Volgens Voka slaat de regering de bal mis: het inschatten van ziekte is een medische zaak die wél efficiënt georganiseerd kan worden.
Huisartsen klagen dat ze worden overstelpt met administratie. De federale regering werkt daarom aan een verbod om een medisch attest arbeidsongeschiktheid te vragen voor afwezigheden wegens ziekte van 1 dag. De regeling zou driemaal per jaar 1 dag ziekteverzuim toelaten zonder doktersbriefje. Volgens Voka slaat de regering de bal mis: het inschatten van ziekte is een medische zaak die wél efficiënt georganiseerd kan worden.
Briefje van de doktersassistent
Eerst en vooral: het is zeker zo dat het ziekteverzuim sterk stijgt. Zowel de toename van het aantal kortdurig als langdurig zieken is zorgwekkend: zo'n één miljoen Belgen op actieve leeftijd zitten ziek thuis. Dat is een typisch Belgisch probleem dat enkel wordt verklaard door het rigide systeem van arbeidsongeschiktheid en re-integratie. Ziek zijn betekent jammer genoeg: niets meer kunnen en formele procedures die soms maanden in beslag nemen. We weten nochtans dat dialoog en maatwerk veel sneller én succesvoller zijn.
Het vertrouwen dat bij dialoog en maatwerk noodzakelijk is, wordt als argument ingeroepen om ziektebriefjes af te schaffen. Dat argument gaat voorbij aan het gegeven dat inschatten van ziekte een medische zaak is. Je hebt er weliswaar niet steeds een arts voor nodig: in andere landen worden goed ontwikkelde protocollen gebruikt om de behoefte aan een arts in te schatten. Wie wel ziek is, maar geen arts nodig heeft, krijgt een briefje van de doktersassistent. Wie wel een arts nodig heeft, krijgt sneller een arts te zien.
Dag later toch op consult
Een tweede reden die aangehaald wordt om ziektebriefjes af te schaffen: gewoon rusten is vaak voldoende. Dat klopt voor een eenvoudige virale infectie. Wat rust en vrij verkrijgbare geneesmiddelen en je bent snel weer de oude. Snel betekent in dat geval 2 tot 3 dagen.
Het voorstel van de regering biedt hier geen oplossing: de zieke werknemer zal gewoon een dag later op consult komen. En wat met zieke werknemers waar meer aan de hand is dan een gewone virale infectie? Wat als een dag afwezigheid een teken aan de wand is voor veel complexere aandoeningen?
Dan zorgt het voorstel van de regering dat niemand nog op de hoogte is van de aandoening: niet de huisarts, niet de arbeidsarts, niet het ziekenfonds. Het resultaat: na 3 keer 1 dag afwezigheid wegens bijvoorbeeld burn-out of rugpijn (samen verantwoordelijk voor 68% van de langdurig zieken), weet de huisarts van niets.
Extra papierwerk door overheid
Niet onbelangrijk: op de 'Dag van de jonge huisarts' van Domus Medica bleek dat de grootste vereisten van attesten in alle mogelijke geuren en kleuren niet van de werkgevers komen. De meerderheid van administratieve overlast komt door allerhande formulieren die de verschillende overheden eisen: onderwijs, brandweer, politie, ambtenaren … Allemaal vragen ze eigen papierwerk aan de huisarts.
Het kan beter dan de kosten af te wentelen op de werkgevers: beeld je in dat de overheid een handje helpt om de goed uitgewerkte protocollen uit andere landen digitaal te implementeren. Even een korte vragenlijst doorlopen en je weet meteen of je ervan af komt met wat rust en koortsremmers. Als dat via het e-healthplatform gebeurt kan het veilig, zorgt het meteen voor de nodige attesten en brengt het alle betrokken artsen op de hoogte.
Heb je snel een arts nodig, kan je meteen een afspraak boeken op de prioritaire lijst. Digibeet? Een correcte triage moet ook kunnen via een telefoontje naar de doktersassistente in je favoriete huisartsenpraktijk. Zo eenvoudig kan dat zijn.