Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Welke uitdagingen én opportuniteiten ziet Orange voor 2023?

Welke uitdagingen én opportuniteiten ziet Orange voor 2023?

  • 06/01/2023

Een nieuw jaar, nieuwe ondernemersplannen. Hoe kijken toppers uit hun sector naar de kansen en challenges om aan te pakken in 2023?

Werner De Laet (Chief B2B, Wholesale en Innovation Officer Orange Belgium): “We kijken uit naar de Europese goedkeuring van onze overname van de Waalse telecomoperator VOO. 2 bedrijven (die qua aantal medewerkers ongeveer even groot zijn) vlot laten samenwerken, is een mooie uitdaging, waarvoor onze groep zich geëngageerd heeft met een zwaar investeringsplan. Het is onze ambitie om een nog sterkere positie te verwerven op de Belgische telecommarkt. Eerst willen we het bestaande kabelnetwerk in Wallonië op het niveau van de Vlaamse infrastructuur brengen, om daarna een hybride netwerk uit te bouwen. Een toegevoegde waarde voor de digitalisering in ons land. En breder dan ons eigen bedrijf is de volledige sector natuurlijk benieuwd naar de nieuwe dynamiek op de markt, na de komst van een vierde speler bij de spectrumveilingen.
Maar ik zie ook wat donkere wolken, vooral voor onze zakelijke klanten die het moeilijk hebben door de stijgende loon- en energiekosten. Dat heeft een invloed op hun internationale concurrentiepositie. Als bedrijf moeten we daar rekening mee houden en met onze klanten naar oplossingen zoeken. Mogelijk kunnen we hen met onze technologie helpen om te digitaliseren en te transformeren. 

Kortom: het zijn uitdagende tijden, maar we kijken met vertrouwen naar de toekomst. Ons plan voor 2023 is vrij ambitieus, maar we zijn ervan overtuigd dat we de nodige hefbomen hebben om onze positie te versterken.”
 

foto

Hoe zal de verdere uitrol van 5G evolueren in 2023?
“We nemen op dat vlak al lange tijd een voortrekkersrol op. 3 jaar geleden bouwden we in co-creatie met andere bedrijven een 5G-netwerk in Antwerpen. Uit die testfase hebben we veel geleerd. Nu is, na de spectrumveiling van juni 2022, de uitrol van 5G volop bezig. De toegevoegde waarde van 5G tegenover 4G is niet alleen de snelheid, maar ook de hogere betrouwbaarheid. Cruciaal dus voor bijvoorbeeld de bereikbaarheid van nooddiensten, maar ook voor sommige kritische bedrijfsprocessen. We verwachten dat 5G tegen 2024 een echte technische enabler zal zijn voor businesstransformatie.”

Mogen we in 2023 ook de doorbraak verwachten van de Metaverse?
“De Metaverse is een thema waarmee wij al bezig zijn in het kader van Orange Fab. Start-ups komen hun ideeën pitchen; wij bekijken of er een link is met ons businessmodel en of wij hen kunnen helpen groeien. Begin 2022 kwamen verschillende ondernemers langs met AR- en VR-toepassingen, technologieën waarvoor 5G een must is. Nu al bestaan er heel wat mogelijke nuttige toepassingen, zoals het trainen van bepaalde handelingen bij medisch personeel. Maar ik verwacht dat de echte Metaverse-revolutie nog een jaar of 2 op zich zal laten wachten.”
 

Contactpersoon

Katrien Stragier

Adviseur Strategische Communicatie, Teamlead Content & Brand

imu - vzw - dieteren