Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • POM West-Vlaanderen investeert toekomstgericht

POM West-Vlaanderen investeert toekomstgericht

  • 21/10/2022

Stevige infrastructuur cruciaal voor sterke West-Vlaamse economie

Een goed infrastructuurnetwerk is economisch belangrijk. Bedrijven hebben nood aan interessante uitvalsbasissen. En eenmaal geproduceerd, moeten goederen zo efficiënt en duurzaam mogelijk bij de klant geraken. Daarom investeert POM West-Vlaanderen met een toekomstgerichte visie in ruimte om onze West-Vlaamse bedrijven te ondersteunen.

Startersinfrastructuren ’t Werkpand

Startende ondernemers geven onze West-Vlaamse economie verse zuurstof. Met ’t Werkpand stellen we verspreid over de hele provincie 18 startersinfrastructuren ter beschikking waar ondernemers aan voordelige voorwaarden hun dromen kunnen najagen.

Groeien in de schaduw van een wetenschapspark

Stilstaan is achteruitgaan. Door in te zetten op innovatie zetten ondernemingen stappen vooruit. “We investeren in wetenschapsparken zodat ook in West-Vlaanderen bedrijven vlakbij onderzoekers en researchinfrastructuur hun business kunnen uitbouwen”, aldus Jean de Bethune. “Zo biedt Ostend Science Park bedrijven actief in de blauwe economie de ideale voedingsbodem om hun business verder te ontwikkelen. In Roeselare bouwen we het Food Innovation Park waar onderzoek naar voeding en gezondheid centraal staat.”

Testfaciliteiten voor eigen onderzoek

In onze testfaciliteiten kunnen bedrijven zelf hun ideeën onder deskundige begeleiding in de praktijk omzetten. Het Circular Materials Center in Kortrijk is het onderzoeks- en opleidingscentrum voor de kunststoffen- en textielsector. “We ondersteunen er bedrijven om circulair te ondernemen door hen toegang te geven tot expertise, machines en opleiding”, verduidelijkt Jean de Bethune. West-Vlaanderen trekt daarbovenop ook resoluut de kaart van industrie 4.0. “Verspreid over Kortrijk en Brugge beschikken we over 5 labo’s waar we alle expertise van kennisinstellingen bundelen zodat West-Vlaamse productiebedrijven in de toekomst competitief kunnen blijven. Voor bedrijven actief in de groeiende sector van blue energy bouwden we het maritiem testplatform Blue Accelerator voor de kust van Oostende. En om van West-Vlaanderen een topregio binnen de dronesector maken, plannen we nu ook Drone Hubs in Koksijde, Oostende en Zeebrugge. Ter plaatse ontwikkelen we specifieke test- en onderzoeksinfrastructuur voor grond- , luchten watergebonden dronetoepassingen”, zegt Jean de Bethune.

Stimuleren van synchromodaal transport

Eenmaal geproduceerd, zijn duurzame en efficiënte logistieke stromen belangrijk. “We stimuleren West-Vlaamse bedrijven om over te schakelen op synchromodaal transport. Zo worden spoor- en waterwegen duurzame alternatieven voor het wegtransport”, vertelt Jean de Bethune. “Deze synchromodaliteit levert bedrijven niet alleen een tijdsbeparing op maar ook lagere transportkosten en een kleinere ecologische voetafdruk. In Wielsbeke mikt ons overslagcentrum op de sterk groeiende containertrafiek. River Terminal Roeselare is complementair, met transport van bulk en palletten. Ook in Diksmuide en Veurne komen er binnenkort 2 kaaimuren om de Westhoek te ontsluiten voor duurzaam goederentransport.”

Meer weten? www.pomwvl.be

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie