Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • De Expert: "Hoe voorbereiden op een onbezorgd pensioen?"

De Expert: "Hoe voorbereiden op een onbezorgd pensioen?"

  • 20/05/2022

Peter Penasse – regiodirecteur bij Degroof Petercam

Iedereen droomt van een onbezorgd pensioen. Maar hoe bereidt u zich daarop voor? Hoe kunt u uw kapitaal het best activeren? We vroegen het aan Peter Penasse van Degroof Petercam. 

Degroof Petercam

Consumptiepatroon verandert

“Verschillende factoren zorgen ervoor dat het belangrijk is om u goed voor te bereiden op uw pensioen. We zien dat het consumptiepatroon verandert wanneer mensen met pensioen zijn. Hun huis is afbetaald en de kinderen hebben het nest verlaten, maar tegelijk vallen voordelen zoals een firmawagen of hospitalisatieverzekering weg. Bovendien is er plots veel vrije tijd om te reizen en volop te genieten van het leven, maar dat kost heel wat geld. Gelukkig krijgen velen op dat moment ook hun pensioenkapitaal uitbetaald.”

Breng uw financiële situatie in kaart

“De cruciale stap richting gemoedsrust is uw financiële situatie nauwgezet in kaart brengen. Pas daarna kunt u concrete doelstellingen gaan bepalen. Als u bepaalde projecten voor ogen heeft, zoals de aankoop van vastgoed of een schenking aan uw (klein)kinderen, dan moet u die bedragen ook incalculeren. Onderschat daarnaast de inflatie niet omdat de impact daarvan uw koopkracht aanzienlijk beknot.”

Activeer uw kapitaal

“Om uw koopkracht op peil te houden, kunt u uw kapitaal activeren via een belegging. Ook na uw 65ste is dat een zeer verstandige zet. In ons land bedraagt de gemiddelde levensverwachting 80,8 jaar ; de beleggingshorizon is dus nog voldoende lang om rendabel te zijn. En met een geschikte aanpak krijgt u uitzicht op een potentieel hoger rendement dan wanneer u cash aanhoudt. Daardoor heeft u meer speelruimte voor leuke dingen, zoals uw kleinkinderen in de watten leggen.”

Laat u goed begeleiden

“Laat u goed begeleiden door een speler met ruime expertise in vermogensbeheer en beleggingsadvies, zoals Degroof Petercam. Onze multidisciplinaire aanpak vertaalt zich in maatoplossingen die niet alleen naadloos bij uw doelstellingen en wensen aansluiten, maar die ook voldoende flexibiliteit bieden. Want wij beseffen goed dat een mensenleven plots een heel andere wending kan nemen, ook tijdens het pensioen.”

www.degroofpetercam.com

Maak hier vrijblijvend een afspraak.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie