Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Tips van de expert: Jasper Demeulemeester - Axioma

Tips van de expert: Jasper Demeulemeester - Axioma

  • 02/12/2022

Binnen een bedrijf is de verlichting verantwoordelijk voor 30 tot 45% van het totale energieverbruik, afhankelijk van de activiteit. Een goede verlichting is essentieel om het werk op de best mogelijke manier te laten verlopen. Tegelijk is het belangrijk de energiebalans niet uit het oog te verliezen. Jasper Demeulemeester van Axioma geeft graag nuttige tips voor de update van je verlichtingsinstallatie.

Tips van de expert: Jasper Demeulemeester - Axioma

1. Laat een energiescan uitvoeren en een doordacht lichtplan opmaken

Via een analyse van je bestaande verlichtingsinstallatie kan je de prioriteiten inzake relighting vastleggen. De opmaak van een doordacht lichtplan leidt tot een uitgewerkt projectvoorstel, met kostprijs-, TCO- en ROI-berekening van de installatie. Zo ontdek je meteen de impact van de verlichting op het totale energieverbruik en hoeveel je daadwerkelijk kan besparen door de relighting.

2. Zet de stap naar relighting

Vanaf 1 september 2023 is de verkoop van T5- en T8- fluorescentielampen en compacte fluorescentielampen (CFL’s) verboden in Europa, omdat die lichtbronnen licht opwekken met behulp van kwik. Tegenwoordig bestaan er, dankzij leds, beduidend energiezuinigere alternatieven. Die zijn vrij van kwik, veel efficiënter en hebben een langere levensduur. Zo verlaag je op termijn de energie- en onderhoudskosten, met als resultaat een kleinere CO2- voetafdruk. Door de stap naar relighting van binnen-, buitenén noodverlichting te zetten, is je verlichtingsinstallatie conform de toekomstige richtlijnen.

3. Voeg een lichtsturingssysteem toe

De ledtechniek is inmiddels volwassen geworden, dankzij slimme besturingstechnieken die je gebouw ook ‘smart’ maken. Door het toevoegen van aanwezigheidssensoren, daglichtregelingen en uitschakelfuncties, of een combinatie daarvan, kan je de energiebesparing zelfs tot 85% verhogen. Die sensoren genereren ook informatie inzake het klimaat, ‘verkeer’, ruimtegebruik en energiemonitoring in een gebouw. Op basis van die data kan je het gebouw nog efficiënter gebruiken, wordt de energiebesparing nog groter en je verlichting energie-efficiënter.

4. Vraag subsidies en premies aan

Wie overstapt naar energiezuinige verlichtingssystemen, komt in aanmerking voor verschillende subsidies en premies. Zo is er bijvoorbeeld een investeringsaftrek wanneer je als bedrijf werk maakt van de oprichting of uitbreiding van een energiebesparend project. Daarnaast kan je via Fluvius een premie ontvangen voor de opstart van een relightingproject. Bedrijven komen in aanmerking voor die premie wanneer ze hun bestaande verlichting volledig verwijderen, een lichtstudie laten uitvoeren en een volledig nieuwe verlichtingsinstallatie laten plaatsen. De premie geldt voor alle gebouwen van vóór 2006 en kan maar eenmaal per ruimte worden toegekend. Het premiebedrag kan oplopen tot maximaal 20.000 euro.

Klik hier voor meer info.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie