Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

Waarom zakendoen in Tsjechië?

  • 13/03/2023

Internationaal ondernemen brengt heel wat uitdagingen met zich mee. Onze Mercurio Global Ambassadors gaan tot het uiterste om jouw onderneming in haar buitenlandse avonturen te ondersteunen. Deze keer stellen we je voor aan Bart De Bruycker, CEO van Dirac Industries, fabrikant en verdeler van elektrische verwarmingselementen, schakelkasten en metaalbewerking, met productiefaciliteit in Tsjechië. 

Een korte geschiedenisles 

Tsjechië splitste af van Tsjecho-Slowakije in 1993. Daarvoor werd het land 42 jaar lang door communisten geleid. Vanaf 1989 kwam er een geweldloze overgang naar een parlementaire democratie, de zogenaamde Fluwelen Revolutie. Het marktsysteem onderging een liberalisering na de toetreding tot de EU in 2004. De nationale munteenheid is wel tot op heden de Tsjechische kroon gebleven. 

Bart, wat dreef je naar Tsjechië? 

Bart De Bruycker: “Ik werkte in 2007 samen met een Belgische klant die al vestigingen had in Tsjechië. Dat spoorde aan om het land te ontdekken. Ik ben toen voor de allereerste keer naar Tsjechië vertrokken met de wagen, heb er onmiddellijk een vennootschap opgericht en kort daarna een eerste medewerker aangeworven die voor ons lokaal een warehouse vond. We zijn daar dan heel snel eigen verwarmingselementen beginnen produceren.” 

Wat zijn de troeven van de Tsjechische markt? 

“Tsjechië is vrij sterk geïndustrialiseerd in tegenstelling tot Slowakije, waardoor je er bijna alle soorten industrie terugvindt. Dit is nuttig om lokaal te kunnen aan- en verkopen. Op dat vlak is het land vergelijkbaar met Vlaanderen. Je vindt er ook vrij snel de juiste talenten. Dat komt omdat de hogeschool- en universiteitsopleidingen redelijk goed aansluiten bij de industrie. Combineer dat met de aanzienlijk lagere loonkost, zeker voor arbeiders, dan is het duidelijk dat je daar op een rendabele manier producten kan produceren. Vroeger was de loonkost voor een Tsjechische arbeider vier keer minder dan voor een Belgische arbeider, vandaag is dat minder dan de helft. Dat is nog altijd aanzienlijk. Als we het hebben over bedienden, dan is dat ongeveer vergelijkbaar met de salarissen die je hier betaalt. Tot slot heeft Tsjechië omwille van de centrale positie in Europa een sterke logistieke positie uitgebouwd voor transport over de weg en overslag.” 

Praag foto

Wat zijn de uitdagingen van de Tsjechische markt? 

“De Tsjechische taal is de grootste uitdaging. Onze interne communicatie met bedienden gebeurt in het Engels. Voor bedienden organiseren we interne opleidingen Engels om die communicatie beter te laten verlopen. Bij arbeiders blijft Tsjechisch de voertaal, waardoor je met een vertaler moet werken. Om diezelfde reden zou ik nooit expats gebruiken om het bedrijf te leiden. Je neemt best Tsjechen of Slowaken aan. Een tweede uitdaging heeft te maken met het feit dat Tsjechië geen zee heeft. Dat zorgt ervoor dat je voor overzeese import/export beroep moeten doen op buitenlandse havens zoals Hamburg, Antwerpen of Triëst. Hierdoor zijn de kosten wat hoger en de transporttijd wat langer. Tot slot mag je ook de impact van de wisselkoers niet onderschatten. De variatie van de Tsjechische kroon t.o.v. de euro is belangrijk (ong. 20% in de laatste 3 jaar) en kan zowel positieve als negatieve gevolgen hebben. Je zo goed mogelijk proberen indekken tegen deze wisselkoersverschillen kan je heel wat geld opleveren.” 

Ik zou nooit expats gebruiken om een bedrijf in Tsjechië te leiden

Met welke cultuurverschillen moet je rekening houden? 

“Er is een groot verschil tussen de oudere bevolking die de Fluwelen Revolutie hebben meegemaakt en de jongere bevolking. De oudere garde spreekt meestal Duits en Russisch omdat dat dat vroeger verplicht was. De jongere medewerkers hebben veel meer kennis van het Engels. De oudere generatie is ook veel minder open en zelfs nog bang om fouten te maken en/of toe te geven. Ze weten ook wat ontbering betekent, aangezien ze vaak lege winkelrekken hebben gezien. Ze zijn daardoor wel heel trouw. De jongere generatie is meer vrijgevochten, ze willen bewijzen dat ze uitdagingen aankunnen. De keerzijde is dat ze onmiddellijk vertrekken zodra ze zich niet op hun gemak voelen. Daarom is het enorm belangrijk om tijdens sollicitaties goed door te vragen en om zoveel mogelijk duiding te geven. Zeker omdat je door de lage werkloosheidsgraad in Tsjechië talenten moet zoeken via een selectiekantoor – en dat kost natuurlijk geld.” 

3 tips om succesvol internationaal te ondernemen

  1. Doe altijd eerst een goede marktstudie m.b.t. de producten of diensten die je in een bepaald land wilt verkopen. Je kan daarvoor te rade gaan bij verschillende ondersteunende organisaties zoals Voka of de lokale ambassade. 
  2. Geloof niet in business op afstand. Je mist heel wat lokale input die je nodig hebt om de lokale verwachtingen te begrijpen. Voeling met de lokale markt en klanten ontstaat enkel als je op regelmatige basis naar het land gaat. 
  3. Probeer bij een opstart in een nieuw land een nicheproduct of -dienst aan te bieden waarmee je je kan onderscheiden van de concurrentie. Je verkoopmarges zullen zo hoger zijn. 

Over... Dirac Industries

  • Opgericht in: 1997 
  • CEO: Bart De Bruycker 
  • Aantal medewerkers: 205 
  • Activiteiten: Totaaloplossingen in industriële elektrische verwarming, inclusief schakelkasten en metaalbewerking. 
  • www.diracindustries.com

 

Wie is... Bart De Bruycker?

  • Functie: CEO en eigenaar 
  • Opleiding: Master of Business Administration, Industrieel management / Industrial engineering en management 

Interesse om iets op te starten in Tsjechië? Bart De Bruycker geeft graag advies. 

Contactpersoon

Tuba Gungor

Adviseur Internationaal Ondernemen - Coördinator Jong Voka

Proximus

Artikel uit publicatie