Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • WELT 2.0 helpt bedrijven met duurzaam hr-beleid

WELT 2.0 helpt bedrijven met duurzaam hr-beleid

  • 01/10/2020

De coronacrisis zorgt voor een knik in de jobaanbiedingen, maar dat is slechts tijdelijk. Alleen al in haven en industrie moeten in de Antwerpse regio duizenden werknemers wegens pensionering worden vervangen.  Bovendien moeten bedrijven zich versneld aanpassen aan een nieuwe economische omgeving waarin digitale vaardigheden, flexibele arbeid en diversiteit centraal staan. Het nieuwe Welt 2.0-traject van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland helpt bedrijven zo een duurzaam hr-beleid uit te werken.

Met het project Welt coachte de Kamer Antwerpen-Waasland de voorbije vier jaar tweehonderd bedrijven om hun wervings- en opleidingsbeleid te professionaliseren. ‘Op die manier vonden meer dan 1.500 Antwerpse werkzoekenden de weg naar een stage of eerste werkervaring. Meer dan zes op de tien hadden binnen het jaar ook vast werk, blijkt uit officiële gegevens van VDAB’, zegt Luc Luwel, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland.

Door de coronacrisis zitten nieuwe arbeidsmodellen en digitale innovatie plots in een stroomversnelling. Maar nog altijd zien de drie belangrijkste sectoren in onze regio - haven, chemie en petrochemie - tegen 2030 meer dan een derde van hun werknemers met pensioen vertrekken. In het nieuwe Welt 2.0-traject ligt de nadruk daarom zowel op het uitbouwen van een duurzaam loopbaanbeleid, als op het verhogen van instroom en retentie van werknemers.

Luc Luwel: ‘Met Welt 2.0 gaan we in de komende twee jaar meer dan duizend contactmomenten in informatiesessies, groepstrajecten en individuele begeleidingstrajecten organiseren om bedrijven voor te bereiden op de hr-uitdagingen van morgen. Via een scan brengen we sterktes en de blinde vlekken van hun personeelsbeleid in kaart. Nadien kunnen bedrijven onder begeleiding van onze experts een actieplan uitwerken.’

De grootstedelijke context biedt de bedrijven uit onze regio ook een aantal bijzondere opportuniteiten, benadrukt Luc Luwel. ‘Diversiteit moeten we omarmen als een economische opportuniteit. Daarom hebben we vanuit de Kamer Antwerpen-Waasland al een eigen diversiteitscharter gelanceerd. En starten we dit najaar met een opleiding diversiteitscultuur voor CEO’s. Via Welt 2.0 willen we nu ook de rest van hun bedrijf meenemen in zo’n traject. Oog voor diversiteit, een inclusieve bedrijfscultuur en duurzame loopbanen zorgen in een organisatie voor een solide basis.’     

Contactpersoon

Pieter Leuridan

Communicatiemanager

Ontdek het Welt-traject

Meer info