Skip to main content
  • Nieuws
  • #Weetjevandeweek: Welk bedrijf raspt de mozzarella voor 50 miljoen pizza's per jaar?

#Weetjevandeweek: Welk bedrijf raspt de mozzarella voor 50 miljoen pizza's per jaar?

  • 20/04/2018

Als je aan een pizzabakker vraagt 'Ken je Kaasbrik?', zal 9 op de 10 'Ja' zeggen. Als je dat aan de gewone Vlaming vraagt, zegt 9 op de 10 'Neen, nog nooit van gehoord'. En toch heeft waarschijnlijk elke Vlaming wel al eens mozzarella van Kaasbrik gegeten, want jaarlijks raspen zij er voor 50 miljoen pizza's.

Kaasbrik is een Limburgs familiebedrijf in Halen, dat gespecialiseerd Kaasbrik weetjeis in het raspen van kaas. "Wij raspen zo'n 10.000 ton kaas per jaar, waarvan 6.000 ton mozzarella, 3.000 ton emmental en 1.000 ton andere soorten kazen", zegt Karlien De Turck, mede-eigenaar van Kaasbrik. Het is niet zo onlogisch dat mozzarella de kaas is die ze het meeste raspen. Want laat dat nu net de kaas zijn die wereldwijd het meest gebruikt wordt. En dan voornamelijk op pizza's. "Als je weet dat er ongeveer 120 gram per pizza gebruikt wordt en wij 6.000 ton mozzarella raspen per jaar, is dat goed voor zo'n 50 miljoen pizza's." Netjes gestapeld in pizzadozen geeft dat een toren van 1.500 kilometer.

En daar zijn ze trots op, want al 10 jaar reikt Kaasbrik in samenwerking met Foodprint de prijs voor de 'Pizzaiolo van het jaar' uit. Met ‘Pizzaiolo van het jaar’ willen ze de Belgische pizzamarkt in de spotlight zetten. Uit 11 provinciale laureaten wordt dan 1 'Pizzaiolo van het jaar' gekozen. Dit jaar was de eer voor Dolce Sapori, een pizzeria uit Walcourt.

Een prijs die gekend is bij bijna alle pizzabakkers in België, maar niet bij alle Vlamingen. Kaasbrik is dan ook een bedrijf in de B2B-omgeving. Toch is Karlien er van verzekerd dat heel wat Vlamingen onbewust hun product geproefd hebben. "Van de 6.000 ton mozzarella die we jaarlijks raspen, leveren we er 2.000 in België. Ik denk dus dat bijna elke Vlaming op zijn pizza al van onze mozzarella heeft kunnen genieten."

Zelf ontdekken tot wat onze Vlaamse bedrijven in staat zijn? Speel onze quiz op vokaquiz.be

Contactpersoon

Zoë Vandekerckhove

Webredacteur

Imu Salesforce
IMU Multiburo
ING
Logo Mensura
Proximus
SD  Worx
Logo KPMG
alk
Logo JAM
Trixxo