Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Voka organiseert Trend Tour naar Zweden

Voka organiseert Trend Tour naar Zweden

  • 21/10/2022

“Zweden is een ideale uitvalsbasis voor de hele noordse regio”

Voka West-Vlaanderen organiseert van zondag 6 november tot en met woensdag 9 november een Trend Tour naar Stockholm en Göteborg, een economische topregio in Europa. Een goed idee, vindt Werner Brouwers van het Centre for Nordic Business Studies, want voor wie zaken wil doen met de noordelijke en Baltische landen is Zweden de ideale uitvalsbasis. 

Hoewel Zweden een relatief klein land is met 10,35 miljoen inwoners, is het een erg succesvolle natie. In vele rankings staat Zweden mee op het podium, of het nu gaat om energietransitie, talenkennis, logistiek of duurzaamheid. “Investeren in Zweden en zaken doen met Zweedse partners is zeer veilig en lonend op lange termijn”, vertelt Werner Brouwers, hoofd van het Centre for Nordic Business Studies van Hogeschool VIVES.

Volgens Brouwers kunnen we veel leren van de Zweedse aanpak. Het is dan ook geen toeval dat de Vlaamse regering een overeenkomst heeft ondertekend met de Businessregio Göteborg, met de grootste haven van de noordelijke landen. “Door de betrokkenheid van de Vlaamse regering is het iets makkelijker om contacten te leggen met bedrijven daar. Het eerste contact leggen en vertrouwen winnen: dat is soms het moeilijkste. Een netwerk uitbouwen is dan ook erg belangrijk. Daarom is het ook toe te juichen dat Voka West-Vlaanderen mee de contacten legt met gelijkaardige ondernemersorganisaties daar. Dat is een goede eerste stap. Het maakt het makkelijker om elkaar te leren kennen”, weet Brouwers.

Eenmaal het fundament van een relatie is gelegd, heb je aan Zweden wel uitstekende en trouwe partners. Bovendien is het land ook de ideale uitvalsbasis om zaken te doen met de andere landen in de noordse regio (Denemarken, Noorwegen en Finland, samen goed voor 27 miljoen inwoners). Ook de 3 Baltische staten Estland, Letland en Litouwen zijn makkelijk bereikbaar vanuit Zweden. Die landen profileren zich trouwens ook steeds vaker gezamenlijk op het internationale toneel.

Veel kmo’s

Hoewel we vaak vertrouwd zijn met de multinationals (Volvo, Scania, Atlas Copco, IKEA,…) in het land, maken die slechts 0,1% van de Zweedse bedrijven uit. Het overgrote deel zijn kmo’s. Zweden hechten veel belang aan een ecologisch verantwoorde, circulaire economie en zien zichzelf als een ambassadeur voor duurzaamheid. Torhoutenaar Bart Adam, die tot begin dit jaar voor Securitas in Zweden werkte, vertelde vorig jaar in dit magazine over het belang van die langetermijnvisie. “Vanuit hun aandacht voor de lange termijn en door altijd in concepten te denken, zijn ze er goed in geslaagd om hun land op de wereldkaart te zetten. Ter vergelijking: Zweden heeft 30 bedrijven in de Forbes 2000 (waarvan 20 globale marktleiders), België 9. Die positie hebben ze verworven door heel progressief te zijn, zonder hun waarden te verwaarlozen.” De hoofdstad Stockholm heeft een bruisende scene vol start-ups, mee geïnspireerd door nu bekende namen als Spotify, Skype, King (van Candy Crush Saga) en Oatly. “Start-ups vinden er een uitstekend klankbord. Stockholm heeft een hecht ecosysteem voor startups, bijvoorbeeld rond financiering. In tegenstelling tot Vlaanderen is men er absoluut niet bang om te ondernemen, er is veel initiatief. Daar kan je als Vlaams bedrijf zeker van mee profiteren – ook als je een kleine speler bent.”

Meer weten?

Is je interesse gewekt? Dan is onze Voka Trend Tour van zondag 6 november tot en met woensdag 9 november echt iets voor jou. We bezoeken enkele vaste waarden in het Zweedse ondernemerslandschap die een goed beeld schetsen van deze economische topregio. Thema’s zoals lean management, internationalisering, smart health & technology, innovatie, duurzaamheid en digitalisering komen uitgebreid aan bod. Meer info: charlotte.dekimpe@voka.be

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie