Skip to main content

Week van de bedrijfsoverdracht

  • 23/10/2018

Deze week vond de Week van de Bedrijfsoverdracht plaats. De week is een initiatief van Agentschap Ondernemen en Innoveren. Bedoeling? Ondernemers aanmoedigen om over zo'n bedrijfsoverdracht na te denken en het bespreekbaar te maken. Ook Voka kan hierin helpen. 

Elke bedrijfsleider denkt vroeg of laat na over de toekomst van zijn bedrijf. Zal er familie zijn die het overneemt? Zal het verkocht worden aan iemand buiten het bedrijf of misschien wel aan een paar managers?  

Voka biedt twee begeleidingstrajecten aan voor bedrijfsoverdrachten: Familio en Transitio. Familio richt zich tot familiebedrijven. Het maakt de uitdagingen van beide generaties - overlaters & overnemers - bespreekbaar en bereidt hen voor op de overdracht van het familiebedrijf. Transitio is eerder een begeleidingstraject voor bedrijfsleiders die zich willen voorbereiden op een mogelijke verkoop (intern/extern) van hun bedrijf.

FamilioFamilio

De doelstelling van Familio is om de kijk en kennis van de deelnemers te verbreden rond de uitdagingen eigen aan een familiale overdracht in een open sfeer. De deelnemer verzamelt niet alleen kennis en praktische tips en tricks, maar ook kwaliteitsvolle contacten met gastexperts en collega-ondernemers. De focus van het project ligt op het proces van de overdracht. Zowel de strikt juridische en fiscale aspecten als relationele en emotionele aspecten die bij de overdracht een rol spelen, komen aan bod. Maar ook carrièreplanning voor de opvolger, het omgaan met conflictsituaties, het uitstippelen van de toekomststrategie van het bedrijf, de rol van governance en praktijkgetuigenissen maken het programma van Familio uniek. Familio is kortom hét traject voor wie bedrijf en familie nauw aan het hart liggen.

Meer info op www.voka.be/familio

TransitioTransitio

Krijg dankzij dit unieke traject inzichten in de verschillende aspecten die een toekomstige overdracht succesvol kunnen maken. Tijdens de sessies wordt u uitgedaagd om deze inzichten in alle discretie te vertalen naar uw eigen bedrijfspraktijk. Doordat u fusie- en overname dynamieken en mogelijkheden leert kennen zal u sterker in uw schoenen staan om strategische beslissingen te nemen ten voordele van de continuïteit en waarde van uw onderneming.

Meer info op www.voka.be/transitio

Evenementen

Ook organiseert Voka de komende maand nog tal van evenementen die hulp kunnen bieden bij een bedrijfsoverdracht. Wij zetten voor u op een rijtje:

6/11/2018

Groeien door overname 

(Voka Oost-Vlaanderen)

Hebt u sterke groeiambities? En wilt u deze voornamelijk realiseren door één of meerdere overnames? Tijdens een traject van 4 interactieve sessies informeren wij u graag over dit strategisch proces. U leert als overnemer de juiste vragen te stellen aan de overlater en mee te denken met uw adviseurs. 

Meer info hier.

 

8/11/2018

Overnemerslab

(Voka Limburg)

Wenst u als Manager-Investeerder te participeren in een onderneming? Misschien stap je via een management buy-in in het kapitaal als eerste stap tot overname van het bedrijf? Waar vind ik de schaalbare, internationale nichespeler zonder familiale opvolging? Hoe sta ik als overnemer sterk in mijn schoenen en weet ik de pijnpunten van de verkoper te ontdekken? Als je antwoord wenst op deze vragen levert dit LAB jou de antwoorden en concrete handvaten om aan de slag te gaan!


Voor wie? Managers die willen participeren in een onderneming of overgaan tot overnemen van een onderneming, alsook ondernemers die willen groeien of diversifiëren door overname. Meer info hier.

8/11/2018

Voka Visit - Bogaert-De Smet - Familiale overdracht

(Voka Oost-Vlaanderen)

Elke ondernemer staat wel eens stil bij de toekomst van zijn of haar bedrijf.
Is de opvolging verzekerd binnen de familie? Welke rol nemen de verschillende familieleden op zich? En wat zijn de financiële gevolgen voor de familie?
Er spelen heel wat vraagstukken die toch een aantal jaren voorbereiding vragen – wij gaan er graag dieper op in tijdens een bezoek aan familiebedrijf Bogaert-Desmet op 8/11.

Meer info hier.

15/11/2018

Ochtendsessie Familio

(Voka West-Vlaanderen)

Familio is een begeleidingstraject voor overnemers en overlaters in West-Vlaamse familiebedrijven. De doelstelling van Familio is om uw kijk en kennis te verbreden rond de uitdagingen eigen aan de familiale overdracht in een open sfeer.

Meer info hier.

15/11/2018

Infosessie bescherm uw vennootschap tegen arbeidsongeschiktheid of overlijden van de bedrijfsleider

(Voka Antwerpen-Waasland)

Tegen al deze risico’s kan u uw gezin en vennootschap beschermen. 
Tijdens deze infosessie verneemt u op welke manieren dit kan.

We starten deze infosessie met een getuigenis van een ondernemer die zelf met deze problematiek geconfronteerd werd.

Meer info hier.

20/11/2018

Avondsessie met praktijkgetuigenis rond familiale overdracht

(Voka West-Vlaanderen)

Familio is een begeleidingstraject voor overnemers en overlaters in West-Vlaamse familiebedrijven. De doelstelling van Familio is om uw kijk en kennis te verbreden rond de uitdagingen eigen aan de familiale overdracht in een open sfeer.

Meer info hier.

29/11/2018

NextGen Community 

(Voka Limburg)

Ben je gezegend als volgende generatie van een familiale onderneming? Binnen de familie veronderstelt men dat je de organisatie wil overnemen. Maar is dat zo? En indien zo, hoe pak ik dat aan? Want een familiebedrijf overnemen is een uitdagend engagement!

Een kortlopende opleiding van 5 sessies waarin potentiële opvolgers van een familiebedrijf samenkomen om het overnameproces vanuit hun perspectief te bekijken. De deelnemers zijn enkel kandidaat-opvolgers in familiebedrijven. Ze worden gedurende de sessie begeleid door een mentor. Per sessie geeft een inhoudelijk expert de nodige handvaten om de content te vertalen op jouw specifieke situatie. Meer info hier.

Contactpersoon

Heidi Logghe

Projectmanager Ondernemerschap Voka-CVBA

Welt white paper
IMU - vzw - De Tijd
Proximus
IMU - vzw Remant
Gosselin
Advertentie Vermant - mei
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
IMU - vzw - Altez