Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Voka neemt scale-ups mee naar Amsterdam

Voka neemt scale-ups mee naar Amsterdam

  • 04/11/2022

Radix helpt bedrijven strategisch voordeel halen uit AI

Het bedrijf Radix helpt andere organisaties om strategisch voordeel te halen uit artificiële intelligentie. Davio Larnout zag zijn onderneming in amper 5 jaar al uitgroeien tot een bedrijf met ruim 40 medewerkers. “Met de inzet van AI kan je nu nog voorsprong nemen op concurrenten. In de toekomst zal je zonder AI achterophinken.”

Voka neemt scale-ups mee naar Amsterdam Davio Larnout

Artificiële intelligentie is voor vele bedrijven nog wat onbekend terrein. “Nochtans is het een efficiënte manier om je productiviteit en omzet te boosten”, zegt Larnout. “Net zoals je met machines het handwerk van mensen kan automatiseren, automatiseer je met AI het denkwerk van medewerkers.”

Met AI kan je een rechtstreekse invloed hebben op je omzet. “Een voorbeeld: als je op een online site iets koopt, dan krijg je onderaan andere producten aangereikt – denk maar aan ‘anderen bekeken ook dit artikel’, of ‘wellicht kan dit je ook interesseren’. Die opties worden via AI gegenereerd. Hetzelfde geldt voor advertenties.” Maar je kan AI ook inzetten om de efficiëntie van je productieproces te vergroten. “Met AI kan je bijvoorbeeld een werkplanning maken die optimaal gebruikmaakt van je equipe, de aanwezige stock, de grondstoffen, enz. Zo zorgt de AI- productieplanner die we voor Atlas Copco ontwikkeld hebben ervoor dat het 9% meer orders op tijd kan leveren.” In de praktijk hebben de meeste AI-toepassingen een effect op beide: zowel de efficiëntie als de omzet. “Het grootste voordeel uit AI haal je echter als je niet enkel maar één deeltje van je bedrijf automatiseert, maar als je voor je hele werking bekijkt waar je AI kan inzetten. Wij begeleiden bedrijven om zoveel mogelijk strategisch voordeel te halen uit AI. Met de inzet van AI kan je nu nog voorsprong nemen op concurrenten. In de toekomst zal je zonder AI achterophinken.”

Vestiging

Het buitenland lonkt steeds meer naar Radix. “We hebben klanten in Nederland, Duitsland, de Verenigde Staten en Noorwegen. Voorlopig werken we nog volledig vanuit eigen land, maar het zou een goeie zaak zijn voor onze klantenbinding mochten we ook daar ter plaatse een vestiging hebben.”

Dat Larnout zijn pijlen op dit moment onder meer op Nederland richt, maakt hem een ideale deelnemer voor Voka Tech@venture in Amsterdam. “Ik nam in 2019 ook al deel aan Bryo ScaleUp. Dergelijke trajecten zijn op vlak van netwerking bijzonder interessant. Je leert er ook veel van de andere deelnemers en ik vind het zelf ook altijd tof om mijn eigen inzichten met anderen te delen.”

Ik hoop vooral dat er contacten uit voortkomen die interessant zijn voor onze activiteiten binnen de ruime technologische sector.

Davio Larnout

Voor Larnout zou dus ook het netwerken een aantrekkingsfactor zijn om Voka Tech@venture te volgen. “Ik hoop vooral dat er contacten uit voortkomen die interessant zijn voor onze activiteiten binnen de ruime technologische sector. Onszelf verkopen bij die bedrijven moeten we uiteraard nog zelf doen, maar een warme aanbeveling bij interessante ondernemingen en partners is een enorm waardevolle duw in de goeie richting.”

Plan van aanpak

Voka West-Vlaanderen rolt binnenkort het ondernemerstraject Voka Tech@Venture Amsterdam uit. Het traject mikt specifiek op technologische scale-ups met een omzet van 500.000 euro of meer, die jonger zijn dan 10 jaar en een snelle groei realiseren. De scale-ups uit de doelgroep geven aan dat er voor hun bedrijf groeipotentieel is binnen de Nederlandse markt, maar hebben nog geen plan van aanpak om die markt ten volle aan te snijden.

Voka Tech@Venture Amsterdam start met een voortraject van 4 inhoudelijke sessies om de 12 scale-ups voor te bereiden op de missie naar Amsterdam. “Hoe trek je voldoende talent aan in Nederland? Hoe werkt het daar juridisch, een bedrijf runnen? Wat met funding in Nederland? Kortom: hoe kan je je bedrijf klaarmaken voor internationalisering? Die sessies worden doorspekt met kennis van experten en testimonials van bedrijven die de stap naar Nederland al gezet hebben”, zegt projectverantwoordelijke Evy De Bruyker van Voka. Het is de bedoeling om de deelnemers onder te dompelen in het ecosysteem van Amsterdam. “We brengen hen in contact met incubatoren, investeerders, kennisinstellingen en ondernemers die interessant kunnen zijn voor hun business. Ondernemers kunnen dat in principe ook op hun eentje proberen, maar Voka zorgt daarbij echt voor een meerwaarde. We werken daarbij op maat: we zoeken contacten uit die interessant kunnen zijn voor onze bedrijven. Uiteraard is het contact met andere scale-ups ook heel waardevol. Achteraf volgen we nog op: dit is geen vrijblijvend traject, het is de bedoeling dat er effectief stappen worden gezet richting internationalisering, en Voka zal de scale-ups daarin verder ondersteunen.”

“Alle Vlaamse afdelingen binnen Voka hebben een hotspot uitgekozen om het traject rond te organiseren”, zegt Evy De Bruyker. “Uit rondvraag bij West-Vlaamse technologische scale-ups blijken ondernemers van bij ons vooral potentieel te zien in de buurlanden, als eerste stap. Daarom hebben wij Amsterdam uitgekozen om er onze leden te lanceren. Wie interesse heeft in de andere hotspots Parijs of Tel Aviv, kan aansluiten bij de Voka-afdelingen van andere provincies.” (JM - Foto Kurt)

Schaal internationaal @Amsterdam

Voka Tech@venture biedt – met de focus op specifieke tech hotspots – begeleiding bij het opstellen van jouw actieplan en helpt de drempels die groei afremmen weg te nemen. Wil jij jouw blik verruimen en je activiteiten uitbreiden richting Nederland? Kom er alles over te weten tijdens interactieve sessies en een missie naar Amsterdam. Meer info: evy.debruyker@voka.be.

AIO

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie