Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • ROC Westhoek: nieuwe logistieke binnenvaartschakel

ROC Westhoek: nieuwe logistieke binnenvaartschakel

  • 09/09/2022

In Diksmuide en Veurne worden 2 Regionale Overslagcentra gerealiseerd, waar goederen wisselen van transportmiddel. Zo wordt voor bedrijven watergebonden transport georganiseerd en worden de watergebonden potenties in de regio verzilverd. 

ROC Westhoek: nieuwe logistieke binnenvaartschakel

Een Regionaal Overslagcentrum (ROC) faciliteert watergebonden overslag en wordt ingezet om goederen via de binnenvaart te vervoeren voor derden die niet over een eigen kade beschikken. Op die manier biedt een ROC een alternatief voor het wegvervoer, dat steeds meer onder druk komt te staan door de toenemende congestie. Vervoer via het water is bovendien beter voor het milieu en draagt bij aan een verhoging van de verkeersveiligheid in de regio.

Door het benutten van de bevaarbare waterwegen in de Westhoek wordt een alternatieve transportmodus aangeboden.

Dankzij de bouw van een openbare kade in Diksmuide en een openbare kade in Veurne worden in de Westhoek 2 ROC’s gerealiseerd waar goederen (bulk, palletten) wisselen van transportmiddel. De exploitant van het ROC in Diksmuide en in Veurne beschikt daarvoor over laad- en losinfrastructuur aan de waterweg. Door het benutten van de bevaarbare waterwegen in de Westhoek wordt een alternatieve transportmodus aangeboden voor de Westhoek en wordt de logistieke slagkracht van de bedrijven verhoogd.

Watergebonden transport

Voor vragen over watergebonden transport, bijvoorbeeld over het feit of je goederen geschikt zijn, kan je terecht bij De Vlaamse Waterweg nv. Die bekijkt samen met jou de concrete oplossingen. Op basis van een materiaalstroomanalyse, transport- en logistieke scans, kostenramingen en het in kaart brengen van opportuniteiten helpt om de juiste economische keuze te maken voor je transport, op maat van je bedrijf.

Watergebonden transport is bovendien voortdurend in ontwikkeling. De Vlaamse Waterweg nv beheert gronden langs waterwegen, creëert bedrijfsruimte en ontwikkelt infrastructuur om een zo sterk mogelijk aanbod aan bedrijven te kunnen aanbieden. Samenwerking met diverse partners (stakeholders zoals steden en gemeenten én klanten) innovaties zoals Watertruck+ en palletvervoer en synchromodaliteit staan daarbij centraal.

logo's

Heb je interesse in toekomstig gebruik van de nieuwe ROC’s in de Westhoek of in watergebonden transport in het algemeen? De Vlaamse Waterweg kan je daarbij helpen. Neem nu gerust al contact op met je accountmanager: els.tkindt@vlaamsewaterweg.be

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie