Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • “Werkgevers en werknemers moeten meer tijd steken in bijscholing”

“Werkgevers en werknemers moeten meer tijd steken in bijscholing”

  • 08/10/2019

“Er is een resolute upgrade van de digital skills nodig”, meent Rika Coppens, de CEO van House of HR. Werkgevers en werknemers moeten daarbij meer dan een duwtje in de rug krijgen. “Volg je niet de nodige opleiding of geef je als werkgever niet voldoende opportuniteiten, dan moet daar een afstraffing aan gekoppeld worden.” Zij ziet drie grote werven voor onze arbeidsmarkt.

Werf 1: Allemaal digitaal

“Om alle vacatures ingevuld te krijgen, is er een resolute upgrade van de digital skills nodig, zowel bij arbeiders als bedienden. Alleen blijkt amper 18 procent van de Vlamingen bereid om zich bij te scholen. Ik denk dat hier ook een rol voor de politiek is weggelegd om een stukje verplichting op te leggen. Werkgevers én werknemers zullen er meer tijd in moeten steken, die laatsten soms ook buiten de werkuren. En volg je niet de nodige opleiding om mee te zijn of geeft de werkgever niet voldoende opportuniteiten, dan moet daar ook een zekere afstraffing aan gekoppeld worden.”

“Want werkgevers zoeken volop mensen, maar de juiste skills moeten er ook zijn. Techniek wordt steeds belangrijker. We moeten dan ook van de aversie af die soms bestaat om voor een technische richting te kiezen. Werken in de bouw is niet alleen met een schop een berg zand ruimen. Je moet daar intussen ook drones besturen! Er zitten allerlei coole technieken in alle sectoren.”

Werf 2: Volk, volk, volk

 “Als ik klanten vraag wat we vanuit Accent Jobs voor hen kunnen doen, is het antwoord steevast: ‘Mensen vinden’. Volgens een recente studie zullen zonder maatregelen in 2030 maar liefst 584.000 vacatures – dat is 1 op de 10 – niet ingevuld geraken.”

“Politici hebben ingezet op ‘jobs, jobs, jobs’. Nu moeten ze ervoor zorgen dat de activeringsgraad stijgt en mensen opnieuw met werken geconnecteerd worden. Veel mensen zien niet meer het positieve van gaan werken: je hebt collega’s aan wie je je verhaal over thuis kwijt kan en met wie je plezier kan maken, je kan er jezelf ontplooien en leert nieuwe dingen bij … Als je in een goede omgeving terechtkomt tenminste, daar is ook een taak voor werkgevers weggelegd. We mogen werken niet als een noodzakelijk kwaad beschouwen, maar als iets dat zin geeft en gelukkig maakt. Ik beschouw het als mijn taak om missionaris van werk te zijn.”

Werf 3: Flexibel werken

“Door de krapte op de arbeidsmarkt zullen werkgevers vaker flexibele oplossingen moeten zoeken. Werken in shifts of tijdens het weekend, is niet populair. Waarom dan niet zeggen: ‘Je moet niet elk weekend werken, maar slechts één op de twee?’ Zulke oplossingen kunnen ook helpen om ouderen aan de slag te houden. Waarom zou je geen twee mensen aannemen die drie dagen per week werken in plaats van één fulltime? Ik denk dat je daar veel kandidaten voor zou hebben, zeker gepensioneerden want die mogen onbeperkt bijverdienen. En dan heb je als werknemer ook de perfecte oplossing bij ziekte of verlof, de andere van de twee kan het even overnemen. Maar werkgevers denken nog te vaak: ‘Ik heb 4 shifts en iedereen moet in dat stramien passen, anders kom je hier niet binnen’.”

Contactpersoon

Katrien Stragier

Adviseur Strategische Communicatie

imu - vzw - recupel
imu - vzw - Recupel
imu - vzw - salesforce
imu - vzw - DNCM
imu - vzw - obd