Skip to main content
Map

Hybride leren is een blijver

  • 04/11/2022

Voka | Brugge beschikt over topinfrastructuur

Leren, co-creëren en netwerken staan centraal bij Voka | Brugge, dat vorig jaar opende. Om dat te faciliteren, beschikt de hub over state-of-the-art infrastructuur. “Daardoor is het de ideale plek voor hybride opleidingen”, vindt Nick Vandenabeele van Deloitte, die er regelmatig sessies geeft.

Voka | Brugge beschikt over topinfrastructuur

Wie de trends rond het nieuwe werken volgt, weet dat flexibel en hybride leren een blijver is. Vandaar de resolute keuze van Voka West-Vlaanderen om van de Brugse hub een leeromgeving te maken voor een mix van virtuele en fysieke opleidingen. De ruimtes zijn uitgerust met technologie die het mogelijk maakt dat een deel van de groep de opleiding ter plekke volgt, terwijl de anderen online deelnemen. Een groot voordeel voor deelnemers dus, die in functie van hun eigen agenda bepalen of ze de verplaatsing maken, of eerder thuis of op het werk meevolgen.

Ook de sprekers die hier al lesgaven, zijn enthousiast. Nick Vandenabeele, Senior Manager Global Trade Advisory bij Deloitte, geeft regelmatig sessies, zowel bij bedrijven als aan verschillende onderwijsinstellingen, en is dus goed geplaatst om ruimtes en ondersteunende technologieën te vergelijken. “Tijdens de coronacrisis verliepen alle opleidingen plots volledig digitaal. In het begin lukte dat goed, maar na een tijd vroeg het toch wat creativiteit van de lesgever om de aandacht van de aanwezigen te behouden”, vertelt hij. Dat kwam enerzijds door de ‘coronamoeheid’, maar anderzijds ook door de gebruikte platformen. Doordat je op Zoom en Teams alleen elkaars gezicht ziet, is interactie in een opleiding moeilijk.

De best mogelijke leerervaring

Nochtans zijn flexibele opleidingen in het kader van levenslang leren belangrijk, ook na corona, daar is en blijft Voka West- Vlaanderen van overtuigd. Daarom zocht het voor de hub in Brugge naar apparatuur die de best mogelijke leerervaring biedt, voor deelnemers en lesgevers. Nick is alvast fan. “In het lokaal staan stoelen voor de fysieke deelnemers en aan de wand hangen grote schermen waarop je de online deelnemers ziet. De camera is zo ingesteld dat iedereen mij door de ruimte ziet bewegen, zonder op de klankkwaliteit in te boeten. Ik kan een presentatie delen en live op een digitaal whiteboard tekenen. Heel handig om visueel complexe of praktische zaken uit te leggen, zoals goederenstromen en actoren in een supply chain. Dat zijn allemaal elementen die de interactie met de deelnemers aan de opleiding enorm vergroten en het digitaal les geven aangenaam maken”, klinkt het.

Nick gaf hier al sessies waarbij alle deelnemers online volgden, maar ook gemengde sessies. De Customs Academy voor havenbedrijven, waar hij ook spreker is, wordt bijvoorbeeld volledig hybride georganiseerd.

Hij gaat ervan uit dat hybride opleidingen een blijver zijn. “Voor deelnemers die wat verder wonen of werken, zijn er minder barrières: ze hoeven de verplaatsing niet te maken, de stress van een mogelijke file of het zoeken naar een parkeerplaats wordt vermeden,… Voka | Brugge heeft ook heel wat potentieel voor andere zaken, zoals internationale meetings. Want voor een vergadering van 2 uur naar het buitenland reizen, die tijd is voorbij. Je kan er ook perfect een bedrijfsevent organiseren waarbij een deel van je team fysiek aanwezig is, en een ander deel van het publiek volgt vanuit het buitenland. Efficiënt én sustainable.” (JV)

Te huur voor Voka-leden

De infrastructuur van Voka | Brugge wordt ter beschikking gesteld voor leden van Voka. De meeting rooms zijn uitgerust met high-end audiovisuele technologie. Ideaal dus om (video)conferenties, debatten, webcasts, persconferenties, jaarvergaderingen of businessfora te organiseren, fysiek of hybride.

Meer info en reserveren: voka.brugge@voka.be

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie