Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Ondernemers & Co: SD Worx - Aantrekkelijk en motiverend verlonen: meer dan ooit een must in de war for talent

Ondernemers & Co: SD Worx - Aantrekkelijk en motiverend verlonen: meer dan ooit een must in de war for talent

  • 03/06/2022

Vind je maar moeilijk nieuwe medewerkers? Je bent niet alleen: 65% van de Belgische werkgevers worstelt ermee. Verloning gooit mogelijk roet in het eten. Recent bevroegen we ruim 1.000 werknemers en bijna 600 werkgevers in België in onze zoektocht naar ‘The perfect match’ tussen beide partijen. Daaruit blijkt dat het loonpakket sterk bepaalt of iemand bij een bedrijf aan de slag wil gaan én blijven. Wil je je onderscheiden op de competitieve arbeidsmarkt? Kijk dan verder dan een grote som op de bankrekening. Met flexibele verloning blink je uit in de war for talent. 

Loon is meer dan geld op de bankrekening. Het brutoloon vormt de basis. Dat bedrag kan vast, variabel of een combinatie van beide zijn. Daar komen vaak maaltijdcheques, een forfaitaire onkostenvergoeding, groepsverzekering, bedrijfswagen, loonbonus cao 90 enzovoort bovenop. Een gezonde mix draagt bij tot het financiële welzijn van medewerkers.

Eén begrip, verschillende invullingen

Een aantrekkelijk loon is voor iedereen anders. Die individualisering en vraag naar meer flexibilisering trekken zich nu ook door in de loonpolitiek. Meer dan ooit willen medewerkers dat hun loonpakket rekening houdt met hun persoonlijke situatie en ambities.

Voor elk wat wils

Het is een hele uitdaging: 4 generaties samen op de werkvloer, elk met hun eigen wensen en noden. Zo zijn jongere werkkrachten tegenwoordig minder te vinden voor een salariswagen en tankkaart. Een thuiswerker wil misschien zijn salariswagen liever inruilen voor een geldbedrag in cash of groenere mobiliteitsoplossing. Hoe flexibel ben jij in zo’n situatie?

Wat is flexibel verlonen?

Aantrekkelijke werkgevers hebben het al begrepen: flexibel verlonen is the way to go. Binnen een flexibel verloningssysteem kan een bonus, eindejaarspremie of het recht op bestaande extralegale voordelen worden omgezet in een persoonlijk budget per werknemer. Daarmee kan elke individuele medewerker die hierop intekent, een deel van zijn loonpakket zelf samenstellen met die extralegale voordelen die hij of zij wil. Meer keuzevrijheid dus voor je werknemer én zonder dat jouw loonkosten de hoogte inschieten. Loon staat hoog in top 10 van Belgische werknemer Werknemers in België zetten loon steevast in de top 10 van hun prioriteitenlijst:

  • voor 50,5% geeft het loon mee de doorslag om voor een werkgever te kiezen. 
  • voor 44,3% is het loon een extra motivator om bij een bedrijf te blijven. 
  • 34,7% zou een bedrijf verlaten omwille van ontevredenheid over het loon.

Tegelijkertijd is een aantrekkelijk loonbeleid pas het vierde waar werkgevers in België zich op richten (36,5%).

Conclusie: loon bepaalt in zeer sterke mate of medewerkers bij je bedrijf willen starten of blijven. Om talent aan te trekken én te behouden in de war for talent, schotel je hen dan maar beter een aantrekkelijk loonpakket voor, dat bijdraagt tot het financieel welzijn van je medewerkers.

Maandlonen verhogen dan maar?

Om op te boksen tegen de aanwervingspolitiek van concurrerende bedrijven, klinkt het als een logische next step: je lonen opdrijven. Enerzijds om die witte raaf binnen te rijven en anderzijds om je huidige medewerkers niet te verliezen. Op de dun bezaaide arbeidsmarkt betalen bedrijven al lang niet meer het gemiddelde salaris, maar merken we een tendens op richting 75% van de benchmark. Doeltreffend? Voor even misschien. Een opslag is maar een korte motivator. Beter is om in te spelen op de juiste mix van variabel en flexibel verlonen en verder in te zetten op andere motivatoren zoals welzijn en een flexibele arbeidsorganisatie. Zo verhoog je het engagement langdurig en anticipeer je ook op de toekomstige groei van je bedrijf.

Barbara Van Goeye, Kantoordirecteur KMO Brugge bij SD Worx

sd worx

 

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie