Skip to main content
  • Nieuws
  • “We laten de stem van jonge ondernemers horen”

“We laten de stem van jonge ondernemers horen”

  • 27/09/2017

Drie Jong Voka-voorzitters aan het woord

Op een druilerige zomerdag zakten drie jonge ondernemers af naar Vilvoorde. Eentje uit de Zennevallei, eentje uit Leuven en eentje uit Brussel. Behalve een bloeiende carrière, hebben ze nog iets anders gemeenschappelijk: een groot engagement. Want alle drie zijn ze voorzitter van een Jong Voka-werking. Hoe ze hun fulltime job combineren met het voorzitterschap? “Door volledig in Jong Voka te geloven en door voldoening te halen uit wat je daar ziet gebeuren.”

Jong Voka“Vanaf de oprichting van Young Voka Metropolitan drie jaar geleden, zat ik al in het bestuur”, antwoordt Sunita Van Heers (voorzitter Young Voka Metropolitan en sales manager bij 3E) op de vraag waarom ze voorzitter werd. “In Brussel waren er wel al veel initiatieven voor ondernemers, maar geen enkele daarvan richtte zich op Nederlandstalige jonge ondernemers of young potentials. Ik wilde mee aan de kar trekken om een organisatie op te richten voor dit doelpubliek. Toen we vorig jaar een nieuwe voorzitter zochten, stelde ik me kandidaat. Het leek het me een logische verderzetting van mijn engagement en ik had goesting om mee dingen op touw te zetten en te organiseren.”

“Mijn verhaal is zeer gelijkaardig”, vertelt Maarten Meerts (voorzitter Jong Voka Zenne-Pajot en zaakvoerder van Helon Architecten). “Jong Voka Zenne-Pajot werd bijna vier jaar geleden opgericht om te voldoen aan een nood bij jonge ondernemers uit de regio. Ik was destijds al lid van de regiowerking van Voka in de Zennevallei en het leek me leuk om me ook te engageren voor een werking voor jonge ondernemers. Sinds dit jaar ben ik er niet enkel bestuurslid, maar ook voorzitter.”

“In Leuven was het verhaal anders”, vult Els Van Aerschot aan (voorzitter Jong Voka Leuven en zaakvoerder van taalbureau TinC). “De vraag kwam hier niet van de jonge ondernemers, maar wel vanuit Voka zelf. Leuven was immers de laatste Kamer van Koophandel die nog geen jongerenwerking had. Ik ben toen aangesteld als voorzitter en ben recent herverkozen voor nog eens twee jaar. Voorzitter zijn vraagt veel van je tijd, maar ik word goed ondersteund door de andere leden van het bestuur. Eigenlijk is het bestuursteam een vriendenkliek geworden. Dat is een enorm voordeel, anders zou je het niet volhouden om zoveel van je vrije tijd in Jong Voka te investeren.”

“Leden denken vaak dat ik bij Voka werk. Als ik ze dan vertel dat ik dit vrijwillig doe en ernaast nog mijn eigen bedrijf heb, dan schrikken ze wel.” - Els Van Aerschot, voorzitter Jong Voka Leuven en zaakvoerder TinC.

Vrije tijd, dat leest u goed. Het bestuur van de Jong Voka-werkingen bestaat immers volledig uit vrijwilligers. “Leden denken vaak dat ik bij Voka werk. Als ik ze dan vertel dat ik dit vrijwillig doe en ernaast nog mijn eigen bedrijf heb, dan schrikken ze wel”, lacht Els. “Dat is eigenlijk wel logisch”, vult Maarten aan. “Op events van Jong Voka vertel je in eerste instantie immers over Voka en niet over je eigen bedrijf.”

Leuke sfeer

Sunita: “Het feit dat je je privé-tijd investeert in Jong Voka, brengt met zich mee dat je het echt belangrijk vindt dat alles goed verloopt. Hierdoor sprak ik in het begin vaak mijn eigen netwerk aan om naar evenementen te komen. Na verloop van tijd verspreidt het zich via mond-tot-mond reclame verder, waardoor je publiek een mix wordt van mensen die op de een of andere manier met elkaar verbonden zijn. Dat schept een leuke sfeer.”

“Dat klopt”, beaamt Maarten. “De sfeer bij Jong Voka is doorgaans wat jovialer dan bij Voka. Maar dat ligt misschien ook aan het soort activiteiten dat we doen. Zo zijn we onlangs naar een welnesscentrum gegaan voor een activiteit rond het thema ‘sport’. Na afloop bleven er nog heel wat verschillende deelnemers nagenieten in de sauna.”

Els: “Ook wij proberen om altijd activiteiten te doen op een toffe locatie en met een interessante insteek. Dat blijkt te werken, want er is elke keer een grote opkomst. Onze focus ligt niet zozeer op het vinden van nieuwe leden, maar we willen hen vooral zoveel mogelijk betrekken en ervoor zorgen dat ze naar onze events komen zodat ze nieuwe contacten kunnen leggen.”

“Op elk event is zo’n 25 procent van de aanwezigen nieuw”, aldus Maarten. “Het is wel een uitdaging om hen steeds met iets nieuws te blijven aanspreken zodat ze blijven komen. Daarom wisselen we voldoende af, zowel op vlak van inhoud als op vlak van locatie. Mensen zijn immers selectief geworden. Ze hebben geen tijd om overal naartoe te gaan.”

Sunita: “Bij Young Voka Metropolitan proberen we ook in te spelen op het community-gevoel. Als er nieuwe leden op een activiteit zijn, spreken we hen persoonlijk aan en stellen we hen voor aan anderen. Op die manier voelen ze meteen dat ze deel uitmaken van de ‘club’. We bevragen hen ook regelmatig om te weten waar ze nood aan hebben, want als lid willen we ze graag inspraak geven in onze werking. Dit community-gevoel zorgt ervoor dat onze leden sneller naar onze activiteiten komen.”

“Je ziet dat groepsgevoel ook terugkomen op andere activiteiten”, weet Maarten. “Kijk bijvoorbeeld maar naar de deelnemers van Plato-groepen, die ook vaak samenklieken op Voka-events. Het gevoel van ergens bij te horen, komt volgens mij terug bij alle leeftijden en op alle niveaus. Mensen zijn altijd op zoek naar gelijkgestemden.”jong voka

Mensen helpen

Dat de voorzitters van Jong Voka het druk hebben, is duidelijk. Wat motiveert hen om zich te blijven engageren? “Ik zal meteen een voorbeeld geven”, vertelt Sunita. “Toen ik pas bij Young Voka Metropolitan zat, heb ik iemand lid gemaakt die een eigen bedrijf had opgericht. Sindsdien is zijn netwerk enorm uitgebreid, is hij als persoon open gebloeid, heeft hij mogelijkheden tot publiciteit gekregen én doet zijn bedrijf het enorm goed. Elke keer is hij aanwezig op onze events en hij blijft terugkomen. Ik vind het fantastisch om de ontwikkeling van onze leden te zien en te zien wat Jong Voka voor hen kan betekenen.”

“Als voorzitter ben je eigenlijk de verbinding tussen jonge ondernemers en Voka. Je capteert hun noden en geeft ze door aan Voka, die ze dan mee in haar lobbywerk kan opnemen.” - Sunita Van Heers, voorzitter Young Voka Metropolitan en sales manager bij 3E.

“Eigenlijk komt het erop neer dat we graag mensen helpen en hen in contact brengen met elkaar”, vult Els aan. ”Bij Jong Voka creëer je iets wat anderen helpt. Je schept mogelijkheden om nieuwe mensen te ontmoeten. Het is fijn om mee aan de basis te liggen daarvan.”

Maarten: “Toen ik pas gestart was met mijn bedrijf, had ik graag een gelijkaardig netwerk gehad als Jong Voka. Ik weet dus goed welke noodzaak er leeft bij jonge ondernemers en draag hier graag mijn steentje aan bij. Bij ons op kantoor geloven we echt in Jong Voka en daarom vind ik het belangrijk om me hiervoor te engageren. Je kan mensen inspireren om de stap naar het ondernemerschap te maken of helpen om hun onderneming te boosten. Bovendien leg je veel nieuwe contacten, zowel binnen je eigen regio als binnen de nationale Jong Voka-werking.”

Els: “Ik zie het voorzitterschap ook een beetje als een loyaliteit naar Voka. Toen ik begon met mijn bedrijf, heeft Voka me een netwerk aangeboden waardoor ik als jonge ondernemer ben kunnen groeien. Ik vind het nu aan mij om de naam van Voka verder uit te dragen.”

“Toen ik pas gestart was met mijn bedrijf, had ik graag een gelijkaardig netwerk gehad als Jong Voka. Ik weet dus goed welke noodzaak er leeft bij jonge ondernemers en draag hier graag mijn steentje aan bij.” - Maarten Meerts, voorzitter Jong Voka Zenne-Pajot en zaakvoerder
Helon Architecten.

Sunita: “Het is ook fijn om de stem van jonge ondernemers te laten klinken. Als voorzitter ben je eigenlijk de verbinding tussen jonge ondernemers en Voka. Je capteert hun noden en geeft ze door aan Voka, die ze dan mee in haar lobbywerk kan opnemen.”

Jong Voka op de kaart

Vijf jaar geleden was er in onze provincie amper sprake van Jong Voka. Intussen zijn er drie succesvolle Jong Voka-werkingen en begint de werking steeds meer te passen binnen het grotere Voka-verhaal. “Op korte tijd is er veel gebeurd”, beaamt Maarten. “Al heb ik nog een paar dromen voor de toekomst. Op het ogenblik dat ik in de toekomst het voorzitterschap doorgeef, zou ik het fijn vinden als we nog meer gegroeid zijn, meer gekend zijn en de huidige frequentie van de events kunnen aanhouden. De afgelopen jaren hadden we gemiddeld vijf events per jaar, dit jaar zullen het er een tiental zijn.”

“Ik ben best trots dat we Jong Voka Leuven op de kaart hebben gezet”, vult Els hem aan. “Twee jaar geleden was er immers nog niks en intussen zijn we een vaste waarde geworden in Groot Leuven. Het is een beetje zoals een klein bedrijfje dat je opstart en dat steeds verder groeit. In het begin was het niet makkelijk. Als voorzitter heb ik even moeten zoeken naar mijn rol. Ik wilde immers te veel rekening houden met iedereen, terwijl ik echt wel knopen moest doorhakken. Door een beroep te doen op mijn ervaring uit mijn eigen bedrijf, heb ik de voorzittersrol vorm gegeven.”

“Daar kan ik inkomen”, aldus Maarten. “Ik was blij dat er iemand mij is voorgegaan. Daardoor kon ik de focus leggen op de dingen die voordien minder diep uitgewerkt waren. Bovendien had ik al drie jaar in het bestuur gezeten, waardoor ik een zekere anciënniteit had in de groep en veel steun kreeg van de andere bestuursleden.”

“Ook ik was blij met mijn voorganger”, vertelt Sunita. “Hij had een soort van functiebeschrijving uitgewerkt, maar toch schrok ik van de extra taken die bij het voorzitterschap komen kijken. Als bestuurslid heb je daar niet echt een idee van. Daarom zijn we bij Young Voka Metropolitan eigenlijk voorstander van een roterend systeem, zodat iedereen de rol van voorzitter eens op zich kan nemen en kan kennismaken met de uitdagingen van het voorzitterschap.”

Tekst: Nele Hiele - Foto's: Studio Dann
Meer info:
Jong Voka Zenne-Pajot: kris.timmermans@voka.be
Jong Voka Leuven: nele.hiele@voka.be
Young Voka Metropolitan: zoe.vannieuwenhove|@voka.be 

 

Lees hier het volledige magazine van Ondernemers Vlaams-Brabant.

Proximus