Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • “Waarom zouden we alleen maar leren uit onze eigen fouten, terwijl we ook van anderen kunnen leren?”

“Waarom zouden we alleen maar leren uit onze eigen fouten, terwijl we ook van anderen kunnen leren?”

  • 01/12/2023

In deze rubriek stellen we elke maand enkele vragen aan een ondernemende Limburger, waarna hij of zij het stokje doorgeeft aan een collega-ondernemer. Deze maand is het de beurt aan Vicky Dethier, medezaakvoerder van bouwgroep Dethier.

Waarom ben je zo gepassioneerd door ondernemen?

“Voor een baas werken is iets wat ik me vandaag niet meer kan voorstellen. Als ondernemer stippel ik zelf mijn koers uit, deel ik zelf mijn werktijd in en ben ik bezig met zaken die ik graag doe. Routine is aan mij niet besteed. Bij Dethier werk ik samen met mijn broer en achterneven, waarbij we regelmatig overleggen of we nog op de goede weg zijn en met de juiste dingen bezig zijn. Dat kan over grote veranderingen gaan, maar evengoed over het bewaken van onze bedrijfscultuur, -waarden en -eigenheid.”
 

Wat wil je als ondernemer betekenen voor anderen?

“Ik ben graag een klankbord voor andere ondernemers. Zelf vind ik het ook leuk om te leren uit de ervaringen van anderen. Vaak zijn er heel wat gelijkenissen, zeker bij ondernemers die in dezelfde fase van bedrijfsgroei zitten. Ik vind het wel belangrijk dat dit in vertrouwen gebeurt, in beide richtingen. Waarom zouden we alleen maar leren uit onze eigen fouten, terwijl we ook van anderen kunnen leren?”

Wat maakt werken in jouw bedrijf zo aangenaam voor medewerkers?

“Dat is ongetwijfeld onze familiale bedrijfssfeer: we geven onze medewerkers alle kansen om zich te ontwikkelen en te groeien. Niet enkel via opleidingen, maar ook door persoonlijke begeleiding. Het afgelopen jaar hebben we een nieuw kantoor gebouwd, een echte thuis voor ons team. ‘s Middags eten we samen aan één lange tafel, en op vrijdag organiseren we een drink met taart om de werkweek af te sluiten. In ons nieuwe kantoorgebouw hebben we ook verschillende break-outruimtes voorzien, waardoor collega’s goed met elkaar kunnen samenwerken.”
 

Welke drie persoonlijke vaardigheden vind je essentieel voor een ondernemer of bedrijfsleider?

De allerbelangrijkste vaardigheid vind ik wendbaarheid. De voorbije jaren hebben we immers te maken gehad met een pandemie, oorlog, grondstoftekorten en gigantische prijsstijgingen. Zelf krijg ik veel energie van het zoeken naar opportuniteiten om die hindernissen te overwinnen.”

“Andere belangrijke skills zijn een gezonde dosis ambitie en het voortdurend streven naar verbetering. Al moet ik mezelf er soms wel voor behoeden dat iedereen nog mee is op de trein. Daarom omring ik me met mensen die me af en toe wat temperen en zorgen dat de achterban nog volgt.”
 

Hoe zorg je voor een gezonde werk-privébalans in jouw leven?

“Wat voor mij gezond is, is misschien niet per se gezond voor de mensen rondom mij (lacht). Mijn werk is tegelijk mijn hobby, wat ervoor zorgt dat werk en privé vaak in elkaar overlopen. Zelfs sporten gebeurt tegenwoordig op het werk, samen met collega’s. Gelukkig ondersteunt mijn gezin me volop in het ondernemerschap. Heel af en toe trekken ze eens aan de alarmbel. Dan weet ik dat ik de balans opnieuw een beetje moet bijstellen.” 

Volgende keer in Estafette...

In het volgende nummer van dit magazine stellen we je een nieuwe Lim­burgse ondernemer voor, gesuggereerd door Vicky.
 

Vicky Dethier
Leeftijd: 41 jaar
Aantal jaren zaakvoerder: 6
Levensmotto: “Denk niet in problemen, maar in oplossingen.”
 

Contactpersoon

Kristien Put

Coördinator Bedrijvig Limburg

Artikel uit publicatie