Skip to main content
  • Nieuws
  • West-Vlaams Charter Duurzaam Ondernemen wordt Voka Charter Duurzaam Ondernemen

West-Vlaams Charter Duurzaam Ondernemen wordt Voka Charter Duurzaam Ondernemen

  • 23/06/2017

Tijdens een academische zitting op 22 juni 2017 ontvingen 45 West-Vlaamse bedrijven en organisaties het jaarcertificaat 2017 van het “West-Vlaams Charter Duurzaam Ondernemen”. Het jaarcertificaat bekroont bedrijven en organisaties voor hun inspanningen en realisaties op het vlak van duurzaam ondernemen. Het was de laatste uitreiking van het “West-Vlaamse” charter. Vanaf de cyclus 2017-2018 komt het Vlaamse ”Voka Charter Duurzaam Ondernemen” in de plaats en vormen de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties het universele kader.

Onder de 45 laureaten die bij VIVES, Campus Kortrijk hun jaarcertificaat uit handen van gedeputeerde voor economie en voorzitter van de POM West-Vlaanderen, Jean de Bethune, in ontvangst mochten nemen, bevonden zich niet alleen veel trouwe deelnemers, maar ook een aantal ondernemingen die voor het eerst deelnamen, zoals De Watergroep (Kortrijk), Ingenium (Brugge), KAMO (Poperinge) en het Kringloopcentrum Zuid-West-Vlaanderen (Marke).

West-Vlaanderen pionier en gangmaker voor duurzaam ondernemen

Dit jaar werden de laatste certificaten van het West-Vlaams Charter Duurzaam Ondernemen uitgereikt. En daarmee komt een einde aan een lange geschiedenis waarin onze provincie haar rol als pionier en gangmaker voor duurzaam ondernemen waarmaakt. Zo ontstond het ‘Charter 99-initiatief’ in 1993 in West-Vlaanderen, van waaruit het als “Milieucharter” navolging kreeg over gans Vlaanderen. 

In 2007 gaven de 3 West-Vlaamse drijvende krachten achter het Milieucharter, met name de POM West-Vlaanderen, Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen en Bureau Veritas, het Charter een nieuwe elan. Met  het “West-Vlaams Charter voor Duurzaam Ondernemen” speelden ze diepgaander in op de nieuwe trends m.b.t. maatschappelijk verantwoord ondernemen. Niet alleen milieuthema’s kwamen vanaf dan aan bod, maar ook meer sociaalgerichte thema’s, zoals mensvriendelijk ondernemen, diversiteit en betrokkenheid van werknemers, duurzaam aankopen en investeren en maatschappelijke verantwoordelijkheid van bedrijven.

Voka Charter Duurzaam Ondernemen met internationaal karakter

Vanaf de cyclus 2017-2018 treedt het “Voka Charter Duurzaam Ondernemen” in voege. Het zal als één chartersysteem voor duurzaam ondernemen gelden op Vlaams niveau, waardoor alle deelnemende bedrijven in Vlaanderen voortaan voor dezelfde inhoud, methodiek en doelstellingen gaan. 

“Duurzaamheid is geen West-Vlaams gegeven, maar een onafwendbare wereldtrend. In de toenemende globaliserende context, konden we niet anders dan ook het Charter Duurzaam Ondernemen naar een hoger niveau tillen. Dankzij de erkenning van het Voka Charter Duurzaam Ondernemen door de Verenigde Naties kunnen bedrijven hun inspanningen op vlak van duurzaamheid voortaan ook op internationaal vlak valoriseren”, aldus Bert Mons, algemeen directeur van Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen.

“In het nieuwe concept werken de deelnemers actiepunten uit die inspelen op de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen. Die zijn vastgelegd door de Verenigde Naties, met het oog op een duurzame ontwikkeling van de wereld tot 2030”, licht Veerle De Mey, directeur belangenbehartiging en kennis & advies van Voka West-Vlaanderen toe. Bedrijven die in drie opeenvolgende jaren in elk van deze 17 categorieën een actie hebben uitgevoerd, kunnen bovendien een bijkomend Unitar-certificaat ontvangen. “De sterke band met de POM West-Vlaanderen - hetgeen altijd één van de succesfactoren is geweest van het Charter - blijft”, besluit  Veerle De Mey.

Deze 45 bedrijven kregen het jaarcertificaat 2017 van het West-Vlaams Charter Duurzaam Ondernemen:

Groepsfoto uitreiking West-Vlaams Charter Duurzaam Ondernemen
Abriso nv (Anzegem), Ardo (Ardooie), Barias Frozen Food Co-packing Expert (Roeselare), Bel&Bo (Deerlijk), Betafence (Zwevegem), Biostoom (Oostende), Cargill CROE Izegem, Daikin Europe (Oostende), De Watergroep (Kortrijk), DECEUNINCK NV, Site Diksmuide, DECEUNINCK NV, Site Hooglede-Gits, delaware (Kortrijk), DistriMedia NV (Tielt), Dupontcheese nv (Brugge), Elicio (Oostende), FURNIBO Bouwbedrijf (Veurne), IMOG Harelbeke, IMOG Moen, Inagro (Rumbeke - Beitem), Ingenium (Brugge), InterWest (Veurne), IWVA (Koksijde), Jobcentrum West-Vlaanderen (Gits), KAMO (Poperinge), Kortrijk Xpo, Kringloopcentrum Zuid-West-Vlaanderen (Marke), Mariasteen (Gits), Milcobel - Ysco Langemark, Milcobel cvba Kallo, Milcobel cvba Moorslede, O Beton N.V. (Rumbeke), Parmentier Autobus NV (Sint-Eloois-Vijve), Pepsico Veurne / Veurne Snack Foods, Prosafco NV (Roeselare), REO veiling (Roeselare), t Veer (Menen), TE Connectivity (Tyco)(Oostkamp), The Outsider Coast (Nieuwpoort), TUI Belgium (Oostende), TVH - Thermote & Vanhalst (Waregem), Vandecasteele Houtimport (Kortrijk-Aalbeke), Vanden Broele groep (Brugge), Vleeswaren Depuydt (Oostende), Vulkoprin (Tielt), WAAK BW (Kuurne).

Lees hier meer over het Voka Charter Duurzaam Ondernemen. Meer informatie over de volgende cyclus van het Voka Charter Duurzaam Ondernemen in West-Vlaanderen vindt u hier.

Logo's Voka Charter Duurzaam Ondernemen

 

 

 

 

 

Bekijk hieronder de foto's van de de uitreiking van het West-Vlaams Charter Duurzaam Ondernemen 2017