Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • "We willen ons energieverbruik op vier jaar tijd terugbrengen tot een vierde"

"We willen ons energieverbruik op vier jaar tijd terugbrengen tot een vierde"

  • 04/10/2019

Economie en ecologie: ja, die kunnen perfect samengaan. Steeds meer ondernemers zetten hier expliciet op in. Niet alleen omdat het een business case is, maar ook omdat ze uitdrukkelijk maatschappelijke verantwoordelijkheid willen opnemen. Zo ook netwerkdrukkerij Bolton. 

20 jaar na de opstart als copyshop maakte Bolton in 2015 de overstap naar een ecologische netwerkdrukkerij. Maar wat betekent dat juist? 

"Het ecologische aspect spreekt voor zich: we proberen de impact op de natuur te beperken. Dat deden we voordien ook al, maar vooral op het vlak van energie. Sinds onze verhuis in 2017 gebruiken we meer machines, maar toch minder energie. Dankzij ingrepen zoals geothermie, LED-verlichting en sinds deze zomer ook zonnepanelen willen we ons energieverbruik op vier jaar tijd terugbrengen tot een vierde", zegt zaakvoerder Patrick Tonneau trots.

Wat dan met de term 'netwerkdrukkerij'?

"Bij Bolton doen we niets alles zelf, maar werken we samen met andere drukkers die een bepaalde specialisatie in huis hebben. Noem ons gerust een drukwerkmakelaar. Door samenwerking met andere drukkers leveren we kwalitatief drukwerk af tegen een lagere prijs voor de klant dan wanneer we alles zelf zouden doen."

Het motto van Patrick Tonneau is dat economie en ecologie perfect hand in hand kunnen gaan, los van de bedrijfsgrootte. "Wij willen niet alleen aantonen dat je succesvol duurzaam kunt ondernemen, maar vooral dat je dat ook kan als kmo. Via de Stad Aalst konden we onze eerste deelname aan het Voka Charter Duurzaam Ondernemen laten sponsoren als voorbeeld voor andere kleine en middelgrote ondernemingen. We zijn nu goed op weg om onze officiële erkenning van de Verenigde Naties te krijgen", aldus Patrick Tonneau. 

Toch beseft ook Patrick Tonneau dat niet alles vanzelf gaat. Duurzaam ondernemen moet volgens hem verder ondersteund worden, zonder dat daarvoor meteen naar de overheid gekeken moet worden. "Bedrijven kunnen elkaar vooruithelpen. Individueel zorg je voor een druppel op een hete plaat, samen kunnen we die plaat minstens goed laten sissen. Van de overheid verwacht ik vooral dat ze haar papiermolen afbouwt, processen vlotter laat verlopen en dat de wetgeving helder en duidelijk is. Want nu heerst er vaak twijfel."

Heb je ooit al folders of geboortekaartjes laten maken die er toch niet uitzagen zoals je had gedroomd? Ontdek wat er fout kan lopen bij het drukken en hoe je dit kan vermijden! Wil je weten op welke manieren je van losse blaadjes een boekje kan maken? En hoe wordt een visitekaartje gemaakt? Op welke manieren krijgt je uitnodiging iets unieks? Welke eigenschappen heeft papier? En welke textielbedrukkingen bestaan er?

Kom het allemaal te weten op 6 oktober tijdens Voka Open Bedrijvendag.

Contactpersonen

Myriam Heeremans

Directeur Ondernemerschap en Levenslang leren

imu - vzw - obd 1
imu - VZW - Maattwerk