Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Waarom?Daarom!: "Waarom is duidelijke communicatie vanuit de overheid zo belangrijk?"

Waarom?Daarom!: "Waarom is duidelijke communicatie vanuit de overheid zo belangrijk?"

  • 24/07/2020

Vandaag verscheen de wekelijkse rubriek van Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen in De Krant van West-Vlaanderen. Voka West-Vlaanderen is in 2020 trotse content partner van de krant. In de rubriek 'Waarom? Daarom!' geven wij een antwoord op de meest prangende vragen van onze leden, afgewisseld met opiniestukken over actualiteitszaken die onze regio aanbelangen. Ditmaal gaan we dieper in op de vraag: "Waarom is duidelijke communicatie vanuit de overheid belangrijk?"

Door de coronacrisis komen ondernemingen op onbekend terrein, waar nieuwe regels en wetten gelden. Duidelijke communicatie vanuit de overheid is dan ook belangrijk, wordt wel eens gezegd. Maar waarom precies?

De voorbije maanden waren geen makkelijke periode. Corona heeft gezorgd voor een crisis zonder voorgaande. Zowel de maatschappij in haar geheel als de economie werden zwaar getroffen. Zekerheden kwamen plots op de helling te staan. Er werden maatregelen opgelegd die tot voor kort ondenkbaar waren in een vrije samenleving.

In dergelijke tijden kan en moet de politiek proactief ageren en voor vertrouwen zorgen. Er moet een doortastend beleid gevoerd worden dat mensen en ondernemingen hoop geeft. Woorden die gevolgd worden door daden.

Wat hebben we echter gezien de voorbije maanden? Niets van dit alles. Ondernemingen werden de speelbal van een onduidelijk communicerende overheid. Op alle niveaus:

  • Een arbitrair onderscheid tussen essentiële en niet-essentiële bedrijven die al dan niet open mochten blijven tijdens de lockdown.
  • Politici en beleidsmakers die een gebrek aan communicatievaardigheden en -kracht toonden.
  • Politici die zich verschuilden achter technische discussies over bevoegdheden, en politieke niveaus die elkaar tegenwerkten.
  • Onduidelijke, juridisch wankele ministeriële besluiten waarvan de exacte inhoud pas op de vooravond van inwerkingtreding gekend waren.
  • Oranje licht voor mensen die van bepaalde reizen terugkomen, waarvan de gevolgen nog steeds niet duidelijk zijn.

In tijden van crisis, hebben mensen en ondernemers in het bijzonder nood aan duidelijkheid, vertrouwen en perspectief. Snelheid is een essentieel element dat onze overheid vaak ontbreekt. In de voorbije maanden zagen we veel beslissingen die niet getuigden van doortastend en coherent beleid.

Vanuit Voka West-Vlaanderen hebben we maandenlang wel proactief gecommuniceerd naar onze ondernemingen met duidelijke boodschappen en richtlijnen. Omdat het nodig was. Enkel zo konden ondernemingen ook hun medewerkers op hun beurt in de mate van het mogelijke gerust stellen en werken aan een positief toekomstbeeld. In tegenstelling tot ondernemerschap zijn crisissen tijdelijk.

Politici moeten uit hun ivoren toren treden en hun laarzen aantrekken om het terrein op te gaan. Ondernemingen zorgen voor welvaart.Ondernemers nemen elke dag grote risico’s ten gunste van de samenleving. Ondernemers geven werk aan vele tienduizenden,honderdduizenden mensen in West-Vlaanderen. Ondernemingen zorgen voor welvaart en een houvast.

Laat hen niet in de steek. Voer een beleid dat iedereen ten gunste komt. Zorg voor een flexibel beleidskader waar ondernemingen welvaart en perspectief kunnen geven aan de volledige maatschappij.

Contactpersoon

Bert Mons

Gedelegeerd bestuurder

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag