Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Waarom de luchthaven van Luik belangrijk is voor Limburg

Waarom de luchthaven van Luik belangrijk is voor Limburg

  • 23/03/2023

foto

Het stormt boven Liège Airport in Bierset. Twaalf gemeenten uit Belgisch-en Nederlands-Limburg trekken naar de Raad van State tegen de omgevingsvergunning die de luchthaven verkreeg voor een nieuwe uitbreiding. Ook Vlaanderen bij monde van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir heeft juridische bezwaren en stapt mee naar de Raad van State. Voka - KvK Limburg betreurt deze acties, gezien de luchthaven een belangrijke economische speler is, niet enkel voor Wallonië, maar zeker ook voor Vlaanderen én vooral Limburg.

Bekijk ons standpunt op TV Limburg.

Eind januari kreeg Liège Airport in Bierset zijn omgevingsvergunning of permis unique voor de verdere ontwikkeling van de luchthaven. Naast personenvervoer bestaat het grootste deel van de activiteiten van luchthaven uit luchtvracht: in 2021 werd 1,4 miljoen ton vracht vervoerd waarvan tussen 270.000 en 450.000 ton Vlaamse vracht. Met de uitbreiding is het de bedoeling om te groeien naar 2,5 miljoen ton, en dat terwijl het Vlaamse cargovolume stijgt naar 400.000 tot 660.000 ton in 2043. Vlaanderen exporteert en importeert meer goederen dan Wallonië, waarmee Vlaamse bedrijven en consumenten mogelijk zelfs sterker profiteren van de luchthaven dan de Waalse. Uit een uitgebreid rapport van het Vlaamse departement Omgeving blijkt dat de maatschappelijke impact positief is voor Vlaanderen, zowel in 2021 als in 2043. De baten zijn groter dan de kosten van milieueffecten van het vliegveld en extra wegtransport.

"We hebben begrip voor de bezorgdheden rond geluidsoverlast, maar het economisch belang van de luchthaven mag niet onderschat worden", stelt Jonas De Raeve, directeur belangenbehartiging van Voka - KvK Limburg. "Meer dan 1.100 Vlamingen - onder wie een groot deel Limburgers - heeft een job dankzij de luchthaven. Steeds meer Limburgse bedrijven hebben er ook logistieke activiteiten, en toonden zich belangrijk onder andere met het transport van vaccins en mondmaskers tijdens de coronapandemie. Als Limburgse bedrijven de luchthaven van Luik niet meer kunnen gebruiken, gaat dat gepaard met hogere kosten en meer transporttijd. En dan hebben we het nog niet over de toekomstige buitenlandse investeringen die we dreigen mis te lopen als de uitbreiding gefnuikt worden", besluit De Raeve.

Bekijk ons verhaal op TV Limburg.

Contactpersoon

Jonas De Raeve

Directeur belangenbehartiging