Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Voka Trend Tour in teken van digitalisatie, automatisatie en industrie 4.0

Voka Trend Tour in teken van digitalisatie, automatisatie en industrie 4.0

  • 03/06/2022

In het najaar organiseert Voka West-Vlaanderen in samenwerking met Flanders Make een driedaagse Trend Tour naar Beieren. Deze editie staat volop in het teken van digitalisatie, automatisatie en industrie 4.0. 

Dirk Torfs

De Trend Tour stond aanvankelijk gepland in 2020, maar kon toen niet doorgaan wegens de uitbraak van de coronapandemie. Maar voor dit jaar slaagde Flanders Make, het Vlaams strategisch onderzoekscentrum voor de maakindustrie, er samen met Voka West-Vlaanderen in om opnieuw een interessante studiereis richting München in elkaar te steken.

“In de regio rond München zijn enkele bedrijven actief die vooroplopen in digitalisering en automatisering of de implementatie van industrie 4.0. Het zijn onder andere bedrijven uit de automobielsector, die sowieso al een sterke traditie hebben op dat vlak. Deelnemers krijgen de kans om het proces van enkele leidende bedrijven te bekijken, wat zeker inspirerend kan werken”, zegt Dirk Torfs, sinds de oprichting van Flanders Make in 2014 de CEO van de organisatie. Zo gaat de groep zeker op bezoek bij Audi en wellicht ook bij BMW. Bij Audi in Ingolstadt kan het volledige productieproces worden gevolgd, van het eerste laswerk tot de uiteindelijke assemblage.

Maar niet alleen de automobielsector komt aan bod. De Trend Tour brengt de deelnemers ook naar KUKA, één van de belangrijkste producten van robots en automatiseringssystemen voor verschillende industrieën. KUKA werkt voor de auto-industrie, maar ook voor metaalverwerkende bedrijven, de voedingsindustrie en de kunststofsector. Aan de hand van enkele concrete voorbeelden krijg je hier te zien wat industrie 4.0 in de praktijk betekent.

Nog meer robotica valt te bewonderen bij DLR, het Duitse Centrum voor Lucht- en Ruimtevaart. Hier wordt onderzoek gedaan op het gebied van aeronautica, ruimtevaart, transport en energie. “Veel van de robots die we nu gebruiken in bedrijven, werden hier voor het eerst geïntroduceerd”, vertelt Torfs. “Zij zijn echte voorlopers op het gebied van automatisering.”

Dit is een unieke gelegenheid om eens binnen te kijken bij enkele koplopers in automatisering.”

Dirk Torfs

Data

Een belangrijk onderdeel van digitalisering en industrie 4.0 is het beter beheer en gebruik van data. Ook dat zal bij de meeste bedrijfsbezoeken aan bod komen. “Hoe we data beter kunnen omzetten in kennis is zeker één van de aandachtspunten van deze Trend Tour, daarom plannen we ook een bezoek aan IBM Watson in München, waar de groep een groots democentrum heeft staan”, zegt Torfs.

Verder is er ook veel aandacht voor duurzaamheid: de circulaire economie en CO2-neutraal produceren komen aan bod, net als de aandacht voor werkbaar werk voor alle medewerkers. De nadruk ligt ook op het aangaan van partnerships met andere bedrijven, zodat je komt tot een ecosysteem-economie. “Dat maakt de hele reis interessant voor zowel grote als kleine bedrijven. Het is een unieke gelegenheid om eens binnen te kijken bij enkele koplopers in automatisering, en je krijgt volop de kans om ervaringen en kennis uit te wisselen met de andere deelnemers. Dat past volledig in de spirit van Voka om bedrijven met elkaar te verbinden”, aldus inhoudelijk reisbegeleider Torfs.

Met de Voka Trend Tour naar Kuka, IBM Watson, Audi en BMW

De Trend Tour vindt plaats van zondagavond 18 september tot en met woensdag 21 september 2022. Voor details over het programma en de deelnameprijs kan je contact nemen met marijke.boucique@voka.be.

Contactpersoon

Marijke Bouciqué

Kennis & Advies/Innovatie - Innovatie & Digitalisering

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie