Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Wat als ... je bedrijf hybride gaat werken?

Wat als ... je bedrijf hybride gaat werken?

  • 01/09/2021

Zo’n 15% van de Belgische ondernemingen wil het fysieke kantoorgebeuren volledig afzweren. Lang niet elke sector leent zich tot zo een radicale ommezwaai, maar het cijfer is veelzeggend. Alles heeft zijn voor- en nadelen. Daarom is het belangrijk om op zoek te gaan naar de juiste balans.

Kristof Lidou
Kristof Lidou

Veel mensen hebben nu eenmaal de structuur en het sociale contact van een vaste werkomgeving nodig om productief en creatief te kunnen zijn. Verplicht voltijds thuiswerken is niet voor iedereen weggelegd. De gevreesde burnout ligt altijd op de loer. 


Employee engagement 

Een wereldwijde studie van het Amerikaanse Gallup wijst uit dat employee engagement een belangrijke rol speelt in bedrijven. Want wie meer autonomie krijgt om zelf te bepalen waar en hoe hij of zij het werk indeelt, is meer gemotiveerd en productiever en dus ook meer geëngageerd. Dat merk je aan de prestaties. 


In West-Europa volgen IJsland, Malta en Denemarken het wereldwijde gemiddelde van 20% employee engagement, met respectievelijk 22, 21 en 20%. België staat pas op de 11e plaats in de ranking van West-Europese landen, met een score van 11%. Vóór COVID-19 haalde ons land nog 12%. Nu de pandemie min of meer bezworen is, komt het erop aan om de juiste balans te vinden tussen de digitale en de fysieke werkplek. Het beste van twee werelden: daar moet het uiteindelijk naartoe. 


De juiste balans vinden 

Een hybride benadering dringt zich dus op. De ene job is natuurlijk de andere niet, en in de praktijk moet je een evenwicht vinden tussen wat het individu wil en wat goed is voor het team en het bedrijf. 


Een ondernemer die van het hybride werkmodel een succes wil maken, zal ook zijn eigen rol moeten herdefiniëren. Technologische vernieuwing met de focus op online samenwerkingstools, meeting- en trainingsinfrastructuur en de juiste securitystrategie zijn essentieel.

 
Levenslang leren 

Daarnaast zijn de sleutelwoorden vertrouwen, empathie en transparantie. Zorg ervoor dat de skills van je medewerkers op niveau zijn én blijven. Een digitale leercultuur is anno 2021 onontbeerlijk. Wie niet achterop wil hinken, moet de vaardigheden van zijn personeel voortdurend onderhouden en bijschaven.

 

Dit mag niet ontbreken in je hybride bedrijfsplan: 

 

  • Wat is de verhouding televersus kantoorwerk? Dit kan sterk verschillen van functie tot functie en van persoon tot persoon. 
  • Welke communicatietools en cloudtoepassingen worden er gebruikt? 
  • Wat wordt er van de medewerker verwacht qua arbeidsuren en prestaties? 
  • Welk verloningssysteem wordt er gehanteerd? Hebben mensen bijvoorbeeld nog een bedrijfswagen nodig?
  • Hoe richt je jouw bedrijfspand in? Als er meer van thuis uit wordt gewerkt, is downsizen een te overwegen optie. 
     

proximus logo

Raadpleeg het e-book om het juiste evenwicht te vinden voor jouw hybride werkplek.

meer info

Contactpersoon

Kristien Put

Coördinator Bedrijvig Limburg

Artikel uit publicatie