Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Wat als ... je bedrijf via de cloud gaat werken?

Wat als ... je bedrijf via de cloud gaat werken?

  • 29/11/2021

Steeds meer bedrijven kiezen voor de cloud om hun traditionele IT-diensten te vervangen. Zeker in het kader van het plaats- en tijdsonafhankelijke hybride werken is het cruciaal dat medewerkers en externe partners permanent vlot toegang hebben tot (bedrijfs)­data. Hoe kan de cloud hiervoor een oplossing bieden? En hoe zet je een performante cloudstrategie op in jouw organisatie? Christophe Crous, Head of Cloud & Security bij Proximus, vertelt het ons.

proximus

 

“Het combineren van een lokale infrastructuur in datacenters met componenten in de cloud – aangeduid als hybrid cloud – is een strategisch middel om onder meer tegemoet te komen aan workloadvereisten, kostenoptimalisatie en het voldoen aan EU-standaarden op het vlak van privacy”, legt Christophe Crous uit.

Vijf goede redenen om een cloudstrategie na te streven

“Naast innovatie (denk maar aan toepassingen rond artificiële intelligentie & machine learning) streeft een goede cloudstrategie vier andere doelstellingen na. Ze geeft een boost aan de flexibiliteit en mobiliteit binnen jouw bedrijf. Data blijven efficiënt en snel toegankelijk voor interne en externe partijen, ongeacht waar ze zich bevinden. Ook de continuïteit wordt gegarandeerd, waarbij toepassingen altijd en in veilige omstandigheden beschikbaar zijn. Ten slotte helpen clouddiensten de kosten onder controle te houden. Tijdens piekmomenten – zoals bij e-commerce-activiteiten tijdens de komende kerstperiode – kunnen periodieke overbelastingen tot capaciteitsproblemen van het netwerk leiden. In plaats van dure investeringen te doen om deze capaciteit op peil te houden, is de flexibele inschakeling van een externe cloudpartner vaak een verstandige zet.”

Welke soorten cloud bestaan er?

“We onderscheiden drie soorten cloud. Bij een public cloud – de meest recente vorm – wordt één toepassing of dienst aan vele klanten tegelijk ter beschikking gesteld. Anderzijds zien we de private cloud. In dit geval wordt de cloud-infrastructuur aan één specifiek bedrijf ter beschikking gesteld, al dan niet binnen de muren van dit bedrijf en al dan niet door de ICT-afdeling van het bedrijf zelf. Een hybride cloud is een combinatie van beide modellen: een deel van de ICT-infrastructuur huist in een privéwolk, terwijl een ander deel zich in een public cloud bevindt. Beide delen vloeien (idealiter) naadloos in elkaar over.” 

Aan de slag met de juiste partners

Zoals al aangegeven, is een samen­werking met een externe cloudpartner een goede manier om alle troeven van een cloudinfrastructuur maximaal in te zetten. Sinds september 2021 bundelen Proximus en HCL Technologies de krachten op het vlak van public & private cloud. “Dankzij dit partnership kunnen we volop innoveren en het cloudportfolio voor onze klanten versterken. HCL Technologies staat in voor het beheer en onderhoud van onze private cloudinfrastructuur. Onze klanten zullen kunnen genieten van een rijkere catalogus van diensten en een duurzaam, efficiënt en flexibel cloudaanbod.” 

Wil je jouw organisatie klaarstomen voor een efficiënt en veilig databeheer? 

Christophe Crous concludeert: “Een ad-hoc aanpak leidt zelden tot een robuuste infrastructuur die nodig is om moderne cloud­architecturen te ondersteunen en uit te tekenen. Meer nog, het ondermijnt vaak het succes van een digitale transformatie in jouw organisatie. Daarom is het opzetten van een cloudstrategie een goede oplossing om dit vraagstuk aan te pakken.”

Een doordachte cloudstrategie verzekert:
▶ een innoverend ICT-beleid in jouw organisatie
▶ extra flexibiliteit en mobiliteit voor jouw medewerkers en externe partners
▶ meer continuïteit en veiligere ICT-toepassingen
▶ een efficiënte kostenbewaking bij piekmomenten

Wie? Christophe Crous

Functie? Head of Cloud & Security bij Proximus

Contactpersoon

Kristien Put

Coördinator Bedrijvig Limburg

Artikel uit publicatie