Skip to main content
  • Nieuws
  • “We staren ons te veel blind op de werklozen”

“We staren ons te veel blind op de werklozen”

  • 15/02/2019

Hoe krijgen we meer mensen aan het werk? Voka vroeg het aan professor arbeidseconomie Stijn Baert van de Universiteit Gent. Een preview van het volledige interview kan u nu online lezen. 

Op 21/2 treden politieke kopstukken over deze vraag in debat bij Voka. Het debat gratis bijwonen? Inschrijven kan hier.

Stijn Baert
©ID/Lieven Van Assche

Wat vindt u het interessantste voorstel uit het Voka-memorandum?

Stijn Baert: “Het voorstel om de activering van werklozen en inactieven in de hand van één instelling te geven. We staren ons te veel blind op de werklozen, waar er grote inspanningen voor gebeuren. De inactieven, die geen baan hebben en er ook geen zoeken, vormen een veel grotere groep en blijven een beetje buiten schot. Willen we de krapte op de arbeidsmarkt structureel aanpakken, gaan we naar die groep moeten kijken. Nederland en Duitsland tonen dat het kan. Daar werken 8 op de 10 mensen tussen 20 en 64 jaar, bij ons is dat maar 7 op de 10.”

Wat moet volgens u dé prioriteit zijn voor de volgende regeerperiode?

Stijn Baert: “Werken lonender maken. Door lastenverlagingen voor de laagste lonen en mijn voorstel voor de versnelde degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen te implementeren. Maar ook door te investeren in kinderopvang. Ervoor zorgen dat mensen niet moeten vechten voor betaalbare opvang, dat ze op het werk niet constant op de klok moeten kijken of ze ’s avonds wel op tijd aan de crèche kunnen staan. Voor mij mag kinderopvang gerust een legislatuur onder de minister van Werk vallen in plaat van onder die van Welzijn.”

Meer lezen over de voorstellen van Voka voor de volgende regeringen: www.durfkiezen.be

Het volledige interview lees je in de Voka Tribune van maart.

Contactpersoon

Katrien Stragier

Adviseur Strategische Communicatie

IMU Multiburo
Imu Salesforce