Onder de noemer Voka Politica organiseert Voka West-Vlaanderen in verschillende West-Vlaamse gemeentes ontmoetingen met de burgemeester. Ondernemers gaan er in gesprek met het lokale bestuur over het beleid van de voorbije jaren én over wat er de komende jaren nog nodig is om het ondernemerschap in de gemeente verder te (onder)steunen.
Peter Roose - Veurne
Op 18 oktober was een groep Veurnse ondernemers en bedrijfsleiders te gast bij uitzendkantoor Axintor voor Voka Politica Veurne. Na een kennismaking met het gastbedrijf en een socio-economische schets van de stad door Voka West-Vlaanderen, was het aan burgemeester Peter Roose om terug te blikken op het geleverde beleid én vooruit te kijken naar de toekomst. De burgemeester verzekerde dat Veurne sterk wil inzetten op ‘Bedrijventerreinen van de Toekomst’. Zo is het bedrijfspark Veurne I geselecteerd door de WVI om 1 van de 15 parken te worden om duurzame investeringen uit te voeren. Er komen onder meer projecten om het regenwater beter te recupereren, energiedelen makkelijker en efficiënter te maken en om het warmtenet uit te breiden. Op vraag van Voka West-Vlaanderen zullen er ook inspanningen gebeuren om het arbeidspotentieel in de regio te verhogen én zal de stad mee aan de kar trekken om extra ruimte voor bedrijvigheid te bekomen.

Christof Dejaegher - Poperinge
In Poperinge was PGS De Backer Pallets het gastbedrijf in kwestie voor de Voka Politica Poperinge met burgemeester Christof Dejaegher. De socio-economische doorlichting van de stad toonde aan dat de vergrijzingsproblematiek er feller zal toeslaan dan in de andere vergelijkbare steden uit onze provincie, een problematiek die het stadsbestuur ook erkent en nu al aanpakt met diverse bouw- en infrastructuurprojecten die een jongere bevolkingsgroep moeten aantrekken. Ook in Poperinge slaat de krapte op de arbeidsmarkt keihard toe, zeker nu ook de Noord-Franse arbeidsmarktsreserve aan het opdrogen is. Ondanks die krapte zijn veel ondernemingen in de stad op zoek naar ruimte om uit te breiden. Ruimte die er op vandaag niet meer is (de bezettingsgraad van de bedrijventerreinen scheert hoge toppen), waardoor de stad ook vragende partij is om nieuwe zones aan te snijden. De stad schaarde zich dan ook volledig achter het plan om de uitbreiding van de Sappenleen-site naar voor te schuiven als zoekzone voor lokale en regionale bedrijvigheid, waar ook Voka West-Vlaanderen vragende partij voor is.

Ruth Vandenberghe - Kortrijk
Dat Kortrijk een stad in verandering is, daar kan niemand omheen. De afgelopen decennia en jaren werd er volop geïnvesteerd in de transformatie van de stad. Op dinsdag 18 oktober blikte burgemeester Ruth Vandenberghe terug op het beleid van de afgelopen 4 jaar en keek ze vooruit naar de komende 2 jaar. Tijdens Voka Politica Kortrijk stelde de burgemeester de stad voor als een bedrijf. Kortrijk ziet zichzelf uitgroeien tot een stad van 85.000 inwoners en zal op het einde van deze legislatuur maar liefst een kleine 300 miljoen euro besteed hebben. De vele investeringen vanuit de stad worden aangevuld met talloze privé-initiatieven die Kortrijk mee op de kaart zetten als stad om te ondernemen, werken, wonen en leven. Projecten als de stationsomgeving en de werken aan de R8 moeten de stad verder multimodaal bereikbaar maken. Nieuwe ruimteontwikkelingen op bijvoorbeeld de site Van Marcke en Mewaf zullen van Kortrijk verder een 15-minutenstad maken. Met die ambitie wil de stad werken, wonen, onderwijs, cultuur, (inter) nationale connecties,… mogelijk maken binnen een netwerk van 15 minuten. Behapbaar en duurzaam, dat is de ambitie.
