Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Werken in het buitenland wordt tijdelijker

Werken in het buitenland wordt tijdelijker

  • 16/10/2020

Ondernemingen sturen medewerkers steeds meer voor korte termijn naar het buitenland. De corona-pandemie zal deze trend versterken, maar er zal waarschijnlijk ook vaker beroep worden gedaan op een mix van virtuele contacten en zakenreizen. Dat bleek uit de presentaties van experten en HR-managers op de HR-Conferentie die “Vlamingen in de Wereld” (VIW) met de medewerking van Voka Metropolitan organiseerde op 15 oktober.

De digitale conferentie ging in op de toekomst voor de globale mobiliteit. Als kapstok van deze conferentie voerde Vlerick Business School een kwalitatief onderzoek uit over “Short International Assignments” (SIA). Prof. Dr. Dirk Buyens interviewde HR-managers uit Belgische bedrijven met gedetacheerde werknemers, net na de corona-lockdown. 

Voor er sprake was van Covid-19, verwachtten bedrijven volgens een studie van KPMG dat buitenlandse opdrachten op korte termijn (SIA) met 19% zouden stijgen. Opdrachten op lange termijn (LTA) zouden met 51% dalen in de toekomst.

Het Vlerick-onderzoek bevestigt de trend naar meer korte-termijnopdrachten. Maar met corona is de situatie natuurlijk anders. Heel wat zakenreizen zijn opgeschort, veel sectoren en bedrijven moeten zwaar besparen, er is meer aandacht voor CSR (corporate social responsibility), waarbij de ecologische voetafdruk van globale mobiliteit in vraag wordt gesteld en gezondheid voorop staat. Werknemers zijn ook voorzichtiger en hebben meer schrik om naar het buitenland te trekken en daar vast te komen zitten.

De invloed van corona op lange termijn is moeilijk in te schatten. Nu virtueel werken zo aan kracht gewonnen heeft bij Belgische bedrijven, bestaat de kans dat opdrachten op zowel korte als lange termijn in de toekomst zullen verminderen. HR-experten verwachten wel een herneming van opdrachten die gericht zijn op de loonbaanontwikkeling van jonge professionals. Hier is net de opbouw van een buitenlands netwerk van groot belang. Voor tijdelijke opdrachten van technici en experten, zal meer gebruik worden gemaakt van blended assignments, een combinatie van virtuele meetings en business trips.

Het Vlerick-onderzoek onderscheidt twee types van SIA: enerzijds opdrachten in het kader van loopbaanontwikkeling, anderzijds opdrachten waarbij noodzakelijke expertise in het buitenlandse gastbedrijf gebracht wordt door een expert te sturen. Beide types vergen een onderscheiden aanpak. 

U kan hier de resultaten van het Vlerick-onderzoek “Qualitative survey on the use of short term assignments” raadplegen.