Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Welke uitdagingen én opportuniteiten ziet Concertgebouw Brugge in 2023?

Welke uitdagingen én opportuniteiten ziet Concertgebouw Brugge in 2023?

  • 12/01/2023

Een nieuw jaar, nieuwe ondernemersplannen. Hoe kijken toppers uit hun sector naar de kansen en challenges om aan te pakken in 2023?

Katrien Van Eeckhoutte (Algemeen Directeur): “Ik ben ervan overtuigd dat wij als kunstensector een positief antwoord kunnen bieden op de vele sociale en maatschappelijke uitdagingen van vandaag. We zijn een platform voor reflectie en creativiteit. Out of the box denken, flexibiliteit, wendbaarheid, openstaan voor discussie: het zijn waarden die voor de hele maatschappij belangrijk zijn. Ik zie dan ook heel wat kansen om kunst in te zetten in de strijd tegen de polarisering en voor het welzijn van mensen.”

Waar wil uw organisatie in 2023 op inzetten?

“Als internationaal kunstenhuis en bruisende ontmoetingsplek merken we de grote nood aan live beleving en ontmoeting; die zetten we dan ook voorop. In het kader van onze missie om artiesten vleugels te geven starten we met een traject voor de Makers en werken we met Dans in Brugge aan een stadsbreed project rond hedendaagse dans. Ons publiek brengen we dicht bij artiesten en schenken we kwaliteitsvolle exclusieve belevingen. En omdat het Concertgebouw er wil zijn voor iedereen, realiseren we verschillende sociale projecten. In een nieuw project ‘Vier het leven’ nemen vrijwilligers minder mobiele, vaak eenzame mensen mee naar een voorstelling bij ons, met een drankje achteraf.

Naast die artistieke werking bieden we onze topinfrastructuur en knowhow ook aan aan bedrijven die bij ons een event willen organiseren, of voor congressen. Dat doen we vaak samen met het nieuwe BMCC. Die congressen zijn een echte hefboom voor het toerisme en zakentoerisme in de stad en Vlaanderen.

Zeker ook het vermelden waard is dat we onze verantwoordelijkheid opnemen om de klimaatdoelstellingen te helpen realiseren. Door allianties af te sluiten met orkesten uit buurlanden bijvoorbeeld, waardoor er kortere verplaatsingen nodig zijn. Voor 2023 pakken we uit met een pas gelanceerd initiatief: het Concertgebouwbos. Via crowdfunding vragen we aan het publiek en aan bedrijven om 2.000 bomen te doneren, om met Natuurpunt te planten in de rand rond Brugge.

Dat doen we allemaal met een sterk team van experten, die we echt koesteren. We zetten daarom ook in 2023 verder actief in op ons hr-beleid, waarbij we investeren in de talentontwikkeling van onze mensen.”

In welke mate voelen jullie de gevolgen van de energiecrisis/koopkrachtcrisis?

“Voor 2023 hebben we nog een vrij gunstig energiecontract, maar dat loopt af in 2024, dus gaan we versneld investeren in de verduurzaming van ons gebouw.

Doordat de werkingssubsidies van de overheid niet systematisch geïndexeerd worden, verarmen we. Gelukkig zetten we al lang in op eigen inkomsten, via de verhuur van onze infrastructuur, via donaties en partnerships met bedrijven, en met initiatieven zoals de Keys brengen we liefhebbers samen rond kunst.

We doen er alles aan om ook in de toekomst muziek en dans te blijven brengen aan democratische prijzen. Gelukkig is het publiek enthousiast en kunnen we rekenen op loyale partners, die overtuigd zijn van de meerwaarde van kunst.”

 

imu - vzw - dieteren