Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

De Expert: Ursula Debal - Goddeeris

  • 21/10/2022

Een HVAC-installatie die het laat afweten, een sprinklersysteem dat niet doet wat je ervan verwacht: als bedrijf kan je dergelijke zaken missen als kiespijn. Ursula Debal van specialist Goddeeris legt uit wat je kan doen om zulke ongemakken te vermijden. 

De Expert: Ursula Debal - Goddeeris

1. Teken een goed onderbouwd onderhoudscontract

“Als technieken niet je corebusiness zijn, is het verstandig je op dat vlak volledig te laten ontzorgen. Voor een HVAC-installatie is het wettelijk verplicht een aantal onderhoudsbeurten te voorzien. Bij sprinklers geldt de wettelijke verplichting om ze regelmatig te testen, onderhoud en inspectie te laten ondergaan. De periodiciteit hangt af van het type installatie. Teken het onderhoudscontract niet zomaar: lees ook de kleine lettertjes en zorg dat alle belangrijke aspecten erin opgenomen zijn, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.”

2. Ken je eigen installatie

“Ontzorgen is geen synoniem voor zich volledig van de installatie distantiëren. In geval van calamiteiten is het erg belangrijk dat een interne medewerker weet welke stappen hij/zij moet ondernemen. Bij sprinklers, bijvoorbeeld, is het belangrijk dat alarmmeldingen binnenkomen bij iemand (operator, onderhoudstechnicus, veiligheidscoördinator of de zaakvoerder zelf) die het systeem kent en weet hoe hij/zij de eerste interventie moet uitvoeren.”

3. Communiceer met de installateur

“Neem je zelf de verantwoordelijkheid van het beheer van de installatie op, of laat je dat over aan de installateur? Maak in het onderhoudscontract duidelijke afspraken over wie daarvoor, en voor andere zaken, verantwoordelijk is. In functie daarvan is het aangeraden het test- en onderhoudverslag grondig te lezen en eventueel gemaakte opmerkingen correct op te volgen. Op die manier blijft je installatie optimaal werken.”

4. Wees voorbereid op de winter

“Wacht niet met de HVAC-installatie op te zetten tot medewerkers aangeven dat ze het koud hebben. Idealiter schakel je ze al eens in een maand voor de winter er echt aankomt, zodat je nog tijdig kan anticiperen op een eventueel defect. Om het bevriezen van een sprinklerinstallatie te vermijden, raden we aan om frequent het rest- of condenswater in de condenspotten leeg te laten.”

Voor meer informatie of een gratis audit, contacteer gerust Ursula via ursula.debal@goddeeris.be

Lees hier nog meer tips van expert Ursula Debal.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie