Skip to main content

West-Vlaamse starters in de prijzen

  • 20/12/2017

Greygin en JuuNoo eerste en tweede in ondernemingsplanwedstrijd Bizidee

De wedstrijd Bizidee, georganiseerd met de steun van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen, ging dit jaar al voor de 17de keer op zoek naar het beste ondernemingsplan van Vlaanderen. In de categorie Large, voor projecten met internationale ambities, vielen gisteravond de Kortrijkse starters Greygin en JuuNoo uit het West-Vlaamse Voka Bryo-netwerk in de prijzen.

Greygin uit Kortrijk redt levens met games

De eerste plaats in de ondernemingsplanwedstrijd Bizidee en een financiële beloning van 15.000 euro gingen naar Greygin. De Kortrijkse starter ontwikkelde het leerplatform Play it Safe dat via games werknemers van bedrijven en ziekenhuizen opleiding geeft rond veiligheid en preventie op het werk. Dankzij deze mobiele, online learning app kunnen medewerkers gelijk wanneer en op eigen tempo het opleidingstraject doorlopen.

Ook op de tweede plaats in de ranking prijkt een West-Vlaams project: JuuNoo brengt een vaste interieurwand op de markt, die kan worden gedemonteerd en herplaatst.

Beide ondernemingen worden intensief begeleid door Bryo, het netwerk van Voka voor jonge ondernemers en zijn daar bijzonder enthousiast over. De voorbije 8 jaar werden bij Voka West-Vlaanderen al 466 Bryo-starters begeleid.

“Het enthousiasme waarmee Astrid De Clerck en Evy De Bruyker Bryo organiseren is fenomenaal” zegt Chris Van de Voorde, oprichter van JuuNoo. ”Nog voor de start van mijn Bryo-traject heb ik dankzij hen en het netwerk van Voka West-Vlaanderen waardevolle stappen kunnen zetten. Zo verloopt de go-to-market van het JuuNoo circulaire wandensysteem veel sneller dan oorspronkelijk ingeschat.”

“Bryo StartUp heeft ons in contact gebracht met een indrukwekkend netwerk van professionals die hun ervaringen met ons deelden. Die bleken vaak direct aan te sluiten bij onze eigen uitdagingen, en samen met een heus ‘dreamteam’ binnen Voka heeft dit ervoor gezorgd dat het Bryo-traject enorm waardevol is gebleken om snelheid te maken. Het Voka programma heeft ons zeker geholpen om de Bizidee award in de wacht te slepen!” aldus Brecht Kets en Mike Ptacek, Founders van Greygin.”

Voka West-Vlaanderen juicht startend ondernemerschap toe

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen is trots op zoveel jong West-Vlaams ondernemerschap. “Het krachtige ondernemersplan van deze twee starters getuigt van ambitie en innovatie. Ze gaan terecht met de eerste en tweede plaats lopen”, zegt Bert Mons, algemeen directeur van Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen. “Maar we staan niet alleen aan de zijlijn te supporteren voor deze én andere starters. Met Bryo zetten we ons ook concreet in om jong ondernemerschap te stimuleren. En dat loont, want steeds meer mensen zetten opnieuw de stap naar een eigen zaak.  Zo is het aantal nieuwe ondernemingen in West-Vlaanderen gestegen van 6.983 in 2013 naar 10.150 in 2016.  Dat brengt het aantal actieve ondernemingen in onze provincie momenteel op 115.013.  Daarnaast valt ook de hoge ‘overlevingsgraad’ van de West-Vlaamse bedrijven op: 7 op 10 ondernemingen zijn na 5 jaar nog steeds actief, wat er op wijst dat nieuwe projecten goed worden voorbereid en gechallenged op hun slaagkansen. Dat is een goede zaak.”

Over Bryo

Bryo staat voor Bright and Young. Het is een project met maandelijkse bijeenkomsten en individuele begeleiding dat de deelnemers bijstaat bij de opstart van een eigen onderneming. Daarbij fungeren de deelnemers als klankbord voor elkaar. Ze worden ook in contact gebracht met toplui uit het Vlaamse bedrijfsleven die hun eigen ervaringen met hen delen. De Bryo-deelnemers kunnen ook een beroep doen op de expertise van stichtend partner BNP Paribas Fortis en de structurele sponsors SD Worx en Deloitte Private. Bryo wordt ook ondersteund door de Vlaamse overheid in het kader van de Startersinitiatieven Vlaanderen. Meer info op www.bryo.be.

Contactpersoon

Bert Mons

Gedelegeerd bestuurder