Skip to main content
Map

“We moeten en zullen doorgaan”

  • 02/07/2021

“Na 1,5 jaar crisismanagement in bedrijven, regeringen en overheden zijn we nu snel, zeer snel uit deze crisis aan het geraken. De coronacijfers dalen, de groeicijfers veren op. Dat momentum moeten we met beide handen vastgrijpen om door te gaan, structureel te hervormen en ons land weer helemaal op de kaart te zetten”, stelt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

We sluiten de eerste helft van 2021 af. Hoe blikt u daarop terug?

“Het waren helaas weer maanden waarin we met z’n allen hebben afgezien. Ondanks alle inspanningen hebben we een derde golf jammer genoeg niet kunnen vermijden. Dat heeft er zwaar ingehakt, zeker in de getroffen sectoren. En dan was er ook nog het verplichte telewerk, een domper voor heel wat werkgevers en medewerkers. Nu het weer mag voelen we pas ten volle hoe erg we die babbeltjes met collega’s aan de koffiemachine en sociale contacten toch hebben gemist.”

Gaan we met een ander gevoel deze zomer in dan die van vorig jaar?

“Vorige zomer hadden we nog geen vaccins en dus ook geen houvast, alleen de naïeve hoop dat we het coronavirus wel onder controle konden houden. Vandaag hebben we die vaccins wél. Verschillende zelfs. En die werken goed. Dat wisten we vorig jaar allemaal nog niet. Bovendien is er een ongelofelijke vaccinatiestrategie op poten gezet, waardoor we Europees intussen quasi de vaccinatiekampioen zijn. Er is op een jaar tijd ontzettend veel veranderd. In 2020 was het nog blind varen, in 2021 is het varen op kompas.”

Waar moet dat kompas ons naartoe leiden?

“We moeten absoluut de ambitie hebben om als economie en maatschappij sterker uit deze crisis te komen. En dus structurele hervormingen doorvoeren. De coronacijfers evolueren gunstig. De groei veert op. De voorbije maanden hebben aangetoond dat, ondanks of dankzij vele discussies en moeilijkheden, we in dit land als het erop aankomt wel kunnen samenwerken en sterke resultaten neerzetten.”

“Iedereen heeft zijn verantwoordelijkheid genomen in moeilijke omstandigheden. Onze regeringen hebben over het algemeen de juiste steunmaatregelen genomen. Vanuit Voka hebben we ook permanent gewogen op het beleid en gezocht naar oplossingen.”

Wat moet nu onze volgende stap zijn?

“We moeten het momentum vasthouden om ons land weer echt helemáál op de kaart te zetten. België kreeg deze week felicitaties van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor de aanpak van de coronacrisis en voor de indrukwekkende vaccinatiecampagne. Ook in internationale media werd de snelheid van het vaccineren bij ons de afgelopen dagen geroemd en gelauwerd. Daar mogen we trots op zijn, maar we moeten nu vooral ook op dat elan doorgaan.” 

“Want na de gezondheidscrisis is het werk niet af. Structurele hervormingen dringen zich op: uitdagingen steken de kop op en oude problemen komen terug. Denk maar aan de krapte op de arbeidsmarkt, die momenteel een grote rem dreigt te zetten op de groei van ondernemingen.”

“De vrees bestaat dat onze regeringen na het crisismanagement van de voorbije maanden weer in oude politieke gewoonten terugvallen. De zaken laten aanmodderen, op de lange baan schuiven, van het ene compromis naar het andere gaan, van de ene werkgroep in de andere commissie vergaderen. Laat ons de positieve lessen uit de coronacrisis meenemen en met vereende krachten doorgaan zodat onze regeringen volgend jaar van het IMF felicitaties krijgen over de vele hervormingen die ons land sterker maken: arbeidsmarkt, pensioenen, fiscaliteit, staatshervorming, vergunningenbeleid, enzovoort.”

Zijn onze ondernemingen sterker uit deze crisis gekomen?

“Onze ondernemingen en hun medewerkers hebben een enorme wendbaarheid en weerbaarheid getoond. We moeten hen daarvoor dankbaar en erkentelijk zijn. Ze moesten schakelen op het vlak van toeleveringen, telewerk invoeren, hun businessmodellen en organisatie aanpassen, e-commerce uitbouwen, digitalisering versnellen… We vergeten snel wat voor een enorme omslag er is gemaakt, die immense inspanningen heeft gevergd. Maar het resultaat is wel dat ondernemingen nu meer weerbaar en wendbaar zijn dan ooit én ook future oriented.”

 “Met dat laatste bedoel ik dat ondernemingen door de crisis nog veel meer bezig zijn met digitalisering, duurzaamheid en gezondheid & welzijn. Die thema’s uit het Plan Samen Groeien van Voka staan bij heel wat bedrijven meer dan ooit op de agenda. Het zijn dan ook de thema’s die de komende 2 à 3 decennia cruciaal gaan worden.”

Wat mogen ondernemingen de komende maanden van Voka verwachten?

“Ten eerste, dat we zullen wegen op de politieke dossiers die ertoe zullen doen post corona. Denk maar aan het herstelplan en de geplande overheidsinvesteringen, de hervorming van de arbeidsmarkt, groei-ondersteunende fiscaliteit, de pensioenhervorming, een gezonde begroting, staatshervorming met meer hefbomen om regionaal beleid te voeren … We zullen deze van heel nabij opvolgen en de belangen van onze leden-ondernemingen maximaal verdedigen.”

“Daarnaast zullen we onze leden bijstaan en ondersteunen om antwoord te bieden aan een reeks onomkeerbare evoluties – of zeg maar revoluties – die zich aan het voltrekken zijn. Zo hebben we een uitgebreid aanbod met onder meer de digiscan en digihubs om te helpen bij digitale transformatie. Voor duurzaamheid is er het Voka Charter Duurzaam Ondernemen, waarmee we aan de kar trekken. En op het vlak van gezondheid en welzijn is er natuurlijk de Voka Health Community.”

Wat wenst u, tot slot, de Voka-leden toe deze zomer?

“Iedereen hapt momenteel naar adem en heeft nood aan wat rust. Nu we deze zomer met een tamelijk gerust gemoed kunnen ingaan, hoop ik dat iedereen wat tijd kan nemen voor zichzelf om weer op te laden en er nadien weer volop tegenaan te gaan. Reculer pour mieux sauter dus. Voor onze politici betekent dat: doorpakken met hervormingen die ons lanceren naar de kop van het Europese peloton. Zo moeten en willen we samen doorgaan, samen ondernemen en samen groeien.”
 

imu - vzw - Recupel
imu - vzw - recupel
imu - vzw - salesforce
imu - vzw - headoffice
imu - vzw - obd
imu - vzw - recupel