Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Wat vraagt Voka aan de regering voor de getroffen bedrijven?

Wat vraagt Voka aan de regering voor de getroffen bedrijven?

  • 13/03/2020

Voka vraagt concrete begeleidende maatregelen en tegemoetkomingen voor de getroffen bedrijven en hun medewerkers. Volgens een Voka-peiling bij 1.500 Vlaamse bedrijven in de voorbije 48 uren, blijkt dat het voor 2/3e van hen niet mogelijk is om iedereen thuis te laten werken.

Voka vraagt ook concrete begeleidende maatregelen en tegemoetkomingen voor de getroffen bedrijven en hun medewerkers. Volgens een Voka-peiling bij 1.500 Vlaamse bedrijven in de voorbije 48 uren, blijkt dat het voor 2/3e van hen niet mogelijk is om iedereen thuis te laten werken. Daarom is het voor Voka cruciaal dat overheden, scholen en crèches kinderopvang blijven voorzien voor werkende ouders.

De Vlaamse regering heeft al enkele steunmaatregelen voorzien. Er komt een eenmalige premie van 4.000 euro voor cafés en restaurants die volledig moeten sluiten. Voor winkels die in het weekend de deuren toe doen, gaat het om 2.000 euro. Mocht de sluiting langer dan de komende drie weken duren, dan komt er forfaitair bedrag van 160 euro per sluitingsdag bovenop.

Er wordt ook 100 miljoen euro extra uitgetrokken voor een crisiswaarborg. Bedrijven in financiële moeilijkheden met bestaande financiële schuld kunnen bij de banken om een nieuwe schuldenregeling vragen. Voor de nieuwe schuldenregeling zal de Vlaamse overheid voor 75 procent garant staan.
Sommige gezinnen zullen door tijdelijke werkloosheid minder inkomsten hebben. De regering zal verdere maatregelen met de banken afspreken zodat zij niet in de problemen komen.

Volg onze communicatie op onze social media en op deze website. 

 

Contactpersonen

Wim Brillouet

Manager Belangenbehartiging & Woordvoerder

Astrid Vanbever

Ondernemingsadviseur