Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Otto Waffle Atelier deed een beroep op Kenniswijzer

Otto Waffle Atelier deed een beroep op Kenniswijzer

  • 07/10/2022

Brugse haverwafel als alternatief voor Luikse en Brusselse wafel

Otto Vlonk en Katrien Desmet openden in mei 2019 de deuren van Otto Waffle Atelier in de Brugse binnenstad. Met hun gezonde Brugse haverwafels in een unieke kantvorm veroveren ze de harten van zowel toeristen als de lokale bevolking. Dankzij het advies via de Kenniswijzer is er binnenkort ook een veganwafel verkrijgbaar.

Otto Waffle Atelier deed een beroep op Kenniswijzer Otto Vlonk en Katrien Desmet

Hoe is het verhaal van Otto Waffle Atelier begonnen?

“We waren allebei actief in de voedingssector. 3 jaar geleden gingen we op zoek naar een andere uitdaging. Onze zoon Tom kwam met het voorstel om een wafelzaak in Brugge uit te baten. Maar we wilden ons onderscheiden van de traditionele wafelzaak. Daarom kozen we bewust voor gezondere haverwafels met kokosbloesemsuiker”, vertelt Katrien Desmet. “Bezoekers kunnen bij ons terecht voor onze haverwafels ‘Otto on the go’, bestrooid met kokosbloesempoedersuiker, of met toppings. Maar we bieden onze lekkernij ook als menuwafel aan. We hebben 3 vaste en 1 seizoensgebonden menuwafel met combinaties gemaakt uit authentieke ingrediënten”, vervolledigt Otto Vlonk.

Sloeg het concept direct aan?

“Onze opstart in mei 2019 was veelbelovend maar het jaar daarop kregen we met de wegenwerken in de Katelijnestraat en de coronacrisis 2 serieuze tegenslagen te verwerken. Door de werken moesten we zelfs noodgedwongen sluiten”, aldus Otto. “Maar we bleven niet bij de pakken zitten en openden een pop-upstore op de Grote Markt. Voordeel was dat heel veel Bruggelingen ons in die periode leerden kennen, wat onze naamsbekendheid ten goede kwam.”

Waarom de keuze voor haverwafels in plaats van traditionele wafels?

“We spelen in op de groeiende vraag van de consument om een gezonder en duurzaam product aan te bieden. Bewerkte tarwe vervangen we door vezelrijke haver en als suiker nemen we ongeraffineerde kokosbloemsuiker. Voor de toppings van onze menuwafels kiezen we ook resoluut voor lokale producenten. De kruiden om onze wafels af te werken pluk ik zelf in de Kruiderie in Beernem”, zegt Katrien. “We zijn ook heel trots dat onze voorverpakte haverwafeltjes als 100% West-Vlaams streekproduct erkend werden. Voorlopig zijn deze wafeltjes enkel in onze winkel te verkrijgen.”

Via de Kenniswijzer kregen jullie ook advies van VIVES om jullie receptuur aan te passen?

“We kregen regelmatig de vraag van klanten of onze wafels ook vegan waren. Via POM West-Vlaanderen en OC West kwam ik in contact met de mensen van VIVES die aan de slag gingen om het ei in de receptuur te kunnen vervangen”, vertelt Katrien. “Ondertussen zijn we goed op weg en kunnen onze klanten binnenkort kiezen tussen onze huidige haverwafel of een volwaardig veganistisch alternatief.”

Bezoekers zien Otto aan het werk wanneer ze de winkel betreden. Is dat een bewuste keuze?

“Zeker. Ons werkatelier is zichtbaar voor onze klanten omdat we het artisanale van ons product willen benadrukken. De meeste wafelbakkers maken gebruik van diepgevroren deegballetjes. Wij kiezen bewust voor een duurzame en zo gezond mogelijke aanpak en willen dat ook tonen aan onze klanten. We houden rekening met een product dat goed is voor planeet en gezondheid maar het allerbelangrijkste is dat onze klanten uiteindelijk een lekkere wafel voorgeschoteld krijgen”, besluit Otto.

www.ottowaffleatelier.be

 

POM

Kenniswijzer

Maak gebruik van de expertise vanuit alle universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstellingen in West-Vlaanderen. Stel je vraag aan Kenniswijzer: www.kenniswijzer.be

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie