Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Wat is jouw unieke huiscocktail in leiddinggeven en nemen?

Wat is jouw unieke huiscocktail in leiddinggeven en nemen?

  • 06/03/2023

De zurige tonen van een Blue Curacao, de zoete nasmaak van een Passoa Orange, het frisse van een Mojito en de stevige kick van de Bloody Mary. Ongetwijfeld kan wel één aspect van elk van deze cocktails je smaken. Dat is hetzelfde met het kleurenpalet van de ontwikkelingstool Insights Discovery®. Kristien Rogier, bezieler van in.pa.re., coacht en traint o.a. (nieuwe) leidinggevenden om hun potentieel ten volle te ontwikkelen én om de sturende, coachende, motiverende en/of inspirerende rol op zich te nemen. Ontdek jij mee jouw huiscocktail?

Geen Mojito voor mij deze woensdagochtend om halftien. Wel een cocktail van mijn vier Insights Discovery®-kleuren: Vurig Rood, Stralend Geel, Helder Blauw en Zacht Groen. Vandaag spreek ik met Kristien Rogier, bezielster van in.pa.re, over coachend leiderschap en hoe medewerkers en teams te motiveren tot ontwikkeling, inzet en resultaat.

Wat doet in.pa.re precies?

“in.pa.re is in 2006 ontstaan vanuit een passie om mensen te doen stilstaan bij hun ontwikkeling, zowel op professioneel vlak als privé. We motiveren, inspireren, ondersteunen en dagen onze trainees respectvol uit om hun potentieel te ontdekken en te leren hoe hiermee om te gaan. We doen dit op individuele basis en in teamverband. Denk aan bedrijven waar net een nieuwe afdeling is gecreëerd of een al bestaande afdeling werd gewijzigd. Of een teamlid dat teamleider is geworden. We helpen de teamleden zichzelf en elkaar beter te begrijpen aan de hand van tools zoals Insights® en iEQ9 (enneagram).”

“De tools die we aanreiken zijn soms niet voldoende. Als de denkpatronen bijvoorbeeld vastgeroest zitten op ‘ik ben niet goed genoeg’ of ‘ik ben nu eenmaal zo’, dan is het aan ons als coach om deze belemmerende elementen te helpen doorbreken en een groeimindset te stimuleren. Dat is niet altijd even gemakkelijk, maar daar liggen wel de grootste opportuniteiten. Dan coachen we het individu of teamlid intensief vanuit zijn waarden, normen, overtuigingen en identiteit naar de gewenste groei.”

Wat is jouw unieke huiscocktail in leiddinggeven en nemen? Kristien Rogier van in.pa.re., coacht en traint o.a. (nieuwe) leidinggevenden om hun potentieel ten volle te ontwikkelen én om de sturende, coachende, motiverende en/of inspirerende rol op zich te nemen.

Wat is het belang van een coachend leidinggevende op de werkplek?

“Een coachend leidinggevende zal werken met het potentieel van zijn team. Vroeger kenden we in België voornamelijk de autocratische leider, de persoon die vooral sturend leidinggaf. ‘Doe dit en doe het zo.’ En dat was dat. Volgens Insights® zijn het Vurig Rood en Helder Blauw die dan vooral de bovenhand nemen. Dit waren vaak teamleden met de meeste technische kennis die daarom de leidinggevende functie kregen. Maar een goede technische kennis en expertise resulteren niet automatisch in een goede teamleider.”

“Gelukkig zien veel organisaties dit ondertussen anders. De teamleider moet ervoor zorgen dat kennis en middelen beschikbaar zijn om bekwaamheid te ontwikkelen en resultaten mogelijk te maken. Daarnaast moet een leidinggevende richting geven en het potentieel van zijn team weten te erkennen, de ontwikkeling te stimuleren en te ondersteunen om de gewenste output te halen. Zo kan je zelf ook groeien en focussen op zaken waar jij het verschil kan maken, zoals het strategisch niveau. Zo creëer je een win-winsituatie.”

Een goede technische kennis en expertise resulteren niet automatisch in een goede teamleider.

Hoe kan een gedragstypologiemodel je helpen om een betere leidinggevende te worden op de werkvloer?

“De tools die gebruikt worden voor de ontwikkeling van iemands potentieel, moeten op de juiste manier ingezet worden. We gaan ook geen vork gebruiken om soep te drinken. Als je deze middelen juist gebruikt, helpt je dit als leidinggevende om tot inzichten te komen, intenties te begrijpen van anderen en ook van jezelf. Dit helpt in het opbouwen van wederzijds begrip, respect en vertrouwen. Zo ontdekken en begrijpen we ook wat de bron is van eventuele frustraties.”

“We gaan gedrag observeren, analyseren en begrijpen om er dan mee aan de slag te gaan. We geven aan de hand van deze tools feedback en gaan onze trainees motiveren en stimuleren om het anders aan te pakken. Als je namelijk je eigen sterktes kent, weet je ook waar je uitdagingen liggen. En dat geldt ook voor de teamleden van de leidinggevenden. Het is aan de teamleider om te ontdekken op welk vlak en met welke methode hij zijn teamleden kan doen groeien. En dat doen we o.a. aan de hand van de vier kleuren van Insights Discovery®.”

Heb je nog een laatste tip voor iedereen die coaching overweegt?

“Leef bewuster. We zitten allemaal in deze ratrace. Mensen vergeten soms dat ze altijd meerdere keuzes hebben om uit te kiezen. Het is beter te gaan voor een aanpak waarmee je jouw impact kan vergroten dan je te frustreren over dingen waar je geen vat op hebt. Ook al moet je voor die aanpak uit je vertrouwde comfortzone komen. Waar en hoe wil jij het verschil maken vanuit jouw normen, waarden, talenten en passies? Door bewust keuzes te maken, zal je meer voldoening halen uit wat je doet, privé én professioneel.

Kristien Rogier van in.pa.re., coacht en traint o.a. (nieuwe) leidinggevenden om hun potentieel ten volle te ontwikkelen én om de sturende, coachende, motiverende en/of inspirerende rol op zich te nemen. Ontdek jij mee jouw huiscocktail?

Jouw advertentie in Ondernemers?

Adverteren via Voka Mechelen-Kempen

Klik hier

Artikel uit publicatie