“Automatisatie om zo kostenefficiënt mogelijk te zijn”
Fomeco uit Zwevegem is een toeleveringsbedrijf van uitlaatbuizen, koelbuizen en diverse chassisbuizen aan toonaangevende merken uit de automotivesector, zoals Volvo, Renault, DAF, Scania en Mercedes. Via de Quick Wins van Fabrieken voor de Toekomst startten ze een samenwerkingstraject op om het isoleren van uitlaatbuizen in hun productieproces te automatiseren. Want blijvend investeren in automatisatie en digitalisering is noodzakelijk om concurrentieel te blijven.

In tegenstelling tot de gewone personenwagens blijven de meeste vrachtwagens uitgerust met een klassieke verbrandingsmotor. Om tegemoet te komen aan de strengere Europese emissie-eisen moeten alle buizen geïsoleerd worden. “De isolatie gebeurt door het puntlassen van 2 isolatieschelpen op de uitlaatbuis. Die taak gebeurt manueel door onze operatoren en is heel repetitief”, legt CEO Vincent Bayart uit. “Door stijgende volumes was er nood aan een oplossing om op dit onderdeel efficiënter te kunnen werken.”
De aankondiging van de Quick Wins van Fabrieken voor de Toekomst, een initiatief van POM West-Vlaanderen, kwam op het juiste moment. “We waren al een tijdje onze mogelijkheden aan het bekijken”, blikt Vincent Bayart terug. “Door de financiële ondersteuning van de Quick Wins konden we in zee gaan met het Nederlandse bedrijf Gibas, waarmee we al eerder succesvol samenwerkten. We kozen ervoor om als pilootproject één werkpost voor het puntlassen van isolatieschelpen met cobot te implementeren.”
Concurreren met rest van de wereld
De resultaten waren heel gunstig. “Dankzij de cobot besteden we het lastige, repetitieve werk uit. Daarnaast zorgt het automatiseren voor een veel constantere kwaliteit en een verscherpte productietijd. De automatisatie zorgt voor een besparing van 3’ per stuk of een reductie van 40% van de tijd van de operator. Het aantal productiefouten daalde zelfs van 5 productiefouten per maand naar 0. De cobot is ook heel gebruiksvriendelijk op vlak van programmeren. Dat past perfect in onze strategie van zelfsturende teams die zelfstandig op de werkvloer de cobots bedienen en programmeren”, somt Vincent Bayart op. “We starten binnenkort een nieuw project op om de samenwerking met cobots te integreren in andere werkposten.”
Door de sterke globale competitie is het belangrijk om te blijven vernieuwen om bijkomende business binnen te halen. “We concurreren met de rest van de wereld waardoor het belangrijk is om zo kostefficiënt mogelijk te produceren. Onze klanten kijken ook buiten Europa, waardoor wij moeten blijven inzetten op digitalisatie en automatisatie om concurrentieel te blijven. Het is belangrijk om de productie in België te houden, want zonder productie verliezen we ook heel wat diensten.”
Naast de hoofdzetel in Zwevegem, waar 200 mensen werken, heeft Fomeco ook vestigingen in Nederland en Brazilië. Bij Fomeco Hydroforming in Roermond, gespecialiseerd in het omvormen van buizen door hoge waterdruk in allerlei vormen, werken 30 mensen. In de Braziliaanse vestiging in de buurt van São Paulo, gespecialiseerd in uitlaatbuizen voor de Zuid-Amerikaanse markt, zijn er 50 mensen aan de slag. De voorbije jaren steeg het West-Vlaamse bedrijf zowel in omzet als in personeelsbestand. “Automatisatie en digitalisatie gaan zeker niet ten koste van personeel, integendeel. Wanneer je productie en omzet stijgt, dan stijgen je personeelsbestand automatisch mee”, besluit Vincent Bayart.
Op zoek naar oplossingen om je productie te moderniseren? Surf naar fabriekenvoordetoekomst.be/vraagstuk en versterk je bedrijf met de nieuwste industrie 4.0-technologieën.