Skip to main content
  • Nieuws
  • Week van het Internationaal Ondernemen: 3-7 december 2018

Week van het Internationaal Ondernemen: 3-7 december 2018

  • 09/11/2018

Vlaanderen is een grote exportspeler en daar kan u toe bijdragen. Overstijg onze landsgrenzen en boor nieuwe markten aan. Omdat internationaal ondernemen een van de speerpunten is van Voka, Vlaams netwerk van ondernemingen, organiseren de internationale departementen van onze Kamers van Koophandel in samenwerking met Flanders Investment and Trade (FIT) ook dit jaar een Week van het Internationaal Ondernemen. 

Ieder jaar staan enkele landen of groeimarkten in de kijker en tijdens deze editie zijn dat Rusland, Noorwegen, Zweden, China, Israël en Nederland. Woon gratis een of meerdere landenseminaries bij en kom alles te weten over de zakelijke opportuniteiten die deze landen te bieden hebben. Onder begeleiding van deskundigen en ondernemers met lokale expertise, krijgt u tijdens de praktische workshops interessante inzichten, tips en ervaringen mee. Leer van de valkuilen en succesverhalen van andere ondernemers en start goed voorbereid aan uw exportstrategie.

Woon gratis een of meerdere landenseminaries bij en kom alles te weten over de zakelijke opportuniteiten die deze landen te bieden hebben. Onder begeleiding van deskundigen en ondernemers met lokale expertise, krijgt u tijdens de praktische workshops interessante inzichten, tips en ervaringen mee. Leer van de valkuilen en succesverhalen van andere ondernemers en start goed voorbereid aan uw exportstrategie. Wij sommen hieronder wat u kan verwachten.

Maandag 3 december - Zakendoen met Rusland (Voka Limburg)

Ontdek op 3 december de mogelijkheden van Rusland voorRusland jou en stel je vragen aan onze experts.

Rusland, het grootste land ter wereld met 140 miljoen consumenten en een groeiende middenklasse, kende een stijging in import van 24,5% in 2017. De behoefte aan kennis, technologie en modernisering is groot. Met haar technisch-wetenschappelijke traditie zet de Russische overheid dan ook sterk in op innovatie als sleutel tot duurzaam succes. Daarnaast zijn kansrijke sectoren (duurzame) energie, bouw en infrastructuur, logistiek, machines en staal, consumentengoederen en de farmaceutische industrie. Tijdens de verschillende break-up sessies krijg je de kans om al je vragen op onze experts af te vuren. 

Meer informatie

 

Dinsdag 4 december - Zakendoen met Noorwegen & Zweden (Voka Oost-Vlaanderen)

Noorwegen en Zweden behoreZakendoen met Noorwegen en Zwedenn tot de rijkste landen ter wereld. De landen bieden voor Vlaamse bedrijven dan ook heel wat kansen. Voor beide landen gelden voeding, farma, medische apparatuur, ICT, bouwmaterialen en infrastructuur als kansrijke sectoren. Noorwegen biedt bovendien door zijn rijke olie- en gasvoorraad ook kansen aan ondernemingen actief in deze sector.

Toch is het geen evidentie om met Zweden en Noorwegen zaken te doen. Zo is Noorwegen erg uitgestrekt waardoor de distributiekosten oplopen. Zweden kent dan weer heel wat inkooporganisaties die de aankopen doen voor een brede groep bedrijven. De zakenmentaliteit verschilt ook met België en tussen beide landen onderling.

In aanloop naar het Start2Export traject naar Zweden en Noorwegen in 2019 organiseert Voka, ism Flanders Investment & Trade, een gratis infosessie over zakendoen met Noorwegen en Zweden.

Meer informatie

 

Woensdag 5 december - Zakendoen met China (Voka Antwerpen-Waasland)

Vlaanderen exporteerZakendoen met Chinade in 2017 voor meer dan 7,3 miljard euro naar China. Daarmee neemt het land de negende plaats in op de ranglijst van de Vlaamse uitvoer. Voor de komende jaren voorziet de Chinese overheid een groei van 6,9 tot 6,7%. Het gezinsinkomen van de Chinese consumenten blijft groeien wat zich vertaalt in een hogere levensstandaard en een vraag naar diensten en ervaringen zoals toerisme, opvoeding, gezondheidszorg en vrijetijdsbesteding. Daardoor blijft het aandeel van de diensten in het bnp stijgen en bedraagt in 2017 51,6% van het bnp.

Meer informatie

 

Donderdag 6 december - Zakendoen met Israël (Voka Vlaams-Brabant)Israel

De Israëlische economie doet het op macroniveau goed en kredietbeoordelaars Fitch, S&P en Moody’s beoordelen de kredietwaardigheid positief (tussen A en A+). De Bank van Israël en OESO voorspellen een groei van 3,4% in 2018 en 3,5% in 2019. De arbeidsmarkt doet het goed met een lage werkloosheid (3,7% in 2017). De export blijft belangrijk in de hightechsector. Israël rekent voor de komende jaren op grote exportinkomsten dankzij de gasvondsten voor de kust. De invoer van goederen steeg met 19,8% op jaarbasis in januari - maart 2018, na een stijging van 20,2% op jaarbasis in oktober - december 2017. De invoer van goederen in maart 2018 bedroeg 6,5 miljard dollar. 39% van de totale invoer waren grondstoffen; 21% consumptiegoederen; 19% machines, uitrusting en voertuigen om te investeren en 21% was de invoer van diamanten, brandstoffen, schepen en vliegtuigen.

Meer informatie

 

Vrijdag 7 december - Zakendoen met Nederland (Voka West-Vlaanderen)Nederland

Exporteren, op zoek gaan naar een partner of een filiaal openen over de grens… Het is logisch dat Nederland snel op de radar verschijnt als nieuwe doelmarkt, maar er kunnen onverwachte struikelblokken opduiken. We spreken dezelfde taal, maar onze cultuur en gewoontes verschillen. Ook op vlak van ondernemen is onze kijk anders, en dat maakt van zakendoen met de noorderburen geen sinecure. Voka — Kamer van Koophandel West-Vlaanderen organiseert in het kader van de Week van het Internationaal Ondernemen samen met Flanders Investment and Trade een gratis infosessie rond zakendoen met Nederland, om ondernemers met die ambitie zo goed mogelijk voor te bereiden. We zijn te gast bij Hoprom in Kortrijk voor een voormiddag gevuld met getuigenissen van ervaringsdeskundigen en een netwerkmoment.

Meer informatie

Contactpersoon

Gilles Suply

Adviseur Europese Zaken & Internationaal Ondernemen

AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
IMU - vzw - Altez
Gosselin
Welt white paper
Proximus
IMU - vzw Remant
Advertentie Vermant - mei