Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Waarom gastleraars voor de klas een goede zaak zijn

Waarom gastleraars voor de klas een goede zaak zijn

  • 21/03/2023

Voka zegt zijn steun toe aan het plan van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts om meer gastleraren uit het bedrijfsleven voor de klas te zetten.

Het gaat om mensen die vandaag in een bedrijf werken, daar expert zijn in een bepaald vakgebied, en straks die kennis ook willen overbrengen aan jonge mensen in onze scholen. Dat kan vandaag al, maar ‘t is nog wat omslachtig. Met de nieuwe regeling wordt dat soepeler. Nieuw is ook dat gastleraars ook in het basisonderwijs mogelijk zullen zijn.

Lerarentekort

“We zijn al langer vragende partij om de banden tussen het onderwijs en het bedrijfsleven aan te halen. Het lerarentekort moet op alle fronten worden aangepakt zodat onze leerlingen goed onderwijs kunnen krijgen. Het is een goede zaak dat de Vlaamse regering het nu mogelijk wil maken om gemakkelijker experts uit het bedrijfsleven in te schakelen als gastleraars voor de klas”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Naast de gastleraars voor specifieke lespakketten wil de Vlaamse regering het ook mogelijk maken om mensen uit bedrijfsleven halftijds of voltijds in een school in te schakelen, via een dienstverleningsovereenkomst.

Steentje bijdragen

“Er is zeker enthousiasme bij de bedrijven om hieraan mee te werken. Als wij ons steentje kunnen bijdragen om de kinderen en jongeren vandaag goed te vormen, dan wordt iedereen daar beter van. Bij uren in de studie zitten, is niemand gebaat. Al is dit ook geen magische oplossing die het lerarentekort zal wegtoveren. Want ook bedrijven kampen met personeelstekorten”, aldus nog Hans Maertens.

AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
AW_Digitalisering
MK - Advertentie Van Dessel
imu - vzw - bebat
imu - vzw - Baloise
AW_ad whitevideo tech@venture
Proximus
Advertentie VanRoey- nov
AW_Welt_6stappenplan
Film Fest Gent 2023
IMU - vzw - INNI
imu - vzw - tijd