Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

Brexit: de laatste updates

  • 17/05/2022

De Brexit, het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, heeft grote en ingrijpende gevolgen. Ontdek hier de laatste updates. 

Nieuwe controles uitgesteld

Door de onzekere internationale context op zowel geopolitiek als economisch vlak, besliste het VK eind april om de invoering van extra controles op de import van Europese goederen opnieuw uit te stellen. Concreet gaat het over de volgende controles, binnen het zogenaamde border operating model:

  • sanitaire en fytosanitaire controles bij een grenscontrolepost en niet op de plaats van bestemming
  • controle op Safety en Security-verklaringen (ENS)
  • SPS-controles voor invoer uit EU
  • controle op invoer van gekoeld vlees uit EU

De controles die al eerder werden ingevoerd, blijven natuurlijk van kracht. De invoering van de nieuwe controles staat gepland eind 2023.

Voor Vlaamse exporteurs naar het Verenigd Koninkrijk is dit goed nieuws, aangezien de onduidelijkheid en onzekerheid over die extra controles nu wegvallen in deze turbulente tijden. Aan de andere kant blijft het Brexitproces nu wel nog langer duren.

Verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk

Recent waren er verkiezingen in Noord-Ierland, die kunnen leiden tot repercussies voor het handelsakkoord dat gesloten werd tussen de EU en het VK. Doordat Sinn Féin de verkiezingen won, loert een regeringscrisis om de hoek. Die pro-Ierse partij wil namelijk de unificatie van het Ierse eiland, wat ingaat tegen de belangen van de pro-Britse partij DUP. Door die fundamentele meningsverschillen lonkt een regeringscrisis en de eis van de DUP om het Noord-Ierse protocol, dat de douanecontroles tussen Ierland en het VK regelt, te herzien.

De Britse regering liet al weten dat de eenheid van het koninkrijk, dus inclusief Noord-Ierland, voor hen belangrijker is dan het akkoord met de EU. Dit zet alles natuurlijk op losse schroeven en kan de Brexit opnieuw helemaal bovenaan de politieke agenda zetten.

Prinselijke missie naar het Verenigd Koninkrijk

Tijdens de prinselijke handelsmissie naar het VK begin mei kwam de post-Brexitrelatie ook geregeld aan bod. De belangrijkste boodschap die we met Voka meenemen uit die gesprekken? Het Verenigd Koninkrijk blijft een razend interessante en belangrijke markt voor tal van ondernemingen in diverse sectoren.

Vlaamse Brexitsteun

Op aandringen van België lanceerde de Europese Commissie in 2020 een instrument om de expliciete gevolgen van de Brexit voor Europese ondernemingen te verzachten, de Brexit Adjustment Reserve. O.a. VLAIO is daarmee aan de slag gegaan en voorziet financiële hulp aan ondernemingen, organisaties en overheidsentiteiten die lijden onder de Brexit.

De scope is zeer breed. Er zijn middelen beschikbaar die tijdelijk financiële ondersteuning kunnen bieden aan organisaties/ondernemingen die een negatieve impact ondervonden door de Brexit.

Aanvragen kunnen ingediend worden tot 1 juli 2023 of tot uitputting van de middelen. Meer informatie op de website van VLAIO.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag