Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Welke handelszaken mogen open en welke moeten dicht?

Welke handelszaken mogen open en welke moeten dicht?

  • 16/03/2020

Wat betreft de handelszaken en diensten heeft de federale regering de onderstaande maatregelen omtrent het coronavirus beslist. Deze gelden tot en met 3 april.

Discotheken, cafés en eetzalen van restaurants

Deze worden gesloten tijdens de week en in het weekend. Enkel afhaalgerechten of leveringen aan huis zijn nog toegestaan, maar lange wachtrijen moeten worden vermeden.

Hotels, vakantiewoningen, B&B, vakantiecentra, ...

Deze blijven geopend zonder toegang tot een bar, restaurant, gemeenschappelijke zalen en recreatieve ruimtes. De keukens kunnen wel nog roomservice aanbieden.

Afhaalrestaurants, bedrijven die aan huis leveren (Deliveroo, Uber Eats enz.), drive-ins, broodjeszaken, snacks en frietkoten

Deze blijven toegelaten. Uitbaters moeten er op letten dat er geen lange wachtrijen ontstaan.

Handelszaken met zitplaatsen

Bijvoorbeeld: theehuizen, terrassen, frituren met zitruimte. Handelszaken die zitplaatsen aanbieden waar gegeten en gedronken kan worden moeten gesloten worden.

Winkels

De winkels kunnen tijdens de week open blijven maar moeten sluiten in het weekend. Verkoop op afspraak is eveneens verboden in het weekend.

Kapperszaken en schoonheidssalons

Kapperszaken en schoonheidssalons moeten sluiten in het weekend. Tijdens de week mogen ze enkel klanten bedienen op afspraak. In tegenstelling tot de eerdere aankondigingen zijn ook diensten op afspraak en/of aan huis tijdens het weekend verboden.

Markten

Ambulante handel op lokale markten blijft toegelaten in de week als er voldoende plaats voorzien wordt tussen de standen. In het weekend zijn enkel de kraampjes die voedsel verkopen toegestaan.

Voedingszaken (met inbegrip van dierenvoedingszaken), apotheken, pharafarmacie en bandagisten

Deze blijven gewoon open, ook in het weekend. Niettemin wordt aanbevolen dat zij de hygiënemaatregelen versterken op basis van de geformuleerde aanbevelingen.

Bankloketten

Bankenloketten zijn geopend tijdens de weekdagen. Tijdens het weekend blijven enkel de automaten en self-banking toegankelijk.

Recreatie en vrijetijd

Theaters, operagebouwen, filmzalen, culturele centra, bibliotheken, pretparken, binnenspeeltuinen, recreatieve centra en dierenparken zijn gesloten.

Sportfaciliteiten

Sporthallen, fitnesszalen en zwembaden zijn gesloten. In hotels en vakantieparken is de toegang tot dergelijke ruimtes eveneens verboden.

Taxi- en busdiensten

De transportsector is niet getroffen door de verbodsmaatregelen. Taxidiensten en alternatieve taxidiensten blijven in gebruik, mits een beperking van het aantal passagiers en verhoogde hygiënemaatregelen

Luchthavens

De luchthavens blijven toegankelijk. Er is gevraagd om de nodige maatregelen te nemen voor de loketten om de nodige afstand tussen de personen in de rij te verzekeren.

Contactpersoon

Kenneth Stulens

Adviseur Duurzaam Ondernemen