Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Werkzaamheidsgraad stijgt in België. West-Vlaanderen sinds lang “ahead of the curve”

Werkzaamheidsgraad stijgt in België. West-Vlaanderen sinds lang “ahead of the curve”

  • 21/12/2018

Uit cijfers van Statbel, het Belgische Statistiekbureau, blijkt dat er voor het eerst meer dan zeven op de tien Belgen aan het werk zijn. Daarmee is een historische drempel overschreden, al doet ons land het nog altijd slecht in vergelijking met andere Europese landen. In West-Vlaanderen priemt de werkzaamheidsgraad sinds lang boven het Belgische en Vlaamse gemiddelde uit. Met een werkzaamheidsgraad van 74,8% scoort West-Vlaanderen vergelijkbaar met Duitsland, Nederland en Scandinavische landen. 

Nooit eerder hadden verhoudingsgewijs zoveel Belgen tussen 20 en 64 jaar een job. In het derde kwartaal van 2018 noteerde Statbel de werkzaamheidsgraad op 70,1 procent. In het begin van de legislatuur in 2014 was nog maar 67,1 procent van de Belgen aan het werk. De sterke stijging is vooral een gevolg van het feit dat meer 50-plussers werken. Intussen is 50,4 procent van de Belgen boven 55 jaar aan de slag tegenover 42,4 procent in 2014. Dat komt onder meer door de verstrenging van het brugpensioen en van de verhoging van de leeftijds- en loopbaanvoorwaarden voor het vervroegd pensioen. Achter de Belgische werkzaamheidsgraad gaan evenwel grote regionale verschillen schuil. In Vlaanderen is zo'n 73 procent van de 20 tot 64-jarigen aan de slag. In Wallonië is dat 63 procent en in Brussel maar iets meer dan 60 procent.

West-Vlaamse score vergelijkbaar met Duitsland, Nederland en Scandinavische landen.

Een totaal ander verhaal in West-Vlaanderen. In onze provincie priemt de werkzaamheidsgraad sinds lang boven het Belgische en Vlaamse gemiddelde uit. In 2016 (meest recent beschikbare cijfers, Statistiek Vlaanderen) realiseerde West-Vlaanderen een werkzaamheidsgraad van 74,8%, tegenover 73,9% in Oost-Vlaanderen, 73,3% in Vlaams-Brabant, 70,8% in Antwerpen en 70,2% in Limburg. De West-Vlaamse score wordt evenwel beïnvloedt door de zwakkere score van de kustgemeenten die slechts tussen de 64,3% (Oostende) en 70,4% (Bredene) scoren. Alle andere West-Vlaamse gemeenten, op Menen na (71,7%), klimmen flink boven het Vlaamse gemiddelde met scores die dicht tegenaan of zelfs boven de 80% liggen. Dit zijn scores die vergelijkbaar zijn met de scores in Duitsland, Nederland en de Scandinavische landen waar ongeveer acht op de tien mensen tussen 20 en 64 jaar aan de slag zijn. De meest werkzame bevolking van West-Vlaanderen is deze van Zonnebeke. In deze gemeente waren in 2016 81,9% van de inwoners tussen 20 en 64 jaar aan de slag. 

WVL

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag