Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Wat Voka vertelde aan de formateurs van de Waalse regering

Wat Voka vertelde aan de formateurs van de Waalse regering

  • 20/06/2024

Een politieke primeur begin deze week: voor het eerst werd Voka ontvangen door de formateurs van de nieuwe Waalse regering. 

Het is een statement van formaat vanwege Georges-Louis Bouchez (MR) en Maxime Prévot (Les Engagés). Het is alsof Vlaams formateur Matthias Diependaele de Waalse vakbond FGTB zou raadplegen om te horen welke Vlaamse beleidsopties er zijn. 

De partijvoorzitters van MR en Les Engagés tonen eigenzinnigheid en vastberadenheid, en laten zien dat ze niet te beroerd zijn om over het muurtje te kijken. Welke Vlaamse recepten zouden Wallonië vooruit kunnen helpen? Voka ziet een aantal parallellen tussen de beide landsdelen.  

Parallellen tussen Vlaanderen en Wallonië

Om te beginnen is de krapte op de arbeidsmarkt een groot probleem, zowel bij ons in Vlaanderen als in Brussel en Wallonië. Bedrijven vinden heel moeilijk nieuwe medewerkers. De begeleiding door de arbeidsbemiddelingsdiensten kan stukken beter. Waalse werklozen moeten nog meer toegeleid worden naar jobs in Vlaanderen. Daarom is er een betere samenwerking nodig tussen de regionale arbeidsbemiddelingsdiensten VDAB, FOREM en Actiris met duidelijke KPI’s. De controle op werklozen en het sanctiebeleid voor wie manifest weigert te werken, zijn het sluitstuk en moeten strenger. Taal en taalgrens kunnen geen redenen zijn voor een werkzoekende om een job te weigeren.  

Ten tweede: Vlaanderen en Wallonië danken hun welvaart in grote mate aan het succes van industriële bedrijven. Dat maakt onze economieën ook kwetsbaar. We moeten de industrie verankeren in dit land. Daarvoor is een geïntegreerd industriebeleid nodig op Vlaams, Belgische en Europees vlak. We moeten de handicaps op het vlak van loonkost, energiekost en – bevoorrading, en administratieve lasten en vergunningen dringend wegwerken. Daarbovenop moeten we  onderzoek en ontwikkeling centraal stellen. Er moeten meer samenwerkingsverbanden komen tussen Vlaamse, Brusselse en Waalse universiteiten,  onderzoeksinstellingen en bedrijven.  

Ten derde: de investeringen in basisinfrastructuur kunnen een boost gebruiken, overal in België. Toekomstgerichte projecten moeten dringend gerealiseerd worden, zoals de heraanleg van de Brusselse ring, de hoogspanningsnetwerken Boucle-du-Hainaut en Ventilus, grensoverschrijdende transportnetwerken voor CO2.

Eigen hefbomen nodig

De uitdagingen in Vlaanderen en Wallonië mogen dan wel op elkaar lijken, toch blijft een eigen beleid met eigen hefbomen noodzakelijk. De contexten in Vlaanderen en Wallonië verschillen sterk van elkaar. Het jarenlange dominant linkse bestuur in Wallonië heeft grote gaten geslagen in de staatskas. Het is goed dat de slinger nu de andere kant uitgaat. Een regio die goed presteert, mag daar financieel de vruchten van plukken.  

Wallonië zal beloond worden als het in de komende weken een krachtig en toekomstgericht regeerakkoord kan opstellen. Daar heeft ook Vlaanderen belang bij. Meer nog dan Duitsland of Frankrijk is Wallonië de belangrijkste handelspartner van Vlaanderen. Vlaanderen heeft dan ook alleen maar te winnen bij een welvarender Wallonië. Dat is de reden waarom Voka ingegaan is op de vraag van de formateurs van de Waalse regering. Nu is het wachten op de uitnodigingen van de Vlaamse formateur Matthias Diependaele en de federale informateur Bart De Wever.  

Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder Voka

imu - vzw - Altez