Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Welke sancties treft EU tegen Rusland?

Welke sancties treft EU tegen Rusland?

  • 23/02/2022

amber zentjens

De spanningen rond Oekraïne stijgen ten top nadat Rusland de onafhankelijkheid erkende van 2-pro-Russische regio's in het oosten van het land en nadat Moskou de inzet van militairen aangekondigde. Daarop heeft de Europese Unie economische en financiële sancties aangekondigd. Intussen komt Voka - KvK Limburg met één aanspreekpunt waar bedrijven terecht kunnen met al hun vragen over het conflict en de mogelijke gevolgen voor hun ondernemingen. "We kunnen enkel onze Limburgse bedrijven bijstaan met hun problemen door actuele info en advies op maat te geven. Daarom kiezen we voor één aanspreekpunt, net zoals we deden voor de coronacrisis en de brexit", zeggen Johann Leten en Cathérine Dreesen, gedelegeerd bestuurder en directeur internationalisering bij Voka - KvK Limburg.

Welke sancties treft de EU tegen Rusland?

1. Tegen personen/bedrijven gelinkt aan crisis

De EU legt sancties op aan 27 Russische personen en organisaties (waaronder ondernemingen, politieke, militaire – en mediaorganisaties die de onafhankelijkheid van Oekraïne ondermijnen), waaronder ook banken die het Russische militaire apparaat financieren. Ook tegen 351 leden van de Russische Doema, het lagerhuis van het parlement, worden sancties genomen. Zo worden de mogelijkheden van al deze actoren beperkt om kapitaal aan te trekken op de financiële markten van de EU.

 

2.  Nord stream 2-gaspijpleiding wordt stilgelegd (vanuit Duitsland)

Dit is de eerste keer dat Europa overweegt een sector aan te pakken waarvan het voor 40% van zijn gasinvoer afhankelijk is. De plannen, die met steun van de VS worden opgesteld, zouden de financiering en de overdracht van technologie voor nieuwe gasprojecten sterk beperken. Het aanpakken van nieuwe Russische gasontwikkelingen wordt gezien als een manier om de belangrijkste industrie van het land aan te pakken.

 

3. Handel met de Donbas-regio wordt stopgezet

Op dit moment zijn er wel nog geen algemene exportbeperkingen noch een afkoppeling van het Swift-betalingssysteem (waarvan sprake in de nota en in het artikel van de tijd deze morgen) en lijkt het erop dat de bazooka van sancties nog niet helemaal wordt boven gehaald, om zo de hoop op een diplomatieke oplossing te behouden.

 

“Wij betreuren deze situatie want in een oorlog zijn er geen winnaars, enkel verliezers. De twee betreffende landen maken 10% van onze verre export uit. Dat is een substantieel aandeel. We kunnen enkel onze Limburgse bedrijven bijstaan met hun problemen door actuele info en advies op maat te geven. Daarom kiezen we voor één aanspreekpunt, net zoals we deden voor de coronacrisis en de brexit. Op middellange termijn kunnen wij zo samen met onze ondernemingen kijken naar andere afzetmarkten en ze hierin verder begeleiden.” Johann Leten, gedelegeerd bestuurder Voka - KvK Limburg

 

VOKA – KVK LIMBURG SPOC RUSLAND – OEKRAÏNE

Voor Voka - Kamer van Koophandel Limburg wordt Amber Zentjens het aanspreekpunt over het conflict Rusland - Oekraïne. Bedrijven kunnen bij haar terecht voor alle vragen en krijgen gericht advies over de internationale handel met Rusland en Oekraïne. 

Je kan haar contacteren via amber.zentjens@voka.be of +32 493 14 76 66

Contactpersoon

Amber Zentjens

Adviseur internationalisatie