Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • "We willen onze welvaart veiligstellen."

"We willen onze welvaart veiligstellen."

  • 22/05/2020

Vandaag verscheen de wekelijkse rubriek van Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen in De Krant van West-Vlaanderen. Voka West-Vlaanderen is in 2020 trotse content partner van de krant. In de rubriek 'Waarom? Daarom!' geven wij een antwoord op de meest prangende vragen van onze leden, afgewisseld met opiniestukken van de hand van Bert Mons, algemeen directeur Voka West-Vlaanderen. Ditmaal gaat Bert dieper in op een mogelijke toekomst post-corona en hoe we daar geraken. 

Week 10 van de lockdown. Doorgaans tellen we de weken niet. Nu des te meer. Eén ding staat vast: de exit komt stevig op gang. Na de heropstart van de bedrijven op 4 mei en de non-food handelszaken op 11 mei, was het deze week eindelijk de beurt aan de contactberoepen en de musea. Geen seconde te laat, zo dacht ook mijn kapper.

Maar, wat na de crisis? Na de exitstrategie? Met mondjesmaat mogen we beginnen dromen van een wereld post-corona. Of moeten we die vrezen? Pikken we de draad gewoon weer op of gooien we het over een andere boeg?

Om op deze vragen te kunnen antwoorden, heeft de Vlaamse regering een economisch relancecomité in het leven geroepen. Zes professoren en zes managers kregen de taak om zich te bezinnen over de Vlaamse economie na corona. Out-of-the-box denken is hier de boodschap.

De vernieuwende ideeën die uit dit relancecomité kunnen vloeien, zijn dan ook het enige positieve dat deze crisis zal voortbrengen. Of corona ook positieve effecten op mens en bedrijf heeft, valt nog te bezien. De verschillende uitdagingen waar de Vlaamse economie al vóór de coronacrisis mee kampte, blijven immers dezelfde: klimaat, mobiliteit, digitalisering …

En wat met die enorme economische en budgettaire klappen die onze economie te verduren krijgt en nog zal krijgen door dit virus? Minister-president Jan Jambon verklaarde bij de oprichting van het relancecomité: “We willen onze welvaart veilig stellen.” En gelijk heeft hij. We willen niets liever.

In de ‘Waarom? Daarom!’ van vorige week heeft Voka – Kamer van Koophandel West-Vlaanderen reeds sterk aangedrongen om af te zien van hogere belastingen op kapitaal of vermogen ter opvulling van dit gat. Deze zouden er namelijk enkel toe leiden dat ons groeipotentieel, dat sowieso al lijdt onder de coronacrisis, nog meer onder druk wordt gezet. Wanneer het relancecomité dan eindelijk komt met haar vernieuwingen, zou er geen kapitaal meer zijn om ze waar te maken.

Niet belastingverhogingen, maar belastinghervormingen. Dát hebben we nodig. En dan liefst nog ter ondersteuning van de economische groei. Willen we een gezonde economie post-corona, dan moeten we vernieuwende ideeën kunnen sterken met het kapitaal dat daarvoor nodig is. Alleen zo kunnen we onze welvaart veiligstellen.

Contactpersoon

Bert Mons

Gedelegeerd bestuurder

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag