Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Weinig actiebereidheid in West-Vlaamse ondernemingen

Weinig actiebereidheid in West-Vlaamse ondernemingen

  • 20/06/2022

Voka West-Vlaanderen: "Nationale actiedag is aanslag op concurrentiekracht van onze bedrijven"

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen stelt in het algemeen een beperkte actiebereidheid vast op de vloer van de West-Vlaamse ondernemingen. Enkele grote bedrijven in onze regio worden daarentegen wél sterk getroffen. Ondanks de beperkte hinder zadelt de actiedag onze economie op met verdere schade en komt de concurrentiekracht van onze bedrijven verder onder druk te staan. De vakbonden kondigen nu al een hete sociale herfst aan. Onbegrijpelijk, vindt Voka West-Vlaanderen. 

“De actiedag van de vakbonden valt in deze crisistijden niet uit te leggen. De concurrentiekracht van onze bedrijven staat al zwaar onder druk; deze actiedag is contraproductief en veroorzaakt opnieuw hinder voor onze economie. Vooral de situatie op de nationale luchthaven is onaanvaardbaar en tast het internationale imago van ons land aan. Bonden, werkgevers en de regering moeten dringend samen aan tafel gaan, om nieuwe acties later dit jaar te voorkomen”, zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka West-Vlaanderen.

Voka West-Vlaanderen hield maandagochtend een rondvraag bij bedrijven in de regio. Enkele bedrijven ondervinden last van de actiedag, bijvoorbeeld door deelname van een aantal medewerkers aan de nationale betoging of door hinder op het openbaar vervoer. Die bedrijven moeten intern de bedrijfsactiviteiten stilleggen of aanpassen. De actiebereidheid van medewerkers is over het algemeen beperkt, al verschilt de situatie sterk van bedrijf tot bedrijf. De hinder in nationale instanties, zoals Brussels Airport, en op het openbaar vervoer daarentegen is uitermate groot.

Concurrentievermogen op de helling

De concurrentiekracht van de ondernemingen in België staat zwaar onder druk door de automatische loonindexering. De loonhandicap met onze buurlanden loopt alleen maar verder op en zal straks 6% bedragen. Dat heeft gevolgen, blijkt uit een enquête van Voka. Specifiek bij de grote bedrijven valt op dat 17% overweegt om activiteiten deels te delokaliseren. Mensen tewerkstellen in België wordt eenvoudigweg te duur om nog te kunnen concurreren met ondernemingen uit het buitenland.

De oproep van de vakbonden om ook in het najaar stakingsacties te organiseren, is onbegrijpelijk. “We hebben in dit land actie nodig om de tewerkstellingsgraad te verhogen en de competitiviteit van de ondernemingen te ondersteunen. Laat ons dáár gezamenlijk de focus op leggen. De sociale rust moet terugkeren: dat kan het beste door samen aan tafel te gaan zitten”, besluit Bert Mons.

Contactpersoon

Bert Mons

Gedelegeerd bestuurder

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag