Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • "Wendbaar en flexibel werken is de toekomst"

"Wendbaar en flexibel werken is de toekomst"

  • 18/12/2017

Pascal Meyns richtte in 2001 samen met zijn vrouw Myriam Van der Steen Konsilo op. De naam is afkomstig uit het Esperanto en betekent ‘Advies’. Het zegt meteen wat ze doen: advies verlenen voor alles wat te maken heeft met welzijn op het werk. Eén van hun belangrijke pijlers is aanwezigheid en retentie op het werk. “Alle ondernemers met wie ik spreek, liggen wakker van hetzelfde: goede mensen vinden en houden”, aldus Pascal, die vorige maand voor het eerst als Plato-peter actief is in de groep Algemeen Management.

Pascal Meyns“De grootste fout die ik gemaakt heb, is dat ik de sprong naar het ondernemerschap niet veel eerder genomen heb”, vertelt Pascal. “Aangezien mijn vrouw en ik destijds allebei zelfstandig wilden worden, hebben we het rustig aangepakt. Eerst begon zij met een eenmanszaak, nadien ben ik er dan bijgekomen. Samen vormen we een complementair team, want onze achtergrond is zeer verschillend.

“In België is burn-out de goedkoopste manier van ontslag. Twintig jaar anciënniteit koop je af via één maand gewaarborgd loon… Dat is toch absurd?”

Myriam is scheikundig ingenieur en ik heb een achtergrond in menswetenschappen. Wij zijn de twee drijvende krachten achter Konsilo en hebben elk onze eigen expertise. Myriam richt zich op managementsystemen en –processen, terwijl ik meer de beleidsmatige issues aanpak zoals aanwezigheid en retentie op de werkvloer. Daarnaast werken we met een groot aantal freelancers, omdat iedereen zo kan werken binnen zijn eigen expertisedomein.”

“Ik hoor van ondernemers vaak dat hun bedrijf geremd wordt in groei door een gebrek aan goede werkkrachten. De economie zwengelt wel aan, maar bedrijven kunnen de juiste profielen niet vinden. Daarnaast benutten ze het potentieel dat ze in huis hebben niet altijd goed. Eigenlijk mag dat niet verbazen, want ongeveer de helft van alle bedrijven heeft geen volwaardig aanwezigheids- en retentiebeleid. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om preventief te werken. Vooraleer iemand uitvalt door ziekte, gaan daar jaren van opgebouwd “onwelzijn” aan vooraf. Bovendien is retentie sterk gerelateerd aan ziekteverlof. We zien vaak dat mensen met weinig anciënniteit binnen een bedrijf, vertrekken voordat ze ziek worden. Dat zorgt voor een hoge turnover. Dit soort dingen pakken wij aan binnen een bedrijf. Te beginnen met het uitwerken van een beleid samen met de top.”

Konsilo is een mooi voorbeeld van een wendbare organisatie. Pascal: “Doordat wij voornamelijk met freelancers werken, kan ons bedrijf zich zeer flexibel opstellen. LinkedIn en onze smartphone zijn onze schatkamer om goede profielen te vinden. Ik geloof dat in de toekomst steeds meer bedrijven die op zoek zijn naar hoge profielen of specialisten, een beroep zullen doen op freelancers. Je hebt immers niet elke specialist fulltime nodig. We zetten specialisten gericht in per opdracht en zijn zelf ook gespecialiseerd in bepaalde niches, waardoor we een zeer uitgebreide kennis van zaken hebben in die domeinen. Daarbij gaan snel en wendbaar tewerk en bovendien werken we in drie talen. Het maakt dat we momenteel staan waar we staan.”

Online werken als hefboom

Waar ze graag binnen een aantal jaren zouden staan? “Ons bedrijf is momenteel kwetsbaar op het punt dat het niet los staat van Myriam en mij. Stel dat wij allebei zouden uitvallen door ziekte, dan is het potentieel game over. Daarom zetten we in de toekomst in op online werken. Terwijl we nu nog vooral intern in een bedrijf advies gaan verlenen, willen we naar de toekomst toe digitale flows ontwikkelen waarbij onze klanten stap voor stap een online traject kunnen doorlopen met deadlines. Door online te werken, kunnen we er niet alleen voor zorgen dat de zaak ook tijdelijk kan draaien zonder ons, maar het creëert bovendien een hefboom om meer mensen tegelijk te bereiken. Die trajecten staan immers online en kunnen door meerdere mensen tegelijk gebruikt worden, terwijl ik zelf maar aanwezig kan zijn in één bedrijf tegelijk.”

“Als ondernemer moet je leven voor je werk, al ben ik niet zeker of dat een nadeel is. Als je hobby je werk is, dan zijn er geen uren te veel.”

Staan de bedrijven daar al voor open? “België is nogal conservatief daarin, maar dat komt wel. Nederland staat veel verder dan ons. Niet alleen op vlak van digitalisering, waar zij minder achterdochtig tegenover staan, maar ook binnen de thematiek van aanwezigheid en retentie. Dat is ook niet gek, aangezien het systeem van gewaarborgd loon daar veel anders is dan bij ons. Als in Nederland een medewerker uitvalt door ziekte, moet de werkgever tot twee jaar lang gewaarborgd loon betalen. In ons land is dat maar één maand. Soms zeg ik dan dat in België burn-out de goedkoopste manier van ontslag is. Twintig jaar anciënniteit koop je af via één maand gewaarborgd loon… Dat is toch absurd?”

Ondernemerschap, lust of last?

Pascal MeynsHet grote voordeel van ondernemen is voor Pascal de vrijheid die erbij komt kijken. “Ik werk veel meer uren dan vroeger, maar ik kies zelf mijn klanten en opdrachten. dat geeft een bevrijdend gevoel. Stress en overlast zijn immers niet afkomstig op basis van objectieve werkdruk, maar wel door elke dag aan hetzelfde ritme geconfronteerd te worden met dezelfde vragen en problemen. Nu kies ik zelf waar ik werk en zit ik altijd in een andere omgeving. Als ik onderweg naar een klant een leuk museum of oorlogskerkhof passeer – kunst en de Tweede Wereldoorlog zijn enkele van mijn vele passies – kan ik daar zonder problemen even stoppen en nadien weer verder werken. Ik hoef geen verantwoording af te leggen.”

Of er ook nadelen komen kijken bij een eigen bedrijf? “Je moet leven voor je werk, al ben ik niet zeker of dat een nadeel is. Als je hobby je werk is, dan zijn er geen uren te veel. Mijn vrouw en ik praten ’s avonds in de zetel nog regelmatig over het werk, want we doen dat graag. Maar het moét je passie zijn, anders kan je er beter niet aan beginnen. Ondernemen doe je niet met de beweegreden om veel geld te verdienen, want dan ga je je eigen ondergang tegemoet. Als je product goed zit, volgen de verdiensten volgen vanzelf.”

De grootste moeilijkheid waar Pascal mee te kampen heeft gehad, is het feit om als koppel een bedrijf te runnen. “Dat bleek niet zo eenvoudig, omdat we elk een eigen visie, eigen wensen en eigen dromen hadden voor het ondernemerschap. Het is de reden dat we ook werken met twee aparte pijlers binnen ons bedrijf.” Of hij het zou aanraden aan andere koppels? “Alleen als je een goede relatie hebt”, lacht hij.

Geven en nemen bij Plato

Al sinds 2015 volgde Pascal Plato-trajecten. Vorige maand startte hij voor het eerst als peter een traject op rond Algemeen Management. “Voor een groep staan en samen met hen iets bereiken, is wat ik het liefste doe. Aangezien ik ook enorm geloof in de meerwaarde van Plato, was de vraag om peter te worden iets waar ik geen ‘nee’ op kon zeggen. Bij Plato kan je als ondernemer immers terecht voor intervisie met andere ondernemers. Het is iets wat je op pakweg een familiefeest niet kan doen omdat je daar niet de juiste gesprekspartners hebt. Alleen andere ondernemers begrijpen de bekommernissen van een ondernemer. Bij Plato kan je je vragen en problemen in een vertrouwelijke omgeving in de groep gooien en de rest denkt samen met jou na over oplossingen. Bovendien merk je dat vele anderen dezelfde zorgen hebben als jijzelf, wat op zich ook een geruststelling is.”

“Bij Plato kan je een lokaal netwerk uitbouwen van mensen die je kan bellen of mailen als het nodig is. Je helpt elkaar en leert dat je niet alleen voor staat. Ik zou Plato aanraden aan elke ondernemer die al een aantal jaren actief is en met een aantal puzzels in zijn hoofd rondloopt. De groep helpt je met je puzzel, terwijl je jaren ervaring nodig zijn om de anderen te helpen. Want Plato is niet alleen krijgen, je moet ook iets van ervaring kunnen teruggeven aan de groep.”

Tekst: Nele Hiele - Foto's: Sven Van Caekenberghe
Dit artikel verscheen eerder in Ondernemers Vlaams-Brabant, editie november.

 

Proximus