Skip to main content
 • Nieuws
 • Wat kan Trump’s handelsoorlog voor uw bedrijf betekenen?

Wat kan Trump’s handelsoorlog voor uw bedrijf betekenen?

 • 21/03/2018

Op 8 maart besloot president Trump om de importheffingen voor buitenlands staal op te trekken tot 25% en voor aluminium tot 10%. De maatregelen zouden in werking treden op vrijdag 23 maart 2018 en zouden voor ‘langere tijd’ gelden. Canada en Mexico zouden als NAFTA-partners van de maatregelen uitgezonderd worden. Ook voor Europa komt voorlopig geen extra heffing.

Trump beroept zich hiervoor op sectie 232 van de Trade Expansion Act van 1962 met betrekking tot de militaire veiligheid, omdat staal en aluminium in militair materieel (bv. slagschepen, straaljagers…) verwerkt worden en dat de VS die producten zelf moet kunnen blijven maken.

Specifiek voor staal worden producten met volgende douanecodes geviseerd:

 • 7206.10 tot en met 7216.50 (de halffabricaten, platte gewalste producten),
 • 7216.99 tot en met 7301.10 (vooral draad, roestvrijstaal, staven en staven, elektrisch staal, vooral lange producten),
 • 7302.10 (rails),
 • 7302.40 tot en met 7302.90 (platen)
 • en 7304.10 tot en met 7306.90 (pijp en buizen).

Voor aluminium betreft het douanecodes:

 • 7601 (onbewerkt aluminium),
 • 7604 tot en met 7609 (aluminium staven, stangen, profielen, draad, platen, vellen en strippen -met een dikte van meer dan 0.2mm-, aluminiumfolie, buizen, pijpen, buisleidingen)
 • 7616.99.51.60 (aluminium gietstukken)
 • en 7616.99.51.70 (aluminium smeedwerk).

Dit zal in eerste instantie impact hebben op de buitenlandse staal- en aluminiumexporteurs, maar indirect zullen de gevolgen ook bij ons voelbaar zijn omdat het staal en aluminium (voornamelijk uit China) z’n weg zal vinden naar andere markten buiten de VS, waaronder zeker ook de Europese markt. De prijzen van staal en aluminium zullen hierdoor in Europa verder onder druk komen te staan.

Europa sprak zich intussen ook al uit over tegenmaatregelen en zou zelfs enkele Amerikaanse producten extra willen belasten bij import in de EU. Het gaat uiteraard over Amerikaans staal maar ook over landbouwproducten, bourbon, pindakaas en veenbessen (de volledige lijst vindt u hier). Ook de Europese importeurs van deze Amerikaanse producten zullen m.a.w. getroffen worden.

Europa voert de druk op Amerika verder op en hopelijk kan nog een uitzondering worden verkregen voor deze bijzondere heffingen, om een directe trans-Atlantische handelsoorlog te vermijden.

OPROEP: EU CONSULTATIE BEDRIJVEN

De Europese Commissie, DG HANDEL, organiseert momenteel een bevraging voor alle Europese bedrijven om de impact van de Amerikaanse maatregelen en ook de Europese tegenmaatregelen in kaart te brengen.

De vragenlijst vindt u hier. Gelieve uw ingevulde vragenlijst te bezorgen aan TRADE-REG-654-2014-INFOGATHERING@ec.europa.eu met kopie aan daphne.renier@voka.be. Zo kan ook Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen de impact op haar leden correct inschatten en de getroffen leden verder tijdig informeren over mogelijke ontwikkelingen in dit dossier.

Deadline voor het invullen en terugsturen van deze enquête is maandag 26 maart, 12 uur.

Contactpersoon

Daphne Renier

Kennis & advies/Internationaal ondernemen

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag