Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Welke maatregelen treft de Europese Unie tegen Rusland?

Welke maatregelen treft de Europese Unie tegen Rusland?

  • 23/02/2022

Het conflict tussen Oekraïne en Rusland heeft ondertussen een hoogtepunt bereikt. Deze ontwikkelingen zullen ongetwijfeld een weerslag hebben op de internationale handel. De volledige impact ervan is momenteel nog niet te overzien, maar om kort op de bal te spelen geven we alvast een overzicht mee van de sancties die de Europese Unie treft tegen Rusland. Daarnaast willen we als Voka Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant onze leden zo efficiënt mogelijk met raad en daad bijstaan. Daarom richten we één aanspreekpunt in waar bedrijven terecht kunnen met al hun vragen over het conflict en hoe deze situatie hun onderneming eventueel kan beïnvloeden. 

Welke sancties neemt de Europese Unie?

1. Tegen personen/bedrijven gelinkt aan crisis

De EU legt sancties op aan 27 Russische personen en organisaties (waaronder ondernemingen, politieke, militaire – en mediaorganisaties die de onafhankelijkheid van Oekraïne ondermijnen), waaronder ook banken die het Russische militaire apparaat financieren. Ook tegen 351 leden van de Russische Doema, het lagerhuis van het parlement, worden sancties genomen. Zo worden de mogelijkheden van al deze actoren beperkt om kapitaal aan te trekken op de financiële markten van de EU.

 
2.  Nord stream 2-gaspijpleiding wordt stilgelegd (vanuit Duitsland)

Dit is de eerste keer dat Europa overweegt een sector aan te pakken waarvan het voor 40% van zijn gasinvoer afhankelijk is. De plannen, die met steun van de VS worden opgesteld, zouden de financiering en de overdracht van technologie voor nieuwe gasprojecten sterk beperken. Het aanpakken van nieuwe Russische gasontwikkelingen wordt gezien als een manier om de belangrijkste industrie van het land aan te pakken.
 

3. Handel met de Donbas-regio wordt stopgezet

Op dit moment zijn er nog geen algemene exportbeperkingen noch een afkoppeling van het Swift-betalingssysteem (waarvan sprake in de nota en in het artikel van De Tijd deze morgen) en lijkt het erop dat de bazooka van sancties nog niet helemaal wordt boven gehaald, om zo de hoop op een diplomatieke oplossing te behouden.

“Een dreigende oorlog in Europa is slecht voor de economie en zal het leven voor iedereen duurder maken. Energieprijzen en basisproducten dreigen duurder te worden. Dat geeft inflatie en loonindexeringen. Dat kunnen bedrijven missen als kiespijn. Een indamming van het conflict en een diplomatieke oplossing is altijd te verkiezen boven militair ingrijpen.”  Eric Laureys, Woordvoerder Voka vzw.

 

Banner Voka Mercurio

SPOC Voka Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant

Voor Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant wordt Daniel Vandenberghe het aanspreekpunt over het conflict Rusland - Oekraïne. 
Zit je bedrijf met vragen over hoe dit conflict jouw onderneming beïnvloedt? Neem dan gerust contact op met Daniel Vandenberghe. Hij zal al je vragen over internationale handel en de impact van de huidige situatie verzamelen en verder voor je opvolgen. 

Je kan hem contacteren via daniel.vandenberghe@voka.be of +32 477 20 19 64

Contactpersoon

Daniel Vandenberghe

Adviseur Internationaal Ondernemen

Proximus