Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • “Welkom bij een uniek netwerk van Limburgse kmo-ondernemers die elkaar respecteren, vertrouwen en op dezelfde golflengte zitten!”

“Welkom bij een uniek netwerk van Limburgse kmo-ondernemers die elkaar respecteren, vertrouwen en op dezelfde golflengte zitten!”

  • 02/11/2022

Deze maand gaan we op bezoek bij Koen Goossens, zaakvoerder van Goossens Metaal in Oudsbergen. Koen is voorzitter van het Voka-netwerk KMO Bedrijfsleiders Vancouver, een van de vijf netwerkgroepen op maat van kmo-bedrijfsleiders. Wat maakt volgens hem dit netwerk zo uniek en aantrekkelijk?

Koen Goossens  - Goossens Metaal

 

“Dankzij een diverse mix van sectoren, bedrijven en profielen zijn we een uniek platform voor het uitwisselen van kennis en ervaring.”

Op zoek naar sparring partners

“Zo’n zes jaar geleden sloot ik aan bij het netwerk KMO Bedrijfs­leiders van Voka – KvK Limburg”, blikt Koen terug. “Ik ontdekte dit netwerk via mijn deelname aan andere Voka-activiteiten en zag snel in dat dit een uitstekend platform was om samen met collega-bedrijfsleiders bAoeiende kennis en ervaringen uit te wisselen. Want dat miste ik als zaakvoerder van een kmo wel: kunnen sparren met gelijkgestemde professionals over topics waarvan we met z’n allen soms wakker liggen.”

Netwerk met een missie

“Het netwerk KMO Bedrijfsleiders omvat vijf verschillende netwerkgroepen”, legt Koen uit. “Op die manier krijgen zoveel mogelijk Limburgse collega’s de kans om aan te sluiten. Enkel bedrijfsleiders van ondernemingen met minimaal vijf en maximaal vijftig werknemers, die lid zijn van Voka – KvK Limburg, kunnen toetreden. Dit is in feite de enige toetredingsvoorwaarde die van toepassing is. Want daarnaast moedigen we zoveel mogelijk diversiteit en variatie aan wat de samenstelling van de groepen betreft. In elk netwerk zien we een gezonde mix van mannelijke en vrouwelijke zaakvoerders en van startende en ervaren collega’s. In combinatie met een brede waaier van sectoren zorgt dit voor een zeer boeiende kruisbestuiving van ideeën tussen leden. En dat is net wat we willen bereiken.”

Amicale setting

Het feit dat elke netwerkgroep van KMO Bedrijfsleiders zo breed is samengesteld, zorgt ervoor dat er nauwelijks concurrenten per groep rond de tafel zitten. Koen licht toe: “Die aanpak heeft een positieve impact op de interne sfeer en communicatie. Iedereen kan vrijuit zijn of haar ervaringen en bekommernissen delen, in een informele en amicale setting. Naast onze fysieke netwerkactiviteiten maken we trouwens ook werk van virtuele communicatiemomenten, zoals bijvoorbeeld het uitwisselen van kennis in WhatsApp-groepen. In elk geval streven we naar maximale interactie tussen de leden. Dat is trouwens ook de reden waarom het ledenaantal per netwerk beperkt wordt tot circa dertig personen.”

Inspraak voor leden

De stuurgroepen van de vijf netwerken KMO Bedrijfsleiders geven elk seizoen het beste van zichzelf om een boeiende kalender van netwerkactiviteiten op te stellen. “Op het einde van het seizoen polsen we bij onze leden telkens welke thema’s hen het meest aanspreken. We streven ernaar om zo actueel mogelijke topics aan bod te laten komen die relevant zijn voor alle leden. Rekening houdend met de diversiteit in onze groep is dit soms best wel een uitdaging. Vandaag is er echter geen gebrek aan agendapunten, gaande van duurzaam energiebeheer, personeelsbeleid, fiscaliteit, mobiliteit, financieel beheer tot logistieke uitdagingen.”

 

Uitstekende ondersteuning

Over de samenwerking met en ondersteuning door Voka – KvK Limburg is Koen als voorzitter van het netwerk Vancouver erg lovend: “Je merkt dat de praktische organisatie van netwerkactiviteiten – van bedrijfsbezoeken tot buitenlandse reizen – echt wel de ‘core business’ van Voka is. Bij elke activiteit zijn alle praktische zaken altijd prima geregeld, van catering tot hotelboeking. Op die manier kan ik samen met mijn stuurgroep volop focussen op de inhoudelijke invulling van onze events. Tot grote tevredenheid van onze leden!” 

Contactpersoon

An-Sofie De Gruyter

Coördinator netwerken

Artikel uit publicatie