Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

Politici op stage

  • 07/10/2022

Voka Zomerstages slaan brug tussen Wetstraat en werkvloer

Maar liefst 142 inschrijvingen kreeg Voka binnen voor de – intussen traditionele – Zomerstages. Een 30-tal politici lopen stage bij een West-Vlaams bedrijf, een nieuw deelnamerecord in de regio. In Ondernemers brengen we telkens verslag uit van enkele stages. 

Vlaams Parlementslid voor CD&V

Loes Vandromme was te gast bij Picanol Group in Ieper. Ze kreeg een uitgebreide presentatie over de groep, gevolgd door een XL-rondleiding op de werkvloer. Ze ging ook in gesprek over actuele topics, zoals de krapte op de arbeidsmarkt, de energiecrisis, de nood aan extra ruimte om te ondernemen en onderwijs (duaal leren, stages,…).

Bart Dochy (CD&V) stak de handen uit de mouwen bij Agristo. Hij nam mee aardappelen in ontvangst en deed de eerste kwaliteitscontroles, om vervolgens door het productieproces heen te lopen. 5 jaar geleden was hij al op bezoek in de vestiging in Harelbeke; van de site in Wielsbeke (waar de stage plaatsvond, nvdr) was toen nog geen sprake. Hij ervaarde dus aan den lijve hoe sterk het bedrijf groeit.

Vlaams Parlementslid voor Vooruit Annick Lambrecht ging op Zomerstage bij fashion tech start-up COSH! (Conscious Shopping Made Easy). Samen met oprichter-CEO Niki de Schryver trok de politica richting Gent, waar ze na een stop op het kantoor in de Gentse bibliotheek De Krook, halt hielden bij lokale ondernemers met een duurzame focus.

Melissa Depraetere en Maxim Veys (Vooruit) trokken dan weer hun veiligheidsschoenen aan om een dag mee te werken bij Unilin in Wielsbeke. In de divisie Unilin Panels leerden ze alles over de fabricage van o.a. MDF-platen. In de namiddag trokken ze naar Unilin Flooring, waar ze alle kneepjes onder de knie kregen om laminaatvloeren te maken. Innovatie en circulariteit stonden doorheen de dag centraal.

Federaal parlementslid Samuel Cogolati (Ecolo) was te gast bij energieleverancier Aspiravi. De stage vond niet plaats in het Harelbeekse hoofdkantoor van de groep, maar in Riemst, waar de groep 6 windturbines heeft ontwikkeld. Voor Cogolati was het frappant om de verschillen te zien tussen Vlaanderen en Wallonië qua reglementering en aanpak bij het ontwikkelen van windmolenparken.

Met zijn zomerstage bij de Belgische gasnetbeheerder Fluxys in Zeebrugge speelde federaal parlementslid voor Open Vld Jasper Pillen volledig in op de energie-actualiteit. LNG Terminal Manager Stijn Maelfeyt en Public Affairs Adviseur Gilles Suply gaven hem een boeiende uiteenzetting over het Europese aardgasnetwerk, de actualiteit en de impact op de terminal in Zeebrugge in het kader van de bevoorradingszekerheid voor Europa. Daarbovenop mocht de politicus aan boord van een lng-zeeschip en assisteerde hij bij het laden van lng-vrachtwagens.

De morgenstond had goud in de mond voor Vlaams Parlementslid Martine Fournier (CD&V) tijdens haar Zomerstage bij Parmentier Autobus in Waregem. De vroege start zorgde ervoor dat Fournier de uitritcontroles van de chauffeurs kon meemaken. Fournier volgde een interne meetings mee en kon in gesprek gaan met enkele chauffeurs, waarbij ook de pijnpunten voor de sector werden blootgelegd. De stage werd voortgezet bij VDL Bus & Coach in Roeselare, één van de leveranciers van Parmentier.

Burgemeester van Izegem en Vlaams Parlementslid Bert Maertens (N-VA) trok op stage naar Soenen Golfkarton in Hooglede. Door de jaren heen zette het steeds sterk in op innovatie en duurzaamheid. De voornaamste drijfveren? Familiale waarden, ambitie en een passie voor het product en voor de klanten. Bert Maertens verbaasde zich over de eindeloze diversiteit aan dozen en andere creatieve golfkartontoepassingen. Er werden ook een aantal heikele punten besproken, zoals vergunningen, energiekosten en arbeidskrapte.

Voor zijn Voka Zomerstage ging vice-eersteminister en minister van Justitie en Noordzee Vincent Van Quickenborne (Open Vld) naar CNH Industrial in Zedelgem. Dat is de grootste producent van maaidorsers ter wereld én met ruim 3.000 werknemers de grootste private werkgever van West-Vlaanderen. Tijdens zijn stage kreeg Van Quickenborne een rondleiding in de montagehal. Daarna mocht de politicus zelf een rit maken met een maaidorser op het testparcours. Tot slot zat hij samen met enkele verantwoordelijken van het bedrijf om er productontwikkelingsactiviteiten en uitdagingen voor de toekomst te bespreken.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie