Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • "Wat je leert tijdens Plato neem je heel je carrière mee”

"Wat je leert tijdens Plato neem je heel je carrière mee”

  • 07/04/2022

Liefst tien Plato-trajecten heeft Walter Tonoli al achter de rug. Nummer elf zit er ook al aan te komen met het traject Sales en Marketing. Voor de doorwinterde ondernemer en zaakvoerder van beveiligingsbedrijf The Belgian staat de toegevoegde waarde van de trajecten buiten kijf: “De praktische kennis, de waardevolle contacten en de straffe sprekers zijn een enorme troef.”

Toen Walter lid werd bij Voka - KvK Vlaams-Brabant in 2011 werd hem het Plato-traject voorgesteld. Het paste in zijn drukke planning – naast zaakvoerder is Walter ook verwoed sporter en schaker – en dus schreef hij zich in. “Ik heb er geen seconde spijt van en intussen volgde ook mijn zoon en opvolger Benjamin enkele trajecten. Wat ons vooral aanspreekt, is dat je onder gelijkgezinden samenkomt en onderwerpen behandelt die je ook effectief in de praktijk tegenkomt. Ik kies meestal voor trajecten rond bedrijfsorganisatie, management of leiderschap. Maar de laatste jaren gaat het vaker richting sales.”

Openheid en sterke sprekers

De openheid van de deelnemers is de grootste troef, volgens Walter. “Ondernemers en managers delen hun positieve en negatieve ervaringen, of leggen actuele problemen voor waarvoor in groep oplossingen worden gezocht. Alles blijft vertrouwelijk en daardoor is er een grote bereidheid om elkaar te helpen. Zo leer je heel praktische zaken bij: hoe pakken anderen rekrutering aan bijvoorbeeld? Of welke ervaring is er met jobstudenten en stagiairs? Doordat je snel in de diepte gaat met de groep, ontstaat een heel sterke band met de deelnemers. De meeste zijn intussen vrienden geworden en het gebeurt uiteraard dat je ook zakelijk gaat samenwerken. Alleen maar winst dus.” In elk Plato-traject worden in een kick-offsessie gezamenlijk de te behandelen thema’s vastgelegd. Zo ontstaat een programma dat echt op maat van de deelnemers is samengesteld. Voka gaat vervolgens op zoek naar sprekers. En die vallen in de smaak: “Afgelopen jaren leerde ik écht goeie sprekers kennen. Diegenen die uitzonderlijk goed zijn, nodig ik vaak uit op het bedrijf voor een presentatie. Zo plukken ook mijn medewerkers de vruchten van mijn Plato-deelnames.”

Opvolging gegarandeerd

Walter is niet de enige bij The Belgian die aan Plato-sessies deelneemt. Ook zoon en toekomstig opvolger Benjamin Tonoli heeft er intussen al enkele doorlopen. “Benjamin heeft een sterke financieel-organisatorische achtergrond, die hij bij Ernst & Young opdeed. Nu is het de bedoeling dat hij ook het technischcommerciële onder de knie krijgt, en dan geloof ik dat het bedrijf bij hem in uitstekende handen ligt.” Als ervaren ondernemer is Walter ideaal geplaatst om jonge en groeiende ondernemers advies te geven: “Wat ik altijd zeg, is dat je graag moet ondernemen. Dat is het voornaamste. Als je doel is om snel rijk te worden, zal je het niet volhouden. Je moet een passie hebben voor wat je doet en voor het ondernemerschap.” The Belgian is actief in de markt van beveiligingsoplossingen: van branddetectie, inbraakbeveiliging, toegangscontrole tot camerabewaking. Het bedrijf zorgt voor een geïntegreerde aanpak waarbij de verschillende beveiligingsaspecten als één geheel werken en aangepast zijn op de specifieke situatie van de klant. Een aftersalesafdeling zorgt voor onderhoud en technische interventies. Dat alles doen ze met een 70-tal werknemers. En de opvallende naam? “Dat was een pragmatische keuze: toen mijn vader in 1958 begon, wilde hij een neutrale naam om zowel op de Vlaamse als Waalse markt toegang te hebben. Zijn keuze viel toen op The Belgian, en daar zijn we nog steeds blij mee!”

Wat is Plato?

Plato biedt je de mogelijkheid om jouw bedrijfsvoering onder de loep te nemen en te professionaliseren in één of meerdere managementdomeinen. Op een interactieve manier worden kennis en ervaringen met elkaar gedeeld met de bedoeling te professionaliseren en maximaal in te zetten op groei en succes.

Meer informatie

Logo vlaio

Contactpersoon

Katrien Van Damme

Adviseur Ondernemerschap

Proximus

Artikel uit publicatie